В кои професии има най-много психопати

1
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

И в кои професии е най-малко вероятно да се натъкнете на такива

Смятате ли шефа на фирмата си за психопат? Ако да, не се притеснявайте – оказва се, че длъжността „главен изпълнителен директор“ е начело в списъка на професиите, които привличат най-много психопати.

Имайте предвид, че въпреки разпространеното схващане психопатът не е човек, който ще ви нареже на парчета с моторен трион. Официалната дефиниция за психопатията е личностно разстройство, което се характеризира с плитки емоции (по-специално намален усет за страх), устойчивост на стрес, липса на съпричастие, коравосърдечност, отсъствие на чувство за вина, егоцентричност, повърхностен характер, склонност да манипулира, безотговорност, импулсивност и антисоциално поведение като паразитен начин на живот и престъпна дейност.

Виж още: Психопатите около нас

И така, в кои професии – освен убиец с брадва, – се срещат най-много психопати и къде са най-малко – според книгата The Wisdom of Psychopaths: What Saints, Spies, and Serial Killers Can Teach Us (Мъдростта на психопатите: На какво могат да ни научат светците, шпионите и серийните убийци) от Кевин Дътън, цитирана от сп. „Тайм“:

Топ 10 на професиите с най-много психопати

1. Главен изпълнителен директор (CEO) 2. Адвокат 3. Медии (телевизия / радио) 4. Продавач-консултант 5. Хирург 6. Журналист 7. Полицай 8. Свещеник 9. Майстор-готвач 10. Държавен служител

Топ 10 на професиите с най-малко психопати

1. Болногледач или асистент на възрастни хора 2. Медицинска сестра 3. Психотерапевт 4. Занаятчия 5. Козметик / фризьор 6. Служител на благотворителна организация 7. Учител 8. Творческите професии 9. Лекар 10. Счетоводител

Защо е така? Повечето от професиите във втората десетка изискват контакти с хора и човешки емоции, като същевременно не се изисква човек да притежава особена власт. А психопатите, по дефиниция, не биха били привлечени от подобни професии – или не биха били особено сполучливи в такова поприще.

От друга страна, повечето от професиите в първия списък осигуряват власт, като при много от тях се изисква и способност за взимане на обективни, безпристрастни решения, като се изключат емоциите. Психопатите биха били привлечени от подобни роли и ще преуспеят в тях.

Виж още: Защо психопатите просперират в живота

Източник: сп. Тайм