Румен Вълка си купи „Летище Горна Оряховица“

1
Добави коментар
iwwa_38
iwwa_38

Държавното „Летище Горна Оряховица“ става владение на Румен Гайтански – Вълка. Работната комисия в ресорното министерство на транспорта вече е избрало победител в процедурата за отдаването му на концесия консорциум „Гражданско летище Горна Оряховица“. В момента тече съгласуване на това решение с всички заинтересовани страни, преди то да бъде гласувано от Министерския съвет. След това има двумесечен срок за подписването на концесионния договор. За аудиторията той е познат от времето, в което беше монополист в почистването на София. Концесията на летището е интересна и с това, че тя създава прецедент, в който държавното дружество, което търси частен стопанин да го развие, участва с 5% в обединението концесионер. С присъствието се покрива условието за летищен опит, който липсва при частния партньор в консорциума.

Още по темата: Майор Етем строи летище в Созопол

                                ГЕРБ спира ТИМ за летище „София“!

                                Летище Горна Оряховица привлича инвеститори с двойно повече полети

След неуспешен опит за намиране на концесионер през 2011 г., през 2015 г. се пуска нова процедура, а по всичко личи, че Вълка ще е новият владетел.

„Знам, че Консорциум гражданско летище Горна Оряховица взима летището и това е по-важно. Не знам, а и не ме интересува кои са имената в него. Ние като община ще продължим да следим то да функционира“, това заяви пред BIG5.BG инж. Добромир Добрев, кмет на Горна Оряховица. Той е категоричен, че 2015 г. е най-силната за аеропорта от 25-годишното му съществуване. „Тендценцията показва възходящо развитие и затова беше много важно летището да продължи да работи“, доволен е инж. Добрев. Аеродрумът е под шапката на Министерство на транспорта и досега има 3 неуспешни опита да се даде на концесия. Към обекта интерес проявяваха и чуджи инвеститори, но в крайна сметка остана в ръцете на родни бизнесмени. Местната управа се явява страна по изпълнение на договора, защото летището е на територията на общината. Тя е била страна по съгласуването, тъй като я касаят инвестициите, строежа на бизнеспаркове, ще съдействат за изграждането на комуникации и в инфраструктурни проекти, обясни пред BIG5.BG инж. Добромир Добрев.

„Ако се спазват всички критерии и условия няма да има никакви проблеми. Вижте, летището ни има почти всички лицензи, необходими да продължи да функционира и да се развива във възходяща линия, както през 2015 г.“, категоричен е кметът. За разлика от летищата край Русе – Щръклево, което правителството го даде на общината, преди година и това в Стара Загора перспективата пред Горна Оряховица е доста по-добра. Обектът има почти всички лицензи, а и в Горна има и митница. Аеропортът се ползва от държавници, влючително на него е кацал и бразилският президент Дилма Русеф. Ползва се и от много спортни отбори, като футболния тим на Лудогорец. Мястото е в центъра на България и е удобно за пътуване до всяка точка на страната. До момента то се явява като най-удобната дестинация за мастити бизнесмени за пътуване до Габрово и Велико Търново. „Ефективното му функциониране ще повиши и туристическия поток към Велико Търново, Габрово и други големи градове, тъй като има и много чартъри и карго“, обясни с оптимизъм кметът на Горна Оряховица.

При първия опит за концесиониране от кандидатите се искаше да имат регистриран капитал не по-малко от 1 млн. евро, балансовата стойност на активите им да е минимум 5 млн. евро, да докажат приходи от експлоатация на гражданско летище за поне една от последните 10 години, не по-малки от 3 млн. евро, пътникопоток над 200 хил. души или товари над 10 хил. тона.

Срокът за концесията е 35 години. От документацията за участие става ясно, че концесионерът има гратисен период от 48 месеца от влизането в сила на договора, през които не дължи концесионно плащане. След това той ще плаща годишно по-голямата от следните две суми – 10% от общия размер на нетните приходи от всички дейности за текущата година, които са свързани с ползването на обекта и дължимия ДДС върху сумата, или 70 хил. лв. без ДДС, коригирана с инфлацията. Летище Горна Оряховица съществува от 1925 г. На него се извършват основно тренировъчни полети, малко карго и полети с цел пръскане на посевите. За 2014 г. обработените там товари са 115 тона, а пътниците – 286.

В бизнес идеите на стоманеното сърце на конструкторката, която дълги години се бори с родните бедствия и аварии – майор Емел Етем, също фигурира изграждането на летище, но в градчето, управлявано от „созополския Аполон“ Панайот Рейзи. Проектът щял да се реализира на мястото на бившия селскостопански аеропорт и е проектирано да приема малки частни самолети на богаташи.

BIG5.BG