Европа се връща към 30-те години на миналия век

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

„Европа бавно се връща към един „съвременен вариант на 30-те години“ и „политиците затъват все повече“ в тази реалност – каза бившият министър на финансите на Гърция и обяви създаването на ново общоевропейско движение за демокрация Democracy in Europe Movement 2025 – DIEM25
Целта е да се промени Европа като се демократизира.

В интервю за в.  The Independent „капризният марксист“ – както сам се определя – разкрива своята цел: да премахне от властта безотговорния, авторитарен елит и да върне силата на гражданите на Европа.

Признаците за кризата от 30-те години е навсякъде – казва Варуфакис. 

“Ние нямаме нацисти, които да организират нова „Крилстална нощ“, но имаме нацисти в Гърция, които правят нещо подобно в кварталите на градовете, където посред нощ нападат магазини или къщите на мигранти“- казва той. „Различията са големи, но от гледната точка на един икономист, мога да ви кажа, че има и много прилики“.

Освен надигането ан крайнат десница, Варуфакис изтъква като сигурен белег на кризата страховитите равнища на безработица в „еврозоната“, които са причина за увеличаване на социалното напрежение. В еврозоната безработицата е два пъти по-висока от тази в САЩ и Великобритания, където според икономистите са успели да постигнат „пълна заетост“. 

 

Ако безработизата в САЩ и Великобритания стигне стойности от 10-11 процента, там правителствата щяха да паднат. Но в Европа ние нямаме демокрация и нямаме такъв демократичен процес“ – коментира Варуфакис.

Според него Европа се управлява безотговорно както никога досега. Европейският парламент е една беззъба институция – „парламент само по име, но иначе е парламент, който не разполага със законодателна власт. „Това е единственият парламент в света, който не създава закони“ – каза Варуфакис.

Мноог политически решения – като например как да се действа при финансова криза и как да се справяме с проблемите на дълга – се прехвърлят сега на Еврогрупата (19-те министри на финансите от еврозоната) и Европейската централна банка, предполага се една аполитична институция, която определя лихвените проценти в тези страни.

Но нито едните, нито другите решават както трябва тези проблеми“ – казва Варуфакис. „Ако не направи промени, еврозоната е обречена“. 

„Европа се управлява от „нечествия картел“ на „голямата индустрия и големите финанси“ – казва Вауфакис. Според него ЕЦБ не е в състояние да овладее критичната ситуация в Европа и няма да реши проблемите с рецесията и дълга, като печата повече пари чрез механизма за количествено облекчаване. „Драги много скоро ще стигне границата на своите възможности. Той го знае. Затова сега е в състояние на остра  тревога и загриженост“- продължава лидерът на новото движение за демократизация на Европа. 

Според Варуфакис Италия е следващият пациент на ЕС и проблемите с италианския дълг са много по-сериозни от тези на Гърция.

„Досега това, което се прави за решаване ан кризата в Италия е като да дават кортизон на пациент, болен от рак. Така пациентът може да ес стабилизира, да подобри някои жизнени функции, но ракът продължава да го разяжда и няма лечение за него“ – продължава Варуфакис.

„Управниците в Европа не знаят какво правят. Те се преструват, че правят нещо, както постъпваха през 20-те и 30-те години, кагота Хинденбург сдаде властта на Хитлер, като си мислеше, че ще може да го контролира. По същия начин радикалните политици не могат да бъдат удържави и контролирани“.

За лечението на тези проблети той е рещил да създаде DiEM25, за да се промени политиката в Европа.

Варуфакис признава, че идеята му е „утопична“, но въпреки това е „много по-ралистична от това да се опитваш да поддържаш една разпадаща се система“.

Варуфакис разкрива, че новата партия ще бъде лява по идеология и проевропейска. Целта й е да се сложи край на разединението в Европа. Варуфакис предлага трети алтернативен път за континента.

 

Учредителният форум й бе в Берлин – в театър Volksbühne, събранието се излъчва в интернет.Представянето на движението бе направено като спектакъл. На сцената е осветена само фигурата на Варуфакис. Желаещите да видят на място появата на новото движение трябва да платят 12 евро за билет. Както обясни Варуфакис „в противен случай щяха да ни питат откъде имаме пари за наемане на театъра“. Пълната зала аплодира Варуфакис.Подкрепа на движението обяви организаторът на Уикилийкс Джулиан Асанж, който вече влезе в редиците на DIEM25, философът Славой Жижек, икономистът Джеймс Гълбрайт и много други известни личности.Въпреки всичките си проблеми с глобалната конкурентноспособност, миграцията и тероризма, само една перспектива плаши истински европейските държави – демокрацията! Те говорят в името на демокрацията, но я отричат, отхвърлят и потискат на практика. Те се стремят да подкупят, да мистифицират, да узурпират и манипулират демокрацията, за да разрушат енергията й и да сдържат възможностите й”, заяви Варуфакис. „ЕС трябва да се демократизира, или той ще се срине и това ще се случи до 2025 г. Не трябва да позволяваме това да се случи”, каза Варуфакис.Според него демократично правителство е общ кошмар за брюкселската бюрокрация и нейните над 10 хиляди лобисти, за технократите от международните и европейските институции, за Еврогрупата, която няма никакъв институционален статут в договора за създаването на ЕС или по законите.Варуфакис каза, че политическите партии, които твърдят, че са либерални, демократични, свободни и солидарни, предават неговите основни принципи, когато идват на власт.
„За съжаление днес общата бюрокрация и общата валута разделят европейските народи, които започнаха да се обединяват, въпреки нашите различия в езика и културата“, каза той.В манифеста на движението се съдържа призив за обединение и гаранция, че Европа ще направи очевиден избор – истинска демокрация.
„Сега, днес, европейците усещат, че са подведени от институциите на ЕС навсякъде. От Хелзинки до Лисабон, от Дъблин до Крит, от Лайпциг до Абърдийн. Европейците усещат, че изборът бързо приближава. Избор между истинската демокрация и разпада“, се казва в документа. ,Движението си определи програма за следващите няколко години. Веднага да се създаде пълна прозрачност в процеса на вземане на решенията.
„Заседанията на Европейския съвет, ЕКОФИН, Еврогрупата трябва да се излъчват в реално време в интернет. Протоколите от Европейската централна банка трябва да се публикуват в рамките на няколко седмици след решението. Всички документи, свързани с важни преговори (напр. Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство -ТТИП, кредитирането, статута на Великобритания) и засяга всички аспекти на бъдещето на всички европейски граждани, трябва да бъдат публикувани в интернет“, се казва в манифеста.Документът иска незабавна задължителна регистрация на всички лобисти, включително имената на клиентите им, тяхното възнаграждение, данни за срещите им с официални лица, избираеми или назначавани.Авторите на манифеста смятат, че сегашната криза в Европа се разгръща едновременно в пет области: държавен дълг, банковото дело, недостатъчни инвестиции, миграция, ръст на бедността.Всичките пет области остават в ръцете на националните правителства, но е възможно да се въздейства, смятат от движението. DiEM25 предлага да се ограничат пълномощията на Брюксел и да се върне част от властта на националните парламенти, на регионалните съвети. Движението предлага да се преосмисли и измени статутът на съществуващите служби.В рамките на две години движението предлага да се проведе Конституционно събрание.“Народите на Европа имат право да обсъдят бъдещето на Европейския съюз, както и задължението да направят Европа (2025) пълноценна демокрация със суверенен парламент, при зачитане на националната идентичност и разделение на властта с националните парламенти, регионалните асамблеи“, се казва в манифеста.Засега не е ясно на чия подкрепа разчита и за чии гласове се бори Варуфакис. По време на мандата му като финансов министър на Гърция той имаше много поддръжници.Известният икономист, който се прояви като ярък политик. Варуфакис беше основният преговарящ от гръцка страна с клуба на международните кредитори. Именно по тяхно искане и по молба на премиера Алексис Ципрас, той подаде оставка, за да не пречи на Ципрас да преговаря с Еврогрупата.