Печено свинско джоланче за Трифон Зарезан

2
Добави коментар
wenip
wenip

Хората съвсем се объркаха с празниците. По нов стил на 1 февруари е Трифон Зарезан. Хората обаче си го знаят този празник на 14-и. Нищо, че съвпада със сравнително новия за България Св. Валентин. Пък на 14 февруари някои ще празнуват и Зарезан, и Деня на влюбените. Кой каквото му е на сърце.

И понеже на Св. Трифон българинът не може без софра, предлагаме ви една идея за кулинарен гевезелък. Трябва ви време, немного пари и разбира се – желание. Ястието, сготвено с любов, е най-вкусно, нали?

И така – да се поглезим за празника с хубаво топло мезе за виното. Какво ви е необходимо? Едно хубаво и голямо свинско джоланче – като тегло идва към килограм и половина. Ще ви трябват кило и половина картофи, няколко моркова и подправки.

Измийте джоланчето и го оставете да се отцеди, още по-добре е да го подсушите в кухненско руло, за да не пръска, като го запържвате. Пригответе една хубава тава – да има място и за повече картофки. В голям тиган запържете джоланчето от двете страни – така, че да хване коричка. После го извадете и го поставете в средата на тавата. В олиото, в което сте запържили джолана, запържвате морковчета, нарязани на кръгчета, и голяма глава стар лук или половин праз, нарязан на ситно. През това време джоланчето е поизстинало, време е да го овкусите. Намазвате го от всички страни със сол, червен пипер, черен пипер – с него не прекалявайте. После джъзвате върху джоланчето запържените зеленчуци с олиото. В друга купа предварително сте обелили и измили катофките, пекат се цели. Преди да ги подредите в тавата около джолана, ги овкусете със сол и червен пипер. Подреждате картофките в тавата, сипвате чашка вино и доливате водичка – да има поне два пръста. Покривате тавата с фолио и мятате в предварително сгорещена фурна на 180 градуса. Забравяте джоланчето за 3 часа. След това вадите фолиото и слагате тавата във фуната още 20 – 25 минути. Ястието става мозък. Остава да налеете виното.

Добър апетит и наздраве!