Къде да почивате с децата си?

1
Добави коментар
bezlekarstva_p
bezlekarstva_p

Замисляли ли сте се защо за един дадено място за почивка е перфектно, а ако попитате друг – би ви отговорил, че в по-неприятно място не е стъпвал.

Логичният отговор би бил, че хората са различни. Че всеки има различен вкус. Но от какво се поражда различният вкус. Среда, възпитание, фиинансови възможности…

Нека си представим обаче две двойки, които са с еднакъв социален статус – движат се в eдни и същи среди, имат едни и същи финансови възможности. Нека си представим, че тези две двойки се познават от години и от години споделят почивките си заедно. В един прекрасен ден обаче едната двойка се превръща в тройка. И нямаме предвид свободна любов и екзотичното добавяне на трети партньор във връзката. Имаме предвид обичайната поява на дете.

Нормалната поява на дете моментално предизвиква ненормално на пръв поглед поведение у нововъзникналата родителска двойка.

Защо? Защото повечето предпочитани до този момент места за почивка като с магическа пръчка се превръщат в „неподходящи“.

Ето какво имаме предвид:

Притесненията за безопасността

Прекрасният хотелски комплекс, кацнал на стръмната скала и предоставящ зашеметяващо красива гледка, вече се превръща в „необезопасен и следователно опасен“, защото не разполага с предпазваща ограда.

Край на изискания лукс

Край на луксозните хотели с гурме ресторанти, съчетани с тиха изискана музика. Детето пипа навсякъде, цапа навсякъде, чупи всичко, до което се докопа и крещи с пълно гърло. Да, родителите могат да заведат детето си на подобно място, но:

– или ще трябва да плащат куп изпочупени неща;
– или ще бъдат любезно уведомени, че трябва да накарат малкия терорист да спре да крещи /а това не винаги е възможно/;
– или ги очаква всичко това накуп.

Проблемът с пространството

Проблемът с пространството всъщност си е чиста проба финансов проблем. Романтичните двойни стаи на достъпна цена вече не вършат работа. Родителите започват да се оглеждат за апартаменти или за по-големи стаи, в които да има възможност за поставяне на допълнително легло. Не можеш да накараш едно дете да стои мирно в леглото си часове наред. Ето защо много родители се спират приоритетно на апартаменти.

С други думи – дори да не сменят старите места за почивка – ще им се наложи да сменят ценовия диапазон. По-просторни помещения, повече пари.

За съжаление не сме забелязали появата на дете в семейството автоматично да върви с увеличаване на доходите на родителите. За сметка на това сме забелязали автоматично нарастване на разходите. Което означава, че ако родителите искат да продължат почивките си със същата честота – ще трябва или да намалят цената за нощувки, или да сменят типа места за почивка. За да запазят същата цена, но за по-просторни помещения.

Въпросът със забавленията

И в най-добре уреденото място за почивка, ако сте с дете и не сте уредили въпроса със забавленията – след по-малко от час ви очакват неприятности под формата на цупене, фасони и тръшкане. Това е и причината родителите да избират за почивките си или места, в които има обособени места за игра за децата – детски кътове, пързалки, катерушки и пр., или избират самостоятелни къщи или вили, които наемат с близки семейства, които също имат деца.

Ето защо луксозният хотел, който обаче не предвижда нуждите на децата, автоматично отпада от менюто на родителите. Отпадат и къщите и вилите, които разполагат само със стаи – без достатъчно голяма обособена дневна част, в която децата им да се съберат и да играят заедно.

Много родители избират “ол инклузив” офертите на хотелите по три причини:

1. Осигурената храна.
2. Наличието на детски кътове.
3. Наличие на детегледачи или аниматори.

Идеята за осигурена храна звучи добре.

Лошото е, че…

В повечето ол инклузив хотели храната не винаги отговаря на критерия да й бъде сложен етикет храна. Това е и причината толкова много деца да завършват летните си почивки в близката болница – с промивка на стомаха и червата.

Идеята за осигурено място за игра също звучи добре. Лошото е, че в голяма част от хотелите т.нар. детски кътове са стаи, в които наистина има играчки за деца, но дотук приключваме с подходящите за деца неща. За наше огромно изумление в тези помещения почти никога няма пряк достъп на въздух. Обикновено се проветряват от… климатици. Понякога дори няма пряка слънчева светлина. Има хотели, в които детските кътове се помещават в подземията – директно до фитнес залите, до нощните барове или механите. Без слънчева светлина, без кислород, често близо до силна музика и хора, които пушат и консумират алкохол. Как ви звучи? Дали е подходящо за деца?

Идеята за детегледачки и аниматори също звучи добре. Обаче пак е побългарена в повечето случаи. Първо се оказва доста скъпо и повечето родители се отказват точно заради това. За хората, които могат да си го позволят, възниква друг проблем. Както сигурно се досещате, т.нар. детегледачи не са професионални детегледачи. Те са просто хора, които са наети да стоят с децата определено количество време. Това често създава леко напрежение между родителите, които дават не малко пари, за да се погрижи някой за децата им, а често се оказват неприятно изненадани от способностите на детегледачката. Изненади има и от страна на аниматорите. Често аниматори се титуловат млади какички или батковци /обикновено студенти/, които си седят в стаята, наречена детски кът, пускат постове във фейсбук по смартфоните си. Най-много да рисуват с по-големите деца. На по-малките деца категорично никой не обръща внимание, но да не забравяме, че така или иначе винаги има предупредителни надписи, че деца под 3 години в детския кът без придружител не се приемат. Така че, имате ли дете под 3 години – не разчитайте на аниматор. Имате ли по-притеснително дете, дори на 5 години – пак не разчитайте на аниматор.

Истината е, че ако почивате в България – независимо дали детето ви е малко или е по-голямо – не може да разчитата нито на детегледачка, нито на аниматор. Ако някой е ходил на почивка в Турция да речем и е виждал как се справят тамошните аниматори – със сигурност ще разбере какво имаме предвид.

Каква е реалната алтернатива на родителите, съобразена с родните условия за почивка?

Много родители си задават този въпрос.

Тези въпроси вдъхновиха проекта “Проверени места за почивка с деца”

Проектът „Проверени места за почивка с деца“, който стартираме през 2016 година, ще ви покаже някои наистина подходящи места за почивка с деца. Ще споделяме с вас както плюсовете, така и минусите на препоръчаните от нас места.

Защото това е, което липсва според нас като информация в мрежата. Да бъде казана на бъдещите гости на туристическите места цялата истина за мястото, което ще посетят. Така ще бъдат сведени до минимум неприятните изненади за потребителите.

Както няма идеален човек, така не съществува и идеално място за почивка.

Това, което можем да направим обаче, е да опишем максимално точно какво може и какво не може да предложи определено място. За родителите-туристи остава да преценят дали представените обекти са подходящи за тяхната почивка, или не.

Ако вие, нашите читатели, вече сте посещавали такива места…

Ако сте убедени, че те са подходящи за почивка с деца — пишете ни за тях на [email protected].

Ние ще ги посетим и ако наистина местата са подходящи за почивка на семейства с деца — с радост ще ги включим в проекта “Проверени места за почивка с деца”.

Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarstva в социалните мрежи!