Почистване на зъбен камък

1
Добави коментар
georgi1337
georgi1337

Зъбният камък е отлагане, което се формира върху повърхностите на зъбите и гингивалната (привенечната) граница. Според локализацията си се дели на :

надвенечен (супрагингивален)
подвенечен ( субгингивален)

Надвенечният зъбен камък се наблюдава по клиничната корона на зъбите, около венечния ръб. Цветът му е различен – от светложълт до тъмнокафяв. По-тъмен е при пушачите и когато е налице от по-дълго време. Той е с по-мека консистенция и по-лесно се почиства от подвенечния. Най-много и най-рано надвенечният зъбен камък се отлага в областите около отворите на слюнчените жлези, вътрешните (от към езика) повърхности на долните предни зъби и върху външните повърхности на на горните 1-ви и 2-ри кътници и задните повърхности на последните кътници.Подвенечният зъбен камък се отлага в посока към костта съответно под венеца или в пародонтален джоб при вече съществуващо възпаление. Подвенечният зъбен камък се открива трудно дори при клиничен преглед. Той е разположен дълбоко във венечния джоб, има серумен произход и почистването му е доста трудно. Подвенечният зъбен камък е по-твърд от надвенечния, тъмно оцветени е плътно прикрепен към зъбната повърхност. По същество зъбният камък представлява минерализирана зъбна плака. Неорганичната част е съставена предимно от калциеви и фосфатни соли, по-малко магнезиеви и микроелементи. Присъства и органична част, съдържаща десквамирани епителни клетки, левкоцити, хранителни остатъци и различни микроорганизми. Съставът на органичната материя съответства на този на зъбната плака. Зъбният камък има по-малка твърдост от емайла на зъбите. Зъбният камък има порьозна структура, подобна на кост, емайл или дентин. Минералните съставки на надвенечния зъбен камък идват предимно от слюнката, а на подвенечния – от солите на серума.Самият зъбен камък не е токсичен. Но неговата грапава повърхност е идеално място за задържане на микроби, а порьозната му структура го прави резервоар за бактериални токсини и антигени, които действат в допълнение към смущенията, които предизвиквана местата на прикрепване на епитела към зъба и механичното дразнене. Той е постоянен източник на възпаления и гингивити, предизвикващи резорбция (разрушаване) на алвеоларната кост и последваща загуба на зъбите. От друга страна възпалението създава условия за натрупване на още зъбен камък, който в последствие още повече засилва възпалението. Създава се порочен кръг. В процеса на формиране на зъбния камък започва да се нблюдава бяло или жълтеникаво оцветяване, което може да премине до черно под действието на някои външни агенти. Получават се грозни и нежелани формирования и от естетична гледна точка.

Зъбният камък не може да бъде отстранен с четка и паста, а само от стоматолог. Това почистване се нарича скалинг. Традиционно скалингът се извършва ръчно или механично. Механичното почистване се извършва за много по-кратко време, но за най-добри резултати се препоръчва комбинирането на двата метода.
Ултразвуков скалинг
Ултразвуковият апарат за почистване на зъби се използва за премахване на грубите отлагания на зъбен камък.

След почистване с ултразвуков апарат се препоръчва ръчно – фино почистване на по-фините отлагания. Дори с най-тънките накрайници, ултразвука не може да постигне качеството, което се постига с фините ръчни инструменти. Пациенти, които носят пейсмейкър, не могат да бъдат третирани с ултразвуков апарат, защото звука от апарата може да наруши дейността на пейсмейкъра. Ето защо, ако вие сте такъв пациент и имате обилни отлагания на зъбен камък, трябва да си назначавате често часове за професионално почистване.
Ръчен скалинг
Ръчният скалинг се използва за почистване на най-малките отлагания върху зъбните и коренови повърхности. Ето защо, ако вие имате малко отлагания (обикновено невидими с просто око) или след като сте имали вече почистване с ултразвук, трябва да ви бъде приложено ръчно почистване. Тук от първостепенна важност са уменията на стоматолога/хигиениста. Използват се специално разработени за целта пародонтални инструменти с различна големина и с различна форма.

  

Полиране
След скалинга е препоръчително да се направи полиране. В момента са популярни два типа полиране (1) профи джет полиране и (2) полиране с паста, гумички и четки.

Профи джет полирането (AirFlow) се извършва от специални апарати, които разпръскват под високо налягане вода смесена със сода за хляб върху повърхността на вашите зъби. Водата под налягане измива остатъците от плаката, а содата премахва налепите и неутрализира киселата среда в устата ви.

Полиране с гумички, четчици и полирна паста се извършва с наконечник на бавни обороти. Пастата съдържаща абразиви и флуориди се нанася върху гумичките, съответно върху четчиците. Абразивите премахват налепите и оцветяванията, а флуоридите заздравяват емайловата повърхност.

Както профи джетът така и пастата за полиране са обогатени с различни аромати и освежават устната кухина. Двата метода работят добре и отстраняват ефективно налепите и петната.Химичният подход за инхибиране на образуването на зъбна плака,а с това образуване и растеж на зъбния камък включва употребата на различни разтвори за жабурене на хлорхексидинова,алдехидна и др. основа,пасти за зъби и др.средства.Като никога гореспоменатите не трябва да се употребяват самостоятелно без предшестваща стоматологична намеса по отсраняване на наличния вече зъбен камък.Тъй като добрата орална хигиена, постигана чрез редовно измиване на зъбите с четка и паста за зъби и изплакването на устната кухина с подходяща вода за уста може да допринесе за намаляване на периодонталните заболявания и попречи на отлагането на зъбен камък, тези възможности е добре да се използват оптимално.

  

  

  

                                        Преди полиране
                  След полиране