Избор на подарък – първа част.

1
Добави коментар
stenlie78
stenlie78

Избор на подарък – първа част.

Подарък за дете
Празниците и поводите за празнуване в годината са много. За всеки празник на любим човек или обикновен познат, на дете или тинейджър, е необходимо да изберете правилен подарък, с който да изразите вложения замисъл или емоция. Изборът на подарък изисква преценяване на много фактори, които ще определят крайния резултат.
В тази кратка статия ще се опитам да Ви разкрия основни аспекти от избора на подарък за дете, подрастващ или тинейджър. Възрастта на подрастващите е от огромно значение, за да направим най-добрия избор.  Когато се подарява подарък на дете трябва да се вземе под внимание възрастта и пола. 
1.    Бебе от 0 месеца до 1,5 години
Когато подарявате подарък на малко дете от 0 месеца до 1,5 години, не трябва да се очаква, че детето задължително ще изрази голяма радост или изобщо някаква специфична емоция. За децата на тази възраст подаръкът (ако е дреха или приложим уред свързан с домакинството) е подарък за майката и от съвсем малка част за тях. За да получите усмивка и радост от получения подарък може да включите весела играчка. Децата обичат играчките, но бързо се насищат и след малко игра ги оставят на страна. Това не означава, че не харесват подаръка Ви, а че след известно време отново ще се заиграят с играчката и ще и се радват, като на нова. Не е необходимо да се купуват най-скъпите и големи играчки, а е важно да изберете цветна играчка, с музика или с възможност за гризане и чесане на ръстящи зъбки. Децата на тази възраст възприемат играчката като средство да опознаят света – хапят я, дъвчат я, разклащат я и я разглеждат. Ако играчката е музикална и от нея се чуват приятни мелодии, детето ще се забавлява с нея много по-продължително.
2.    Дете от 1,5 до 3-4 години
Когато избирате подарък за дете на възраст от 1,5 до 3-4 години е важно да се съобразите с пола и възходящото му интелектуално развитие. В тази възраст те започват да осъзнават, че съществува разлика между момичета и момчета, и да предпочитат различни по своята приложимост предмети. Най-тривиалният пример е с избора на играчки – момчетата харесват коли и конструктори, а момичетата – кукли. Развитието на интелекта е осезаем, децата се научават да говорят и да подражават на възрастните около тях с думи, мимики и жестове. Започват да правят избор за предпочитани дрехи и имат любими играчки. Когато избирате подарък на дете в тази възраст, е препоръчително да се консултирате с родителите за предпочитаните игри и занимания на детето, любим цвят, любимо животно или любим анимационен герой. На базата на тези предпочитания, ще успеете да изберете най-подходящия подарък за него или нея. В тази възраст децата видимо изразяват радостта от получения подарък, което винаги е желания ефект от подаряването му. Ако сте родител и желаете да зарадвате детето си с голям и желан подарък, може да изберете детско колело или тротинетка. Насърчаването към спортна активност е от изключително значение за развитието на спортен дух, хъс за победа и вяра в собствените възможности.
3.    Дете от 4 до 7 години
Изборът на подарък при децата се усложнява с възрастта. Децата на възраст от 4 до 7 години започват да харесват колективни игри, спортуват, рисуват и оцветяват. Според тяхните индивидуални предпочитания за подарък може да бъде избран пъзел или по-сложен конструктор, колективна игра (напр. „Монополи“ или „Не се сърди, човече!“ ), колело или спортен аксесоар, дреха в любим цвят или красив моден, детски аксесоар (шапка, шал, чанта, ръкавици и тн). В този случай е препоръчително, да се допитате до самото дете какви са му любимите занимания, какво харесва и кой е любимият му герой. Ако сте родител и подарявате подрък на собственото си дете, при желание и възможност, може да му вземете домашен любимец. Изборът на домашен любимец трябва да е съобразен с обстановката, предпочитанията на детето и възможностите да се грижите за него. Децата в тази възраст вече са по-отговорни и оценяват доверието, което им се гласува от родителите, да полагат грижи за истинско живо същество.  Преди да вземете решение за домашен любимец, трябва да оцените дали цялото семейство ще може да полага необходимата грижа за него. Отглеждането му е общо задължение и често родителите трябва да отделят много време за хранене, хигиена и разходка на домашния любимец.
4.    Дете от 7 до 12 години – подратсващи
Изборът на подарък за дете на възраст над 7 години до 10-12 години трябва да бъде съобразен с голямата промяна в живота им. Те ходят на училище и започват да се вълнуват от модерни технологии, вкусът за цветове и избор на дрехи се променя изцяло. Децата порастват и промяната е осезаема. Играчките за по-малките не са подходящи за тях. В този случай е добре да изберете неутрален подарък, без анимационни герои и детски картинки. Трябва да се има предвид, че момчетата и момичетата се различават в своите предпочитания. Момчетата все още се вълнуват от конструктори и коли, обичат да сглобяват и се радват на детски игри. Момичетата също обичат да играят и да рисуват, но предпочитанията им се променят. Те се вълнуват от дрехи, музика и танци, и обичат да си споделят тайни помежду си. В този период намалява интереса им към игри с кукли и плюшени играчки. Изборът на подходящ подарък ще зависи основно от любимите занимания на детето, извън училищната обстановка.
5.    Тийнейджъри (юноши) – над 13 години.
Най-труден е изборът на подарък за тийнейджър. Тийнейджърите са във възраст, която е на границата между дете и възрастен. Те все още са подрастващи и нямат отговорността и трезвата преценка на възрастен. Но в същото време искат да изглеждат и да се държат като големи хора. Подаръкът за тийнейджър е с най-голяма верояттност да претърпи неуспех. В организма на тийнейджърите бушува буря от хормони и емоции. Те се чувстват често недоволни или неразбрани. Голяма част от тях са склонни към емоционален срив или поведенческа промяна. Тези промени не са свързани с промяна в характера, а са резултат от преминавания преход от дете в света на възрастните. Най-добрият вариант за подарък на тийнейджър е да бъде избран от него/нея. Когато сами си изберат подаръка, го оценяват като желан и ценен. Радват се на гласуваното доверие в тяхната собствена преценка и се отварят към света и плашещите нови възможности. 
Интересно е как един подарък отваря прозорци към света на човека, на когото подаряваме. Подаръкът е личен израз на емоция и уважение от страна на подаряващия. Изборът на подарък е труден и абсолютно индивидуален.

Мнение на FashionStore.BG – Най-големият подарък е този подарен и избран с внимание.