Вредните навици, които съсипват кожата

1
Добави коментар
plamiii
plamiii

Изобилието от продукти за грижа за кожата и достъпът до тонове информация, като че ли се оказват коварни именно за красотата на кожата ни – в опит да намерим най-хубавите продукти тестваме какво ли не, експериментираме с различни ритуали, и изведнъж може да се окаже, че по-скоро сме си навредили.

При това изобилие никак не е трудно да попаднем в капана на навиците, които по-скоро вредят на кожата ни. Като тези, от които трябва да се откажете възможно най-скоро. За да имате здрава и красива кожа без несъвършенства.

**Не сваляте всичкия грим
Признавам си, аз съм от тези жени, които все си обещават да щадят кожата си и които все си казват „ох, супер уморена съм, хайде, тази вечер ще си легна така, пък от утре вече няма да пропусна и нощ, без да сваля грима“. Лошо. Много лошо. Не виждаме последиците веднага, но кожата ни страда дори само от едно преспиване с непочистен или не толкова добре почистен грим. Обещайте си това да бъде просто задължително стъпка във вечерните ви ритуали, колкото и да сте уморени.

**Спрете да пипате пъпките
Всички го правим. Всички се дразним, когато ни се появи миниатюрно петънце, и почваме да чоплим и човъркаме. Но с това единствено постигаме обезцветяване и петна по кожата. Както и повишаваме риска да си докараме инфекция, увеличаваме и времето, необходимо на кожат ада се възстанови. Откажете се, шляпнете се сами през ръцете, когато се усетите, че чоплите несъвършенствата по кожата си.

**Неподходящ душ гел или сапун
Логиката ни кара да си мислим, че би било добре да ползваме антибактериални сапуни и душ гелове. Експертите обаче казват – това е грешно. Защото кожата ни си „носи“ добри бактерии, които я предпазват. Антибактериалните продукти я изсушават и дразнят, дори може да започне да се лющи. Изберете деликатен и мек продукт с щадящи съставки, който няма да изсуши кожата.

**Прекалявате с ексфолирането
Скрабовете и четките за лице са нещо, което задължително трябва да включите в грижата си за кожата. Особено звуковите ексфолиращи четки вършат чудеса за кожата. Но, и тук има „но“. Прекомерното ексфолиране и използването на скрабове и четки може да доведе до хронично зачервяване и раздразнение. И това важи с особена сила за жените над 40. Въпреки че звуковите четки и продуктите с ретиноли, салицилова и гликолова киселини са чудесни, но внимавайте да не ги ползвате твърде често заедно, защото могат да пресушат кожата. Изберете по-деликатен ексфолиант и ограничете ползването му до 3-4 пъти седмично.

**Не мислете, че естественият слънчев загар е добър за кожата
Няма да спрем да повтаряме колко изключително важно е да ползвате слънцезащитна козметика при всяко излизане навън, без значение от сезона. Не си мислете, че тенът е здравословен. Колкото и да обичаме бронзовия цвят на кожата, горчивата истина е, че появи ли се тен, това е знак, че кожата Вече Е увредена. За да предотвратите кожата от преждевременно състаряване и рак, задължително ползвайте слънцезащита и по възможност не се излагайте умишлено на слънце.

Източник: beu.bg