Коя е най-богатата жена в историята

1
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Китайската императрица У Дзътиен, живяла през VII и началото на VIII в., оглави Топ 10 за всички времена

У Дзътиен – единствената императрица, управлявала еднолично в Китай, оглави класацията на 10-те най-богати жени в историята, където присъстват както исторически личности, така и съвременни бизнесдами. Нейното състояние е достигало до 22,7% от брутния вътрешен продукт, изчислява сп. „Тайм“.

Конкубинка (спътница) на двама китайски императори от династия Тан – баща и син, икономистите я описват като безжалостна в домогването си до властта… В последните 15 години от управлението й империята се разраства в Централна Азия и става една от най-големите в света за времето си.

При нея благосъстоянието на страната процъфтява, а Пътят на коприната улеснява търговията с чай и коприна за западните народи. Резултатът са над 300 млн. валутни единици, произведени само в периода на династията Тан.

Какво разказва за нея Българската редакция на Радио Китай?

 

Родена през 625 г. и живяла 80 години, тя е единствената жена в историята на Китай, която получава титлата император. Отначало, през 665-690 г., У Дзътиен управлява Поднебесната чрез императори марионетки, което се смята за прецедент в историята на страната. През 690 г. основава собствена династия Джоу и

управлява лично под името „император Шъншън“ от 690 г. до смъртта си през 705 г.

Нейният възход и царуване са критикувани много от конфуцианците в течението на вековете и едва след 1950 г. на нея започват да гледат в друга светлина.

Родена е в известно аристократично семейство от Шанси. Нейният баща У Шуейхуо бил съюзник на Ли Юан, основател на династия Тан, а майка й произхождала от рода на предишната династия Суей.

У Дзътиен била избрана за наложница от пета степен на император Тайдзун около 636-638 г., когато била още девойка. Нейният ум и знанията по литература и история скоро я откроили сред останалите и тя става любимка на монарха. Той дори й разрешава достъп до официални документи, което пък

й позволява да е в течение с делата на империята

Тъй като била много красива, самият император й дава като второ име Мейнян, което означава „красива, очарователна жена“. Под това име тя се появява в литературните творби, отнасящи се за младостта й, а като У Дзътиен, или императрица У, става известна в периода на управлението си.

През 649 г. император Тайдзун умира и съгласно правилата на епохата неговите наложници трябва да влязат в манастир, където да останат до края на дните си. У Дзътиен също е изпратена в будистки манастир, където й обръсват главата.

Веднъж в манастира обаче се отбива за молитва новият император Гаодзун, който е потресен от красотата на момичето и я взима в двореца си, където я прави наложница от втора степен. Благодарение на ума и постиженията си, тя скоро

спечелва доверието на новия император и става любимка на целия двор

Ражда му две момченца, което й дава още повече влияние. През 654 г. дъщеричката й е убита, а свидетели твърдят, че са видели императрица Уан в стаята на детето. Това е достатъчно тя да бъде заподозрена в убийство от ревност и осъдена. Съществуват и слухове, че самата У Дзътиен е убила собственоръчно детето си, за да се отърве от своята съперница. но те може да са резултат и от конфуцианските атаки срещу нея.

Така или иначе, скоро тя успява да убеди императора да я дари със специалната титла „чънфей“, която я поставя над четирите наложници от първа степен и веднага след императрицата. През 655 г. тогавашната императрица е изгонена и У Дзътиен заема нейното място.

По-късно по заповед на У Дзътиен бившата императрица и любимата наложница на императора са убити жестоко и вече нищо не е в състояние да спре амбицията на новата императрица да вземе еднолично властта.

През 660 г. император Гаодзун получава удар

и вместо него зад кулисите започва да управлява У Дзътиен. Всъщност тя отдавна е спечелила неговото доверие като съветник по важните дела на страната. Нейни са идеите за нововъведения в земеделието с цел облекчаване труда на селяните, намаляване на данъците, социални реформи, пожарно известяване (което е особено важно в този период, когато в строителството основен материал е дървото – бел.авт.).

Властта й става още по-голяма, след като по нейна заповед е убит първият министър, а наследникът на трона принц Ли Джун е принуден да се самоубие. Оттогава тя винаги седи мълчалива зад императора по време на дворцовите ауденции (вероятно зад параван – бел.авт.) и взима решения вместо него.

Управлява и след смъртта му – от името на своя син император Джундзун и другия си по-млад син, император Жуейдзун. През цялото това време запазва практиката да отстранява всички недоволни от нея, като им отнема длъжностите,

изпраща ги в заточение или ги принуждава да се самоубият

Едва през 690 г. обаче У Дзътиен поема открито властта, като провъзгласява началото на нова династия Джоу – в памет на владението на своя баща и като препратка към блестящата династия Джоу в древен Китай, за чийто пряк наследник смята своя род.

При възкачването си на трона тя си присъжда титлата „император Шъншън“, измислена още от първия император на Китай – Цин Шъхуан. Така тя става единствена жена в 2100-годишната история на имперски Китай, която носи титлата император и седи на трона на страната – факт, който отново шокира силно конфуцианците…

У Дзътиен не е единствената китайка в Топ 10 на най-богатите жени – на седмо място е родената през 1981-ва Ян Хуейян, която наследява 16,2 млрд. долара от баща си, основател на компанията Country Garden в сферата на строителството и недвижимите имоти.

След финансовата криза състоянието й се „стопява“ до 5,2 млрд. долара. Тя е в бизнеса още от тийнейджърските си години, когато придружава баща си на заседанията с управителния съвет, а сега е негов зам.-председател.

Източник: Time.com/Money; Българската редакция на Радио Китай