Магията и енергията на плодните дървета

1
Добави коментар
wenip
wenip

Овощните дървета са сред уважаваните у нас. Всяка пролет хората, които имат градини, намират по някой нов сорт за засаждане. Логиката е да има плодове от ранна пролет до късна есен.

Плодните дървета са от женски род В народните вярвания съществуват десетки доказателства за вярата в магическата сила на плодните дървета. Не случайно овошка не се изкоренява или отрязва, докато напълно не изсъхне. Символът на овощните дървета е дори и в това, че почти всички названия са от женски род. Ябълка, круша, смокиня, слива, дюля, мушмула, череша, вишна…

Ябълката лекувала безплодие Славяните смятали, че плодните дървета носят силна женска енергия и умело използвали знанията в народната медицина и вещарството. Младата жена, която дълго време не можела да забременее, се обръщала с молитви именно към дърво, носещо плодове и символизиращо женското начало. Жените изчаквали да се появят първите ябълки и обикаляли под клоните на дървото като изричали заклинания. Обикновено молбата имала следния текст: както и ти си дала плодове в твоето семейство, нека и аз да дам на моето. Просто тогава не са съществували възможностите на съвременната медицина да решава проблемите с женското безплодие, а жените са вярвали единствено е мистичните сили на природата.

Не смеели да отрежат овошка Непростим грях било в миналото да отрежеш плодно дърво. Който посегнел на овошка, трябвало да се подготви за раздяла с успеха и богатството в живота си. Затова и до днес се гледа с уважение на старите дървета в градината. Може една част от клоните да са изсъхнали, те се премахват, за да се запази цялото дърво.

Първият плод се изяжда под дървото Хората вярвали, че първият узрял плод трябва да се изяде под самото дърво и да се пожелае силно, ама много силно нещо. Може и да опитаме, казват, че мечтите се сбъдвали.

Ето и какви сили се крият в плодните дървета.

Вишнев сок за влюбените Вишната има невероятното свойство на привлича любовта. Влюбените двойки си определяли място за среща именно под черешата или в близост до дървото. Ако любовното чувство било в самото си начало, се вярвало, че контактът с вишната ще направи обичта силна и нерушима. Не си мислете, че е чиста случайност присъствието на вишнев сок в менюто, което се предлага на празника на свети Валентин. Той подсилва любовното чувство, а традицията, както виждате, се корени в миналото.

Клонки от слива пазят от крадци Дървото от слива, без значение за какъв вид говорим, предпазва от нещастни случаи и битови травми в семейството. Сливата съхранявала придобитото материално богатство и защитавала имуществото от разпиляване и необмислени продажби. При някои народи и до днес се спазва традицията да се окачват над прага на входната врата клонки от слива за защита от крадци.

Крушата – дърво на хармонията Крушата е дърво, за което можем да направим дълъг списък от неща с положително влияние. С присъствието си в градината дава физическа сила и здраве на стопаните й, създава хармония в семейството, открива път към успеха и нови начинания в бизнеса, носи умерено богатство и просперитет.

Гадаели по броя на семките за женитба Ябълката е дървото, за което наистина винаги се е твърдяло, че е израз на женската красота и майчинство. Момичетата потърквали с дланите си узрялата ябълка, задържали я известно време да събере топлина и я подарявали на любимия. Те гадаели дали ще се задомят скоро. Разрязвали я на две половинки и броели семенцата. Ако са четно число, това било сигурен знак, че девойката скоро ще мине под венчило, нечетното пък говорело за необходимостта от търпение. Ако ножът попаднел на самите семенца и е наранил тяхната повърхност, влюбената двойка скоро щяла да се раздели.

Без значение дали вярваме, или не на старите традиции, е хубаво да разберем колко сила и красота е скрита в плодните дървета. А също и философията на много поколения преди нас.