Железницата Бургас – Летище ще продължава до Слънчев бряг

1
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Проектът за новият железопътен възел между центъра на Бургас и кв. “Сарафово” и летището е вече готов, сподели транспортният министър Ивайло Московски по време на съвместното му посещение в Бургас, заедно премиера Бойко Борисов. Те направиха оглед на ремонтираната сграда на жп гара града и разгледаха новата Автогара “Юг”.

„Заедно с кмета на града Димитър Николов обсъдихме проектирането на железопътна връзка със Слънчев бряг. До месец проектът ще бъде готов и при наличие на финансиране го стартираме. По този начин значително ще се намали трафика към курорта, който през летния сезон е много интензивен”, каза министърът.

Идеята е железницата до Слънчев бряг да представлява продължение на железопътния възел между центъра на града и летището. Освен да облекчи трафика по един от най-натоварените маршрути, новата връзка е и екологично чист вид транспорт, подчерта премиерът Бойко Борисов.

Московски съобщи още, че след като така наречената “Зона за обществен достъп до Пристанище Бургас” също е вече проектирана, се пристъпва към търсенето на финансово обезпечение за мащабната реконструкция на тази територия.

”Бургас успя да си върне изгубения блясък на още един свой символ. Това се случи с усилията и личното настояване на премиера Бойко Борисов”, заяви кметът Димитър Николов по време на инспекцията. Градоначалникът подчерта важността на новия транспортен хъб на Бургас, който включва ремонтираната ЖП гара, новоизградената Автогара Юг и Морска гара. Според него качеството на изпълнение и функционалността му са на европейско ниво и той значително повишава качеството на туристическия продукт, предлаган не само от града, но и от региона.

Бойко Борисов съобщи, че държавата ще прехвърли на Община Бургас безвъзмездно сграда срещу жп гарата, с която да бъде разширен площадът. Премиерът се ангажира многофункционална зала “Арена Бургас” да бъде готова до 2018 година, както и да бъде завършен важният Пътен възел Запад, който ще изведе транзитния трафик извън центъра на града.