Диети през зимата ? – по-скоро не

3
Добави коментар
krepkozdr
krepkozdr

Диети през зимата ? – по-скоро не

Зимата опредено е труден сезон за организма. В този смисъл ограничаването на храната с цел постигане на отрицателен калориен баланс, определено не е най-хубавото нещо, за което се сещам. Причините за това са доста. Да започнем оттам, че през зимните месеци тялото се нужда от повече енергия, за да поддържа основните си жизнени и защитни функции.

Това в известен смисъл води до натрупване на някой килограм в повече, което не трябва да е причина за притеснения. Разбира се под някои друг килограм разбирам 2-3, а не 20. Причините за тези излишни килограми са, че през зимата се движим по-малко от нормалното, плодовете и зеленчуците присъстват по-рядко на трапезата, а основната храна е високо калорична. В този смисъл ограничаването на храната в нормални граници е приемлив вариант, но започването на диета през зимата не е препоръчително.

Подлагането на диета през зимата определено ще намали защитните функции на организма, а това ще доведе до непредвидими последици за здравето. Така например драстичното намаляване на калории обикновено води до поредица от простудни заболявания, грип или други болести от групата на ОВИ. Специалистите под наднормено тегло препоръчват контролиране, но не драстично ограничаване на храната. Ето няколко съвета за контролиране на калорийния баланс, които можете да следвате в домашни условия:

Диети през зимата ? – по-скоро не

Супа през зимата – това може би е най-добрият начин да се нахраните и да запазите чувството на ситост дълго време. Сама по себе си пилешката супа да речем, не съдържа количество калории, което може да е причина за притеснения.

Дневното меню трябва да съдържа също месо, риба, яйца и млечни продукти. Всички те спомагат за синтеза на серотонин, който пък поддържа тонуса в нормалните му граници.

Обърнете сериозно внимание на плодовете и зеленчуците. Постарайте се да си осигурите поне минимални количества цитрусови плодове. Същото важи и за зеленчуците – представителите с тъмнозелени листа са чудесен избор през зимата. Освен необходимите витамини и минерали, те се борят и с анемиите. В този смисъл спанакът е чудесен пример за салата. Освен тях, препоръчителни са картофите и канелата, която може да се добавя към сутрешното кафе или чай.

Приемайте повече точности и намерете време за кратка разходка. Изчислено е, че 15 минути ходене води до изгарянето на 70 – 80 калории.

Проветрявайте помещенията, които обитавате всеки ден. Климатичните системи и радиаторите изсушават въздуха, което вреди на кожата и очите.

Summary

Article Name

Диети през зимата ? – по-скоро не

Description

Правилно хранене през зимата. Контролиране на калориите без излишни диети. Предпазване от простудни заболявания, грип и други ОВИ

Author

Цветелина Стефанова

Разширени вени на краката