Пълен абсурд! Турско робство е нямало, имало само съжителство между християни и мюсюлмани!

1
Добави коментар
slavchev
slavchev

Не може да се каже, че в България е имало османско робство или османско владичество. Поне не според проекта за нова програма по история за VI клас, публикувана в петък от Министерството на образованието и науката и коментирана днес на пресконференция в МОН.

В проекта не се говори за робство или владичество, а за „съжителство между традициите на християни и мюсюлмани“, „взаимни влияния между културите на християнството и исляма“ и „османската власт“, предава Офнюз.

Този период от историята ни е в четвъртата, последна тема по история в проекта за VI клас, която е озаглавена „Османската империя и българите ( ХV-ХVІІ в.)“. В нея се включват подтемите „Държавност“, „Общество и всекидневен живот“, „Култура и културно наследство“ и „Религия“.

Едно-единствено изречение загатва, че въпросното съжителство не е било съвсем доброволно. То гласи, че темата „представя съпротивителните действия на българите срещу османската власт“.

Програмата започва с въведение в европейското средновековие. Втората тема е „Раждането на Средновековна Европа (V – ХІ в.). България до началото на XI век“, а третата – „Средновековният свят (ХІІ – ХV в.). (Българската държава (ХІІ – ХІV в.)“.

На журналистически въпрос на пресконференцията в МОН защо програмата е разписана по толкова предпазлив начин Евгения Костадинова, директор на дирекция „Образователни програми и образователна интеграция“ в МОН, отговори, че „не е работа на министерството да коментира научната достоверност на дадено събитие“. Това дали България е била под робство или владичество било работа единствено на учените.

Програмата е нормативен документ и не въвежда определения, каза експертът по история Радостина Николова. Тя допълни, че в програмата пише „съжителство“, защото в периода XV – XVII век „те (бел. ред. българи и турци) са живели заедно“.

Одобрявате ли децата ни да учат подобни абсурди?

Пълен абсурд! Турско робство е нямало, имало само съжителство между християни и мюсюлмани! 5.00/5 (100.00%) 1 глас(а)