5 причини да практикуваме йога

1
Добави коментар
wenip
wenip

Едва ли има човек, който да не е чувал да древната индийска практика йога. Тя се заражда преди около 5000 години. Днес съществуват много различни направления – раджа йога, карма йога, хатха йога, аштанга йога и други. Която и от тях да изберете, ще подобрите здравето и самочувствието си.

1. Йога изправя осанката Според някои данни, от 12 до 16 милиона души по цял свят страдат от сколиоза – изкривяване на гръбначния стълб. Това не е изненадващо. Според изводи на Световната здравна организация, 60—85% от населението на земята води заседнал начин на живот. Седейки голяма част от денонощието на стола, ние погубваме здравето на гръбначния си стълб. Ако 60-90 минути на ден играем йога вместо да гледаме телевизия, можем да изпънем гръбначния стълб и да изправим осанката си. Йогата укрепва мускулите на гърба и плещите и прави тялото стегнато и красиво.

2. Йога сваля стреса Йога с лекота ще ви замени всяко успокоително. Тя помага да контролираме емоциите си, а чрез техниките за релаксация и медитация спомага да изчистим ума си от излишни мисли, информация и тревоги. Това става, защото заниманията с йога намаляват нивото на кортизола. Кортизолът е хормонът на стреса. Именно заради него ние се чувстваме раздразнени или потиснати. Опасността организмът да създава този хормон е по-висока, отколкото си мислим. Той отслабва имунитета, намалява работоспособността и даже може да влоши храносмилането. Поради отличните резултати в борбата със стреса и депресията някои медицински центрове, например Cedars-Sinai Medical Center в Лос Анжелис активно включват йога като един от методите за лечение на стресови състояния.

По време на упражненията, ако те се изпълняват добре балансирани, не можете да мислите за странични неща, казват експертите по йога. Мислите сами се изключват и докато изпълнявате асаните, даже не усещате как минават минутите. Накрая винаги следва релаксация с шавасана (позата на отдиха). Тялото се е уморило и постепенното отпускане му действа прекрасно. Пет минути в тази поза в края на урока могат да се сравнят с един час сън.

3. Йога ни прави по-силни и гъвкави Йога е много по-интересна, отколкото изглежда на пръв поглед. Всяко занимание е различно, постепенно се добавят нови асани (пози). Тези пози включват разтягане на мускулите, благодарение на което се освобождава млечна киселина. Заради нейното натрупване в организма ние усещаме болка, скованост и умора. С времето мускулите се разтягат, стават по-гъвкави и еластични. В това можете да се убедите от един простичък пример – на първото занятие може да ви е трудно да стигнете пръстите на краката си, но скоро това ще ви се отдава с лекота. Освен това йога задейства почти всички групи мускули, което подпомага общото укрепване на тялото и развиването на сила и издръжливост.

4. Йога избавя от болката Както от душевната, така и от физическата. Безсмислено е да изброяваме с какви болки може да се справи йога. Най-важното е да знаете какви асани да се прилагат при различните болки. Например при силно главоболие и дори при мигрена ще ви помогне Пашчимоттанасана (задноразтегляща поза, при която се накланяте напред от седнало положение). Супта Падангуштхасана облекчава болката в гърба (идва от думите супта – палец, пада – стъпало, ангуштха – големият палец на крака. В лежащо положение се хваща палецът при изпънат крак). При постоянно седене пред компютъра се уморяват не само гърбът, но и ръцете. Когато набираме текст или непрекъснато пишем съобщения в социалните мрежи, може да почувстваме мравучкане или болка в пръстите и китките. При подобна неприятност помага Гомукхасана. Това е малка част от чудодейните пози, които отнемат болките в тялото. Изследванията показват че практикувайки йога и медитация, могат да бъдат намалени мъките, които съпровождат такива болести като рак, хипертония, артрит, радикулит и др.

Ако става дума просто да се подобри състоянието на организма при заседнал живот, разтягането и укрепването на мускулите ще окаже чудесен ефект върху самочувствието ви. Тези умения могат да се пренесат и в живота – например да се научим да седим и да дишаме правилно. Ако проблемите са по-сериозни, е добре да се посъветвате с учител и да се ориентирате към йога терапия с индивидуален подход.

5. Йога повишава имунитета и предотвратява болести Заради факта, че при практикуване на йога се потиска производството на кортизол, който снижава имунитета, човек става по-малко податлив на простуди или да се разболее по-сериозно. Когато правим едни или други асани, ние се намираме под тяхното положително влияние върху всички вътрешни органи и системи в тялото.

Според думите на Арин Оуливоу, клиничен психолог и автор на книгата Wise Mind Living, йога е в състояние да намали кръвното налягане, нивото на холестерина и да забави атеросклерозата. Практикуването на йоха подобрява състоянието на белите дробове (това е особено полезно за страдащите от астма), укрепва лимфната система, извежда шлаката и токсините от организма и много други ползи.

С какво да започнем Всичко зависи от това, къде искате да се занимавате. Ако е в домашни условия, най-правилното е да се започне с раздвижване на ставите (Сукшма Вяями) и Сурия Намаскар (поздрав към слънцето). Те загряват и подготвят тялото за следващите практики. Казват, че индийските гуру така постъпвали със своите западни ученици.

Ако изберете удобен за вас йога център, трябва да започнете от леко или най-леко ниво. Дори вашето ниво да се окаже по-високо при добра физическа подготовка, винаги можете да минете към по-трудно ниво. Важно е да се чувствате комфортно при практикуването на йога позите и да ги усложнявате постепенно, иначе има риск дори да получите травма.