Между 100 и 500 лв. струва да станеш инвалид в старозагорски ТЕЛК

5
Добави коментар
stuklen
stuklen

Срещу четирима отчленовете на състава старозагорския ТЕЛК е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група за получаване на подкупи …

Срещу четирима отчленовете на състава старозагорския ТЕЛК е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група за получаване на подкупи срещу издаване на експертни решения на ТЕЛК, осигуряващи на здрави лица социални (инвалидни) пенсии за нетрудоспособност над 50%. Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения срещу Надежда Тодорова, председател на ТЕЛК III състав при УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора, Мария Жекова и Нели Канева – членове на комисията и Димитрина Рангелова – секретар.

Според обвинителния акт престъната схема е започнала дейност през февруари 2013 г. Корупционна практика била следната: Димитрина Рангелова приемала молбите за освидетелстване на страдащи от белодробни заболявания деца и възрастни от областите Стара Загора, Хасково и Кърджали. На здравите „пациенти“ и на лицата с под 50% инвалидност тя указвала какви документи да представят, какво да точно да кажат при освидетелстването и колко пари трябва да дадат за лекарите от комисията.

Най-често на здрави лица е поставяна „диагноза“ астма, а част от документите, които кандидатите представяли, били неистински. Преди всяко заседание на комисията Рангелова уведомявала останалите участнички в групата кой от подалите молба за освидетелстване „вече е изряден“.

Сумите, които събирала, варирали между 100 и 500 лева. Към получените банкноти Рангелова прикрепяла с кламер листче, на което собственоръчно изписвала името на отчелия се. В края на всеки работен ден или в началото на следващия тя разпределяла парите между останалите участници, като най-голям дял заделяла за председателката на комисията Надежда Тодорова.

От февруари 2013 г. до 4 юли 2013 г., когато участниците в групата са задържани от служители на ГДБОП, те получили 22 подкупа на обща стойност 4950 лв. и 50 евро. От тях 2000 лв. били разпределени на Тодорова, а останалите – между останалите участници.

С разкриването и задържането на престъпната група е предотвратено източването на социалните фондове чрез предоставените по корупционен начин и неследващи се социални пенсии. Престъпната дейност на ТЕЛК III състав при УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора се доказва от събраните веществени доказателства, в т.ч. чрез СРС, показанията на 85 свидетели, извършените по делото експертизи.

Тагове Стара Загора | здавеопазване | ТЕЛК

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!