Най-щастливите двойки спят прегърнати | Temaonline.bg

4
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Обичате ли да се гушкате в партньора докато спите през нощта? Или предпочитате да се будите на другия край на кревата, с лице към стената?

Най-новите изследвания показват, че в зависимост от позата за сън е възможно да се разкрие доколко една връзка е наистина стабилна и силна. От ключово знамение е разстоянието между мъжа и жената – твърди изследвания на екип от учени под ръководството на психолога от Университета Хертфордшир проф. Ричард Уайзман, който подложило на експеримент 1100 двойки. Резултатите се оказали наистина любопитни.

Двойките, които спят на разстояние по-малко от 5 см помежду си са много по-щастливи във връзката си от онези, които пазят дистанция от 15 и повече сантиметра. Двойките, които се докосват, докато спят, са много по-щастливи в отношенията си от другите, които се държат на дистанция.

Един от участниците в екипа д-р Самюел Данкъл установил, че двойките, които спят свити в „позиция зародиш“ често са нерешителни, неспокойни, угрижени и чувствителни към критика.

        ♦ Онези, които спят в поза „полузародиш“, с колена повдигнати нагоре, са отстъпчиви, склонни на компромиси и не са способни на крайности.

        ♦ Хората, които спял в „кралска поза“ – проснати по гръб – са самоуверени, открити, експанзивни, търсещи емоции и приключения.

        ♦ А онези, които заравят лице в чаршафа или възглавницата се отличават с твърдост, строгост, непреклонност и са склонни към перфекционизъм и максимализъм.

        ♦ Изследването на шотландските учени установило, че 42% от двойките спят гръб в гръб, 31 процента – в една посока на едната си страна и само 4 процента – лице в лице. Около 34 процента спят, докосвайки се, а 12 процента спазват дистанция от около 5 см, докато 2 процента са разделени на повече от 15 см.

        ♦ Онези, които заспиват прегърнати и докосвайки се, са много по-щастливи в семейния живот, ако са обърнати лице в лице един към друг, за разлика от двойките, които се докосват, но спят обърнати в различни посоки.

        ♦ При двойките, които не се прегръщат нощем, най-щастливи са онези, които лежат на една страна в една и съща посока – за разлика от онези, които лежат гръб в гръб или лице в лице.

Според заключенията на проф. Уайзман, 94 процента от двойките, които спят през нощта прегърнати, са най-щастливи в своята връзка и отношенията с другия партньор – за разлика от другите, които не се прегръщат – те са доволни само на 68 процента от връзката си.

Ученият предупреждава, че това е първото подобно изследване и вероятно резултатите не са напълно точно анализирани. Но със сигурност може да се каже, че онези, които спят притиснати до партньора са екстроверти, открити хора, за разлика от другите, които предпочитат да крият емоциите вътре в себе си. По време на експеримента 34 процента от двойките признали, че спят прегърнати, но при екстровертите този процент скача до 45 процента.