Първи случай на Зика в САЩ чрез сексуален контакт | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

„Пациентът е инфектиран, след като е имал сексуален контакт със заразен човек, който се е върнал от страна, където е разпространен вирусът Зика“, посочват властите в щата Тексас. До сега масовите случаи на зараза с опасното заболяване ставаха чрез ухапване от комар. Това е притеснителна новина за САЩ, Канада и Европа, където случаи на вируса има, но те са при туристи, завърнали се от почивка в Латинска Америка. Заболяването е регистрирано и в Кабо Верде и Индонезия.

Властите в област Далас заявиха в социалната мрежа „Туитър“, че предаденият по полов път вирус е от човек, пребивавал във Венецуела. Те съобщиха и за още един регистриран случай на заболяването, отново внесен от южноамериканската страна.

Според д-р Том Фрийдън, директор на американския Център за контрол и превенция на заболяванията става въпрос за човек, бил във Венецуела, където се е заразил с вируса. В последствие той го е предал и на своя партньор в САЩ.

Вирусът Зика е открит за първи път в Уганда през 1947 г. и предизвиква сходни с грипа симптоми, както и обрив. Въпреки това, сегашния му нов бум на разпространяване показва вероятна връзка между него и малоформация на главите на новородени и неврологично разстройство, наречено синдром на Гилен-Баре. Страни от Латинска Америка, и най-вече Бразилия, съобщават за бум на случаи на микроцефалия – заболяване, при което бебета се раждат с неестествено малки глави. Те съвпадат с бума на зика, обявен в региона миналата година.

Заболяването се разпространява най-вече чрез комарите от вида Aedes aegypti, които обитават предимно тропиците. Сексуалното предаване на вируса обаче би усложнило справянето с него.

„Голямата част от инфекциите със Зика са асимптоматични“, посочва проф. Петер Хорби от Университета в Оксфорд. Той допълва, че все още остават неясни редица въпроси като тези дали случаите на асимптоматична инфекция могат да се предават по полов път и колко дълго време заразата остава в спермата на болен от вируса човек.

Миналата седмица от Световната здравна организация (СЗО) обяви, че очакват между 3 и 4 млн. случая на заболяване с вируса. Въпреки това организаторите на Олимпийските игри в Бразилия – една от най-силно засегнатите държави, посочиха, че нямат притеснения за спортното събитие.

„Ние сме сигурни, че ще спечелим тази битка и тя няма да се отрази на игрите“, каза председателят на игрите в Рио през 2016 г. Марио Андрада. Неговото изказване дойде ден, след като бразилското правителство предупреди бременни жени да не посещават олимпиадата.
До сега в Бразилия 1,5 млн. души са били заразени със Зика.