Да летиш сред лешояди – SHASH.BG Медии|Политика|Общество

2
Добави коментар
Ivan_Nachev
Ivan_Nachev

Макар че не предизвикват много приятни асоциации, лешоядите всъщност имат положителни страни и са важни природни хигиенизатори. Днес са застрашени от изчезване в световен мащаб. У нас се срещат четири вида – египетски, брадат, черен и белоглав, обявен за ”критично застрашен вид”. Тревожната статистика сочи, че сред най-голяма опасност има за ориенталския белоглав лешояд, по-често срещан в Азия. Само преди 30 години той е бил определян като ”най-многобройния голям летящ хищник в света”.

Различна е степента на опасност спрямо отделните видове лешояди, но общата картина е ясна – всички са застрашени. Поради факта, че те се хранят предимно с месо от умрели животни, то най-сериозен проблем за тяхното съществуване се оказват болестите, които развиват. Нарасналата употреба на пестициди и инсектициди в последните години оказва негативното си влияние. Някои вещества са силно токсични и много от птиците умират от отравяне.

Кери Уолтър е природозащитник, който управлява програма за опазване на лешоядите в Южна Африка. Безрезервно отдадена на своята работа, Кери се учи да лети и с парапланер, само и само да може да бъде по-близо до птиците и да ги опознае в дълбочина. Освен полезно за работата й начинание, това е и една невероятна възможност да се заснемат стотици лешояди, които плавно прелитат и се сливат с разкошната природа.  Впечатляващи и красиви кадри, които ни показват, че освен страховити, те са и величествени създания.

 

 

                                                                    Египетски лешояд (Neophron percnopterus)

 

                                                                             Черен лешояд (Aegypius monachus)

 

                                                                             Белоглав лешояд (Gyps fulvus)

 

                                                                          Брадат лешояд (Gypaetus barbatus)

 

И още за прекрасния свят на пернатите – една фотогалерия за птиците и техните малки.