Кулинарното приложение на черния бъз

2
Добави коментар
teokostov
teokostov

Черният бъз намира широко приложение и в кулинарията. Младите уханни съцветия се слагат в ширата за придаване мускатен аромат и вкус на виното. От тях се приготвят още сладки, добавя се в тестото за сладкиши, от плодчетата му се правят безалкохолни напитки, кисели и компоти, мусове, мармалади, плънки за бонбони, слага се като подправка към супи.

Ако вземете 1 кг. плодчета от бъз, измиете ги и бланширате за 5 минути, то след като се отцедят през гевгир се намачкавт с дървено чукалце. Сокът се изтисква и се добавят 400 гр. захар. Слага се да кипне и се разсипва в горещи, стерилни бутилки или буркани, след което се затваря плътно. Това е една от най-популярните рецепти за приготвяне на сок.

Компот се приготвя по следния начин: 1 кг. плод от бъз се смесват с 1 кг. други плодове ( боровинки, парченца ябълки, круши,сливи и др.) и се бланшират за 5-10 мин. Сместа се разпределя в горещи буркани и се залива със захарен сироп. Бурканите се затварят и се стелиризират 15-20 минути.

Можете да приготвите и сладко: 1 кг. зрели бъзови плодчета се пускат във врящ 80- процентов захарен сироп (800 гр. захар в 200 мл. вода). Ври на слаб огън до сгъстяване.

Мармаладът се приготвя като 1 кг свежи и измити бъзови плодчета се смилат с машинка за месо, добавя се 250 гр. захар и 1 ч.ч. вода, и се вари до необходимата гъстота, съветва Кети Иванова, автор на книги за лечебните растения.
 
Във фитотерапията черния бъз може да се използва още при следните случаи:

Смесват се 1 суп.л. цветчета от черен бъз, по 2 суп.л. пъпки от черна топола и листа от самобайка. Сместа се залива с 3 ч.ч. вряла вода, кисне 15 мин. и се прецежда. Запарката се изпива на 5 приема в рамките на деня при пневмония. Лечебният курс продължава 4-5 седмици.

Ето и една кръвоспираща рецепта, която ни е оставил свещеник Кнайп: смесват се наситнени  2.5 гр. връхчета от хвойна, по 5 гр. цветчета от трънка и листа от коприва, по 10 гр. кори от зърнастец, цветчета от черен бъз, листа от бъз, корени от бъзак, късчета от санталово дърво и стръкчета бял имел. Вземат се 4 суп.л. от сместа и се слагат в 1 ч.ч. студена вода, кисне 15-20 мин. и се прецежда. Изцедените билки се заливат с 1 ч.ч. вряла вода, кисне кратко време и се прецежда. Извлекът и запарката се смесват и се изпива топло.

При запек може да се направи следната билкова комбинация: смесват се по 50 гр. плодчета от слабителна зърника (Rhamnus cathartica) и 50 гр. черен бъз. Прави се отвара с 1 суп. л. в 1 ч.ч. вода. Пие по 1 ч.ч. два пъти дневно- сутрин и вечер след ядене.