Идва ли краят на света?

7
Добави коментар
Az-media.
Az-media.

Един от най-актуалните и обсъждани документални филми в момента е „Ерата на глупостта“. Продукцията, дело на режисьора Франи Армстронг прогнозира какви ще са мрачните последици за бъдещите поколения в резултат от глобалното затопляне и променящия се климат. Световната премиера на филма ще се състои на 22 септември едновременно в 45 страни, сред които е и България. Датата не е избрана случайно, тъй като съвпада със седмицата на ООН в Ню Йорк, където ще се обсъждат именно промените в климата.

Излъчването на „Ерата на глупостта“  ще включва дигитална прожекция на филма, както и демонстрация на най-интересните моменти от премиерата в Ню Йорк. Домакини на премиерата ще бъдат Кофи Анан, Джилиан Андерсън, носителят на Оскар и изпълнител на главната роля Пийт Постълуейт и авторите на филма Франи Армстронг и Лизи Джилит. Ще присъстват известни личности, водещи активисти, ангажирани с проблемите около промените в климата и държавни глави. Всички те ще пристигат на зеления килим с лодки, велосипеди, рикши, скейтборд, автомобили, който се захранват с употребявани растителни мазнини, и ще се отправят към киното, което е във вид на огромна шатра, захранвана със слънчева енергия и намираща се в центъра на Манхатън.

На финала на премиерата ще има музика, изпълнявана от Том Йорк от Рейдиохед, както и сателитна връзка с учени, които се намират на ледника Петерман в Арктика и на топящите се ледници в Хималаите, които осигуряват питейна вода за стотици милиони хора в Индия и Бангладеш. Група деца ще говорят от самата зала в Копенхаген, където нашето бъдеще ще се решава на срещата на върха на ООН през декември, посветена на промените на климата.

„Защо не направихме нищо, когато можехме да спасим света?“

Филмът разглежда актуалните световни проблеми като увеличаващите се непрекъснато вредни емисии, безумното свръхпотребление на развитите страни, изчерпващият се петрол, топящите се ледници и изчезването на животински и растителни видове. А те са само малка част от факторите, които ще превърнат Земята в невъзможно място за живот. 

Документалната лента проследява какви ще са последиците от начина ни на живот и как той ще рефлектира върху следващите поколения. Защо не спасихме света? Защо всеки мисли, че не може да помогне, когато най-голямата сила сме именно ние, хората? Дали идва краят на света? Хиляди въпроси, но само с един отговор – вината е само наша.

След филма на Ал Гор „Неудобната истина“, този амбициозен хибрид от драма, документален филм и анимация ще разтърси представите ви за живота днес и утре.

„Нашият отговор на промените на климата ще определи облика на нашето поколение, така както отхвърлянето на апартейда, премахването на робството или кацането на луната определиха облика на предишните поколения. В момента ние сме в „Ерата на глупостта”, но все още има достатъчно време да променим посоката на нещата”, казва  режисьорът, Франи Армстронг.

В България премиерата е от 19.45 часа, на 22 септември, в Кино Арена Запад, София.

22 септември е обявен като официален ден без автомобили, поради което лъч велосипедисти ще пристигнат пред кино Арена Запад, София около 19:30 часа специално за премиерата на Ерата на глупостта. Всички рекламни материали за събитието са отпечатани на рециклирана хартия, с което кино Арена изразява своята съпричастност към опазване на околната среда, а за гостите на премиерата е предвиден коктейл с био продукти.

Билети за премиерата ще се продават на касата на кино Арена.