Вана с черен бъз облекчава ревматичните болки

1
Добави коментар
teokostov
teokostov

Плодовете на черния бъз (Sambucus nigra) могат да бъдат оприличени на черновиолетова сочна ягода, казват фитотерапевти. Изсушени, цветовете на растението имат слаба специфична миризма и сладникаво-слузест вкус.

В народната медицина се употребява всичко – от корените до върха – цялото бъзово дърво дарява хората с ценни суровини за приготвяне на много и различни лекове при различни страдания.

Цветовете на бъза имат потогонно, омекотително и диуретично действие и се използват при простудни заболявания. Външно се прилагат за плакнене на устата и за гаргара при стоматити и възпаления на горните дихателни пътища.

Свежият сок на черния бъз (не повече от 30 мл) е силно очистително средство. Добре узрели плодчета се изстискват през тънка ленена кърпа. Пие се разреден с вода в съотношение 1:4. Срещу запек действат чай от сушени плодчета или няколко се тях се сдъвкват и гълтат.

При ревматизъм, подагра, артрити, невралгии, както и при простуда 4 пъти дневно се приемат по ¼ ч.ч. запарка (1 суп.л. бъзови цветчета се слагат в 1 ч.ч. вряла вода, кисне 40-50 мин. и се прецежда).

Срещу ревматизъм се назначават и бани с добавка от корени и клончета на черния бъз, съветва Кети Иванова, автор на книги за лечебните растения.

Противовъзпалителното и болкоуспокояващо действие  на запарката ( 200 гр. цветчета се слагат в 3 л. вряла вода, кисне 2 ч. и се прецежда) обуславя нейното приложение като добавка във водата за вана . Правят се общо 10-12 процедури по 1 през ден.

Мус от добре узрели бъзови плодчета ( по 1 суп.л. 3 пъти дневно) се консумира като лечебно средство при ревматизъм, невралгии и ишиас.

За укрепване на имунната система се приготвя сироп от равни количества плодчета и захар. Зрънцата се претриват през сито, полученият сок се прецежда с помощта на тензух, добавя се захарта и се бърка до разтопяване. Налива се в бутилки и се съхранява на хладно място. Пие се по 1 суп.л. сироп, разреден с вода, сутрин на гладно.

С бъз можете да си направите и домашна разкрасителна и тонизираща маска за лице. 2 суп.л. овесени ядки се сваряват на каша в ½ ч.ч мляко . Добавят се 2 суп.л. запарка от цветове на бъз ( 5-6 съцветия се заливат с 1 ч.ч. вряла вода, кисне 10 мин. и се прецежда). Топлата смес се изсипва върху дебел слой върху лицето и шията. След 15-20 мин. се измива с топла вода и накрая се плакне студена.