Георги Димитров – Корема: Черните с английски чай ли стават шампиони

1
Добави коментар
vitoshanews
vitoshanews

Георги Димитров – Корема: Черните с английски чай ли стават шампиони

В леката атлетика отново се заговори за анулиране на рекорди. Президентът на Международната атлетическа федерация лорд Себастиан Коу е съгласен част от най-силните постижения да бъдат заличени. Първоначалната му идея била всички рекорди да бъдат анулирани, а на всеки спортист уличен в употреба на допинг да бъде налагано доживотно наказание. Много трудно е обаче да се избере кои точно са „нечестни“. Според „умните глави” от ИААФ най-проблемни са именно рекордите на Флорънс Грифит-Джойнър (100 и 200 метра жени), Ранди Барнс (гюле мъже) и Марита Кох (400 м жени). Барнс бе хванат за анаболни стероиди, но Грифит-Джойнър и Кох никога не са давали положителни проби. Върху двете обаче тегнат съмнения, тъй като американката почина внезапно на 38 години, а Кох почти сигурно е била част от държавната програма за допингиране на спортисти в бившата ГДР, която бе разкрита след падането на Берлинската стена. Сред застрашените постижения са и двата рекорда, които се държат от български атлети – 12,21 сек на Йорданка Донкова на 110 м с препятствия (20 август 1988 г.) и 209 см на Стефка Костадинова в скока на височина (30 август 1987 г.), тъй като са поставени през 80-е години на 20-и век. Легендарният ни треньор Георги Димитров – Корема стои зад единия от двата български рекорда. Той беше треньор на великата Йорданка Донкова, когато тя направи няколко поправки на върховото постижение. Георги Димитров винаги има интересно мнение по въпроса. Треньорът и този път изрича куп истини и скандални факти около любимия спорт, на който е отдал целия си живот.
–Г-н Димитров, отново се заговори, че искат да отнемат дадени рекорди в леката атлетика. Как го приемате това?
-Аз все още нищо черно на бяло не съм видял. Идеята обаче е безумна. Най-много сдопинг вече не се взима в атлекитата, а в други спортове. Понеже там липсва контрол. При тях има много корупция и допинг, но ги крият заради спонсорите. В нашия спорт сценарият е ясен: англоезичните искат да унищожат останалите, за да вземат медалите от Рио. Те първи започнаха с методиката на допинга, която се използва при конете, така че да не се правят на света вода ненапита. Казвам ви директно: целият допинг се купува от Канада и САЩ.
–Видяхте какво се случи с руснаците, които бяха извадени от международните състезания преди олимпийските игри в Рио де Жанейро…
-Не съм и не искам да бъда адвокат на руснаците, но това е безобразие. Те нямат никакви доказателства. Действа се на принципа „Една жена ми каза на пазара…” Всички забранени неща се произвеждат в Америка и Канада. И те ще ми говорят за чистота и честен спорт?! Тези ли, които един век взимаха медалите с допинг. 1.41 е вторият резултат. Черните с английски чай ли чупят рекордите?
–Защо сами ние, от бившия Източен блок да си връщаме медалите?
-Никой не е поставял така въпроса. Това са си чисто наши измислици и интерпретации. Директно го казвам: Ако го няма, ще го измислим в България. Имаше и нещо друго, което не можа да получи гластност. В един специализиран наш сайт за лека атлетика имаше директна офанзива срещу рекорда на Донкова. Това е срамно, най-меко казано!Там плюят срещу всичко българско по принцип. Във въпросния сайт се появи помия със следното заглавие: „Кога женските хърдели ще станат нормална дисциплина?”. Значи в момента 100 с препятствия за жени е ненормална. И Донкова и Гинка Загорчева, които оглавяват ранглистата, са ненормални или незнам какво си? И трябвало да се смени тази дисциплина с друга. Какво значи да почвате чисти рекорди? Значи ние сме били мръсни, така ли? Чакам сега само нещо официално да излезе, за да ги осъдя. Те тръгват по мръснишкия начин. Все едно тази дисциплина вече се е изживяла,не може да се бие рекорда, защото не е съвместим с нормалните човешки възможности? Ей такива глупости…Тоест, искат да се измени нещо и да започнат нови рекорди. Много ги жегна това, че един човек от народа като Данчето стои толково дълго време на върха. Как действат те? Хващат един препятственик – Пламен Кръстев. Той наистина е направил рекорд, но не е специалист в дисциплината. Не е бил даже треньор, за да има правото да коментира женските препятствия. Глупости говори! Това са хора меркантилни, не искам повече да ги обсъждам. Някои мои „критици” казват следното: „Когато имаше попътен вятър, защото се завирахме в препятствията…” Така ли? Те не знаят ли, че с физическите качества на на Донкова се молехме да е попътен вятърът. И щеше да слезе под 11 секунди. Въпросът опира до техника и ритъм, а не до вятър, препятствия и тем подобни. Да, вярно, те ме питат: „Ако бяха по-високи и дълги препятствията Донкова щеше ли да направи този рекорд?”. Отговарям им, че пак щеше да счупи рекорда. Ама ние неможем да изменим препятствията, няма да има кой да бяга на тази дисциплина.
–Йорданка Донкова беше много елегантна лекоатлетка…
-(Прекъсва ме) не само елегантна. То не си личеше, че бяга. Много пъти съм отвръщал на наши критици: „Когато стигнете техниката и ритъма на Данчето, тогава ще говорите. Защото вие сте само на анаболи. Чакате само ветрове по 6 метра, за да й биете рекорда. А не си виждате техниката и ритъма.” Западняците заеха нашите места, но не и резултатите. Те са само щанга и анаболи. Донкова притежаваше нещо уникално, от дете съм я тренирал и я познавам перфектно. На Олимпиадата ги уби всички конкурентки. Тя ги убиваше. Има едно снимане отпред, гледайте го. Само нейният коридор следи камерата, само нея. Не можеш да разбереш как от 1-о до 10-о препятствие няма разлика в техниката дори и за сантиметър. А що се отнася до ритъма…Тя е грамадна жена, която беше най-бърза в света. Бягаше, все едно е висока само метър и 50, с такава чистота. Тя далеч го атакува, веднага приземява…все неща, които изобщо не са им ясни на „великани”, искащи да бият световните рекорди. Вижте и последните шампионки в дисциплината – само на допинг разчитат, без да имат елементарна техника и ритъм. Хванат таки спринтьорки – назобени, и ги качат на хърделите…Но така не става. Сега голям шум се вдига да махнат нашата дисциплина. Била изчерпана. Кое е изчерпано?
–Защо според вас е тази кампания?
-Много просто, приятелю – за да ги няма повече имената Йорданка Донкова и Гинка Загорчева на върха на тази дисциплина! А те са уникални в света, никоя друга държава няма две представителки на първите две места. Затова е цялата патардия. И най-лошото е, че пак българи го правят. Искат да започне ново летоброене. Навремето имаше 80 препятствия при жените. Смениха регламента. Сега някой спомня ли си рекордьорките? Не. Именно това е идна от целите на новоизлюпилите се „реформатори”. Виж колко мръсно действа цялата тая шайка там. Самите германци и американци, които ни бяха най-големите конкуренти, скочиха и казаха: „Донкова не я закачайте”. Яли са й попарата, тя отива там и ги бие на тяхна територия. Чувал съм от техни треньори да признават: „Тази е луда! Ние такова и в гладкото не можем да направим”. Както те бягат на гладкото, тя бяга през препятствията.
–Не бяха ли източногерманките основни ваши съпернички навремето?
-Да, прав сте. Една полякиня също беше световна рекордьорка. Полската школа беше най-силна в света. Германките – от ГДР и ФРГ, също бяха конкуренти. Рускини също имаше, както и французи. И после дойдоха черните. Същите тези, от които сега всички пищят. Те просто ни заеха местата на нас, от соцлагера, а не резултатите. Те не можеха да ни стигнат, но се опитаха – със силни ветрове, с допинги, с това-онова…Цялата работа беше черните да ни бият рекордите. Но не могат, защото ние когато бяхме на върха, те отпадаха още на полуфиналите. Само бели бяхме от полуфиналите нататък. Един негър не можеше да видиш. Пускахме отвреме-навреме по някой кубинец… за фон така, за екзотика малко.
–На дългите дистанции обаче мисля, че ще се съгласите, че няма кой да бие африканците?
-О,австралийската и новозеландската школа диктуваше правилата и там. Черните и на тях дишаха прахта. Но след това тази методика се загърби от белите хора. Излезе масово допингът на мода. Първите 10-20 години никой не го търсеше. Започнаха на база допингиране да правят резултати. И когато започна контролът, започнаха и резултатите да им подат, защото постиженията дойдоха от допинг, а не от методиката. Тогава пък африканците взеха допинга. По-допингирани от черните няма в момента – ив САЩ, и в Ямайка, и в Африка. Говоря от 100 метра до маратон. Това е политика и на ООН и на ИААФ. Много пари се перат. Виждал съм с очите си какви програми и какви милиони им се дават там. Защо ги хващат всички чернокожи, когато дойдат по европейски състезания? Не ги ловят като става въпрос за етиопци и кенийци.
–Защо?
-Защото това е политика на ИААФ. Виждате как на Беларус всяка година им режат главите. С Украйна се случва същото, с Турция…
–Възможно ли е дори да изхвърлят атлетиката от олимпийската програма? Първата атака беше насочена срещу Русия, могат и други да последват…
-Да, защо да не го сторят? Всичко е възможно, нали все пак става въпрос за пари. Вижте, това е една атака на частни фирми през УАДА.
–Няма ли да ви защити председателката на БОК Стефка Костадинова? Нейният рекорд също е поставен под въпрос…
-На първо място това са политически удари за отвличане на внимание. Да се удря Русия, защото не могат да я ударят иначе. Аз я чух Стефка какво каза: „Не мен стотици проби са ми правили” и т.н. Тя защити себе си. Тя по принцип не признава, че има по-голям лекоатлет от нея. В нейното съзнание тя си е №1. Но не е така. Говори така, защото винаги е била човек на Политбюро и на конюктурата. Все я намърдват на някаква синекурна длъжност. Както и да е. Как може да отречем всички рекорди до 2000 г? В момента в ИААФ си е диктатура, чист тоталитаризъм. Вижте гласуването – 4 гласа срещу 210.
–Не ви ли прави впечатление тази тенденция на масово навлизане на потомци на емигранти в националните отбори? Дори Франция и Германия са изградени предимно от такива?
-Прав сте. Наблюдава се като цяло изменение на генетичния фонд на европейските нации. Това е факт. Разсекретени документи показват, че е имало задача да се промени етноса, да се подмени ДНК-о на германците. Да не бъдат те вече войнолюбци, агресори и т.н. Това е политика на великите сили след Втората световна война. Разкри се, че след Войната само в ГДР имаше 1 милиона аборти на германки само от бойци от Червената армия. И от другият окупационен корпус са опъвали немкини във ФРГ – алжирци, сенегалци, американции т.н. И там се измени генетичния фонд, вече не се знае кой кой е. Аз затова смятам, че истинските германци изчезнаха. Ако ги имаше, те нямаше никога да позволят на тази Ангела Меркел да вика паплач от цялото земно кълбо, да вика: „Идвайте тук”. Това не са емигранти, а бойци – въоръжени, обучени и опасни.
–Самата Йорданка Донкова как приема тази опасност да й отнемат рекорда?
-Тя дори не го коментира изобщо. Тя е над тези неща. За нея най-важното е да помага на децата си. Живее само на олимпийската си пенсия. Никой не я кани за нищо. Системата не я обича нея. Навремето я изхвърлиха с три деца на улицата три месеца, преди да се пенсионира. Направиха девоенизация. Обаче „нашите хора” си останаха и станаха даже полковници и генерали. На нея не й предложиха даже да остане в системата. И мен, и Донкова ни махнаха. Това са жалки неща. Айде, на мен не ми е било и нужно. Бях и свикнал, понеже моите родители ги водеха „врагове на народа”. Бях със 110 лева заплата.
–Ще протестирате ли, ако това все пак се случи?
-Разбира се, че няма да оставим нещата така. Но засега официално няма нищо. Всичко, което чувам и четем са само клюки и слухове. Като говориш, че нашите рекорди са „мръстни”, значи само техните са „чисти”. Така ли? Как може изобщо да се усъмняват в нашите постижения? Че повечето от рекордите ги правехме в Западна Европа. Проверяваха ни техни допинглаборатории, т.нар. „вражески”. Говорим за епохата на Студената война. Запада и Изтока се дебнеха яката двете системи. Как ще пропуснат шанса „враговете” да ни уязвят? Нашите рекорди се ковяха навън. Западняците ни мразеха, проверяваха ни непрекъснато. Те обаче си правят техните рекорди вкъщи с техните лаборатарии. Ние никога не сме имали такива. Ще се върна към един велик момент от историята. Донкова има шест световни рекорда в кариерата си. Тя направи нещо уникално – за 45 минути постави два световни рекорда. Това се случи в Кьолн. И там беше безветрие. Ако имаше попътен вятър, Йорданка сигурно щеше да си бяга 12,00 сек и нямаше да има спекулации дали е рекорд, дали не е, колко е по-къса пистата или къде е. Лично аз съм го търсил тогава прочутият професор и борец срещу допинга в спорта Манфред Донике да вземе контрол. Защото човекът се качил горе и гледа състезанието. При първия опит, след полуфинала, веднага ни прибраха. Остана обаче само половин час до следващото бягане. Отидохме навън малко да разспуснем. После влязахме с хилядното множество на стадиона. Дъщеря му на Донике беше тази, която „изпикваше” спортистите. Само и само, за да е сигурен баща й. Разбираше ли?
–Преди 27 години битката беше между Изтока и Запада. Сега кой воюва за доминация в спорта?
-След като падна Желязната завеса двуполюсният модел се разруши. Англоезичните си помислиха, че владеят света. Самият Барак Обама го каза в прочута своя реч: „Ние владеем света! Ние сме №1”. Ами те утре, ако решат, ще хвърлят една бомба, ще дойдат и ще ни изтрепат. И никой нищо няма да каже. Кой ще ни защити? Турция ли? Дано поне малко достойнство да ни е останало. Аз нямам друг начин да се противопоставям на повсеместната лудост. Хванал съм се с мои съмишленици и работя с 800 деца в провинцията. От 5-годишни тренираме всички дечурлига в Костенец. Без да ни се плаща, без такси, без нищо, само и само, за да изкараме едно здраво поколение. Защото то в момента е умряло и заспало. Цялото ни обещество е такова. Виждам, че има ефект. Положението е страшно, да ви кажа. Децата не знаят какви са. Българи ли са, роми ли са, турци ли са…Учителите в детска градина и училище не ги учат. Страшно е! Срещу собственият ни народ политиците упражняват страхотен геноцид. Никога в историята не е имало подобно чудо. Децата сме ги оставили на самотек. Най-страшният удар е физическото осакатяване, което води до психическо такова. Бившият президент на САЩ Дуайт Айзенхауер преди доста време скочи и каза: „Нацията е в опасност! 18 процента от младото поколение са недееспособни”. А при нас процентът на недееспособните достигна 80 процента! Разберете, че нацията ни загива! От 5-годишни трябва да подхванем дечицата, защото те сега се раждат с по-висок интелект, но с по-забавено физическо развитие. Чудя се как може управниците да намаляват часовете по физическо. Следвайте не американския пример, следвайте дори старата добра соцсистема. Младото ни поколение е страшно зле физически, което води до психически проблеми.
–Защо управниците не използват вашия потенциал и този на великата Йорданка Донкова?
-Питайте ги тях. За 23 години се унищожи системата на нашия спорт. Дотогава, ако вземем процента на глава от населението, биехме и Щатите. Защо се унищожи всичко? Изредиха се сто партии начело на властта, политика е една. Не се работи за детско-юношеския спорт. Те не искат! Нямаме армии, здравеопазване, образование, как да имаме спорт? Ето, наскоро „лекарска грешка” уби и голямата Валентина Димитрова – тя ни е вечната рекордьорка на многобой, световна шампионка (съпруга на Г.Димитров – б.р.).
–Не е ли срамно и странно световната рекордьорка Донкова да стои встрани от любимия спорт?
-Срамно е! Значи новите таланти, които виждам, доказват, че все още потнециал имаме. ДНК-то ни е живо. Децата са си страшни. Но трябва рано да се подхванат, още преди да са навършили 10 г. Навършат ли тази възраст, вече са за боклука. Те стават живи мъртъвци! Но в света иначе няма по-талантлива нация от българската. На малките иконите са им от спорта, а на каките и батковците са други – Азис, Мадона и т.н. Пример ви давам с Ваня Стамболова – най-големият ни атлет за XXI век. Два пъти седмично момичето идва да провежда тренировки с децата в Костенец и Момин проход. Знаеш ли какъв е ефектът вътре, с какви очички я гледат малчуганите? Те умират за нея. Когато Бьорн Борг беше №1 в света на тениса, цяла Швеция се затече тенис да тренира. Защо не създаваме и ние спортни идоли на нацията? Защо не използваме потенциала на фигури като Стамболова, като Донкова, като Загорчева? Не е вярно, че пари няма. Има, стига обаче да не се откраднат. 55 милиарда евро се въртят като обмен за спорта в Европа. Значи някъде все още мислят за спорта, дават си хората сметка, че без здрава нация, няма и нация да има.
–Начело на БОК и на спортното ни министерство в момента са ваши бивши колеги, лекоатлети…
-(Прекъсва ме) Аман от лекоатлети. Те работят срещу леката атлетика, а не помагат. Атлетиката не е спорт, тя е средство за развитие на физическите качества. А когато тръгнат да си ги мерят тези качества, тогава се превръща в спорт. Това са методи и средства, а не спорт. Държава, която няма лека атлетика, няма и никакъв спорт. Разберете го това!
–Защо все нас, бедните, ни хващат, а от големите никой не изгоря с допинг в последно време?
-Да, доста българи хванаха, но част от тях са несправедливо набедени. Въпросът е много нелицеприятен за атлетиката. Част от хванатите действително са взимали, но дотогава са били „под чадър”. В един момент този „чадър” се пропуква. Спомням си какво обясни Даниела Йорданова, когато я хванаха. Каза: „Проверих в нашата лаборатория, нямаше нищо и ги извиках допингченгетата”. Ето ви един пример на нашенска глупост. Първо, ти си на взезапен контрол, кого викаш и от какво изхождаш? Значи, те са го търсили, не са го намерили, той отива да се провери дали има проблем, защото е взел препарат, за който гърците са му казали, че е на една седмица, забранен. И от нашата лаборатория му казали: „Нямаш проблеми”. И той вика ченгетата. Ама как ще ги викаш? И те му режат главата. Значи е имал „чадър” и е направил грешка. Ами с Тезджан Наимова какво се случи? С ДНК-то я хванаха. Тя си ходи по чужбина, а сестра й пикае вместо нея. Сестра й дава пробите. Обаче си дала кръв преди това, как ще се скриеш? Обаче има и уличени спортисти. От ИААФ измислиха всякакви простотии. Сложиха биологични паспорти, постоянно взимат кръв…Не е нужно вече да се вадят доказателства, за да те отстранят. Има биологичен паспорт, който всичко си показва. Лъсва всичко: „Ало, защо хемоглобинът ти е бил 130, а сега е 180?”. Трима чиновници ти решават съдбата, без да ги интересува твоето обяснение. По този начин удариха олимпийската шампионка на Турция на 1500 м. Четвърта година момичето дава обяснения. Да, ама тия обяснения тръгват от 500 000 долара и стигат до 5 милиона.
–Чии интереси обслужваше Ламин Диак?
-На англоезичните. Те го държаха, те си го сложиха. Тези, които владеят света, те си слагат техни хора навсякъде.
–Един от предшествениците на Диак – Примо Небиоло, обаче ще бъде запомнен само с добро…
-Е, да. Сеньор Небиоло беше страхотен човек. Той беше срещу Запада. Италианецът даже имаше осъдителна присъда в САЩ и не можеше да ходи там. Примо премести седалището на ИААФ от Лондон във Франция. Французите дотогава нямаха и един медал, започнаха да се връщат с трофеи от всяко състезание. Великобритания изведнъж изпадна от листата. Небиоло балансираше нещата. За нас тогава бяха най-добрите времена. Той не позволяваше удари от едната и от другата страна. Всички бяха равнопоставени. Убиха го и него, обаче. Убиха го. Този Деак е съвсем различно нещо. Той събра милиарди, за да ходи да става президент на Сенегал. Е, не го огря накрая. Не се добра до този пост. Той си имаше на Балканите такива хора, бирници им казваме. Те идват и ти казват: „Ето, твоят човек има проблеми. Плати си, и те оставяме на мира.” Но аршинът е различен за различните държави. Когато има допингконтрол този, който го поръчва, си го плаща. Ако е положителна пробата, я пращат на поръчителя. Обявяват „0.068 е положетелен, с тези и тези препарати го пращаме в ИААФ”. И това е. Край. Случаят приключва. Световната федерация получава тази информация. И ако поиска може да я обяви, ако не иска – няма. На Великобритания например не се обявяват публично. Въпреки че на една тяхна шампионка й викат „Капитан Кук”. Сигурно не е случайно това прозвище. Австралия, Нова Зеландия, Великобритания, Канада и Щатите. Тези хора управляват световната лека атлетика. Диак и синът му са решили да печелят от това разделение. Англоезичните плащат и да се премахнат техните противници. Нареждат му на черния: „Ваня Стамболова ми пречи. Вземи мерки .” И той ги взима тези мерки. Хоп, Ваня е отстранена. От една страна техните се зобят, от друга – премахват конкуренцията. Неудобните ги ловят, а медалите остават за техните хора.

Вече 27 години българка е най-бърза в света на хърдели
На 20 август 1988 г. по време на държавното първенство в Стара Загора Йорданка Донкова изминава дистанцията от 100 метра с препятствия за 12,21 секунди. По този начин тя успява да си върне рекорда, който година по-рано е загубила от Гинка Загорчева (12,25). Постижението на Донкова остава един от най-старите рекорди в леката атлетика. В беговите дисциплини при мъжете няма по-стар върхов резултат, а при жените – единствено в гладкото бягане на 100, 400 и 800 метра.  В последните години две състезателки се доближиха до рекорда на Донкова – олимпийската шампионка Сали Пиърсъл и световната шампионка Бриана Ролинс. Австралийката постигна 12,28 секунди през 2011 г., а американката записа 12,26 секунди.  Все още обаче рекордът принадлежи на Донкова, която е олимпийска шампионка от Сеул 1988. Второто най-добро време пък продължава да бъде на световната шампионка за 1987 г. Гинка Загорчева.

Милен ДИМИТРОВ