Мел Гибсън поканен да снима у нас филм за цар Калоян

2
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Дарина Павлова помага за лента, посветена на цар Борис III

Мел Гибсън е поканен да режисира филм за българския цар Калоян, управлявал в края на XII и началото на XIII в. Това е една от новите мегапродукции на Киноцентъра в Бояна, разкрива пред в. „Стандарт“ главният изпълнителен директор на „Ню Бояна филмс“ Ярив Лернер, син на собственика Ави Лернер.

Суперзвездата идва тази година за втори път у нас, след като беше тук през 2013-а, за да се снима като злодей в „Непобедимите-3“. Той се съгласил да се запознае със сценария на историческия филм, където, както обещава Лернер, щяло да има и много екшън.

След като всичко по продукцията се договори, на Гибсън щели да бъдат предложени и наши актьори. Той вече е снимал двама от тях в своя „Страстите Христови“ – Христо Шопов като Пилат Понтийски, а Христо Живков в ролята на Йоан Кръстител.

Фотогалерия: БГ актьори в чужди филми

„Няма значение дали най-подходящият човек за ролята ще бъде българин, американец или англичанин – важно е да изгради образа най-добре. За продуцентската компания, която поема риска, е най-важно да продава филма. Заради това винаги трябва да привлечеш голямо име. Режисьорите не се интересуват толкова дали главният герой е конвертируем. Ние предлагаме българи за всичките филми, снимани тук, но режисьорите избират“, обяснява още Лернер.

Последният режисьорски проект на Гибсън, който е носител на два „Оскара“ за „Смело сърце“ (1995), беше индианският „Апокалипто“ (2006). Тази година се очаква да излезе и новият му филм Hacksaw Ridge, биографична драма за Втората световна война. В главната роля е вече бившият Спайдърмен Андрю Гарфийлд, участват още Тереза Палмър, Сам Уъртингтън, Хюго Уийвинг, Винс Вон, Рейчъл Грифитс.

Макар че за владетеля, сразил рицарите на Балдуин Фландърски, има и български проекти, сценарист на филма за цар Калоян е Голан Рамрас. Той е работил, но не точво в това си качество, по касови филми като „Мистър и мисис Смит“, „Превъзходството на Борн“, „Железният човек“. Последно беше у нас миналата година, за да преподава в курса за сценаристи, който Киноцентърът организира за втори път, припомня „Стандарт“.

Рамрас се чака отново в София през февруари, за да работи с историци – специалисти по темата. Филмът трябва да излезе към края на 2017 г., но все още не са избрани актьорите. Действието се развива по време на Четвъртия кръстоносен поход и разглежда отношенията на царя с папа Инокентий III.

Българското кино се е отчело с филма от 1963-та „Калоян“, където съсценарист е Антон Дончев, а ролята на царя се изпълнява от Васил Стойчев.

Паметникът на цар Калоян във Варна е издигнат по повод 800-те години от гибелта на владетеля (1207 г.), в чест на приноса му за връщането на Варна към българската държава. Снимка: Svik / Уикипедия

Още една суперпродукция за историята на България ще се снима в Киноцентъра – за Борис III и спасяването на евреите през Втората световна война. Дарина Павлова се включва като един от продуцентите. Снимките нямало да текат само в киностудията, но и на различни места в страната.

Сценарият, който също не е писан от българи, е почти готов, но се налага да се преработи – защото в спасяването на българските евреи, „се оказало, че участват още много други хора“ и някои от героите трябва да се доразвият. Окончателният вариант се очаква до 1 март, след което вече продуцентите от „Ню Бояна“ ще избират режисьор и актьори.

Виж още: „Българска рапсодия, или Пътят към Коста дел Маресме“

И двата филма ще бъдат на английски заради международния пазар. Според Ярив правенето на кино започва с велик сценарий, който привлича известен режисьор, а той, от своя страна – и добри актьори.

„Не е въпросът кои сценаристи са по-добри – обяснява Лернер избора на чужди сценаристи за българска история. – Въпросът е кога българите ще започнат да разказват собствените си истории. Всеки има история за разказване – но въпросът е в това, което я прави забележителна и интересна за другите, така че да пожелаят да чуят. Добрият сценарист, независимо дали е българин, американец, французин, е способен да привлече с нещо зрителите. Сценаристите, които наемаме, са тествани и са направили много филми. Може да си добър разказвач, но да не знаеш как да комуникираш с публиката – за това на помощ идват тези хора.“

Ярив, който неотдавна пое Киноцентъра, за първи път идва да работи у нас през 2011 г. по късометражния филм The Ultimate Yogi. Връща се и през 2012-а, а след това остава за постоянно в Бояна с чичо си Дани, който почина преди година.

„Много е забавно да се учиш как да управляваш голяма компания, в която работят предимно чужденци. Преди това управлявах малка фирма само с петима души. Така че е голяма стъпка. Но за мен трудностите не са проблем, а предизвикателство“, казва Ярив.

Пред „Стандарт“ той споделя също, че обича да научава нови неща за нашата страна и се интересува от историята ни. Дори се опитал да научи и български, но му се сторил твърде сложен, пък и той не бил добър ученик.

Източник: По Standartnews.com