Как да почисти кухнята бързо?

1
Добави коментар
Ivan_P_Petkov
Ivan_P_Petkov

Как да почисти кухнята бързо?

5.00 / 5

5

1 vote, 5.00 avg. rating (100% score)

Обичаш да имаш подредена и чиста къща, но в същото време не искаш да прекарваш дълго време чистейки. Ще ви разкажа за някои малки хитринки при почистването на дома. Благодарение на тях домакинската работа ще бъде по-лесна, по-ефективна и ще ти отнема много по-малко време, а и така ще имаш време за по-приятни моменти. Ще обърна внимание на една от най-неприятните стаи, а именно кухнята.

Как да почистим кухнята бързо?

Запомни, че винаги трябва да се движиш в кръг. Започвайте от дясната страна. Обикновено печката е най-мръсната част от кухнята. Започнете с нея, за да не се разпръскват замърсяванията и мазнините. На първо място накиснете котлоните и копчетата с топла сапунена вода. Докато чакаш започни с другите дейности, а после те ще бъдат по-лесни за почистване. Почистването на фурната е също толкова досадна задача, но за да си намалите максимално задълженията си, можете да използвате пликове за готвене.

Трудно е за вярване, но кухненската мивка има повече бактерии, отколкото на тоалетната седалка. За да я дезинфекцирате добре, трябва първо да я почистите с вода и сапун, след което я минете с оцет или лимонов сок. Ако искате да върнете блясъка й, сложете на мека кърпа малко бадемово масло и полирайте. Бадемовото масло не само ще върне блясъка, но и предотвратява натрупването на вода, което възпира появата на мухъл и я поддържа по-чиста за по-дълго време.

Почистването на миялната машина веднъж седмично е напълно задължително и необходимо. Разтворете чаена лъжичка сода за хляб в 200 мл. вода, а след това напоете гъба и минете ръбовете на съдомиялната, както и вътрешността й. По този начин ще можете да отстраните заседналата храна, а и ще отстраните петната. За да е напълно дезинфекцирана миялната я пуснете на празен цикъл с препарат. По същия начин може да почистите и пералнята като там трябва да обърнете повече внимание на уплътнението и люка от вътрешната страна.

Относно почистването на хладилника, най-утвърдения метод е разреден оцет с вода в зависимост от степента на замърсеност. Оцетът е най-подходящ не само, защото може да дезинфекцира успешно, но и ще ликвидира всяка една неприятна миризма появила се от забравена храна. Ако все пак миризмата на оцет ти е неприятна, винаги може да го заместиш използвайки лимонов сок.

Почистването на микровълновата е лесно като в една купичка с вода сложиш няколко кубчета цитрусов плод: лимон, портокал, мандарина или грейпфрут. Ако не разполагате с плодове, може и техни кори. Пуснете таймера, докато забележите активните изпарения, които трябва да продължат поне минутка-две. Отвори и почисти с кухненска хартия, а ако резултата не те задоволява, повтори упражнението. За да запазите микровълновата чиста за по-дълго време, използвате пластмасов капак. Продават се във всеки един магазин за домашни потреби.

Ако трябва да сме честни най-рядко почистваме кухненските шкафове, тъй като ги запълваме докрай. За да си улесните почистването можете да изрежете подложки за хранене и да ги сложите под подправките, чиниите или чашите. Това ще ви улесни почистването. Единственото, с което трябва да се съобразиш е подложките да са твърди и да не са релефни. Относно външното почистване на кухненските шкафове е най-лесно със сапунена вода и гъбичка, а след което забърсваш само с микрофибърна кърпа.

За да убиеш неприятните миризми след готвенето, особено след пържене на риба, най-добрият начин е с пакетче ванилия. Сложете малко вода на дъното на малка тенджерка и я сложете на котлона. Загрейте котлона и когато водата вече започне да кипи, добавете ванилията и след 5 минути изгасете котлона. По същия начин можете да сложите канела или карамфил. След това ще имате не само чиста и спретната кухня, но ще ухае уникално.

Ако си ефективен и действаш бързо, почистването на кухненския кът няма да ти отнеме повече от 2-3 часа. Другото време ще остане единствено за теб и нещата, които обичаш да правиш.