Дека-Дураболин – Deka Durabolin

1
Добави коментар

Дека-Дураболин (Deca-Durabolin) е търговското наименование на нандролон деканоата – инжекционната форма на анаболния стероид нандролон. Деканоатният естер осигурява бавното освобождаване на нандролона от мястото на инжекцията, което продължава до 3 седмици. Съотношението между андрогенното и анаболното му действие е 37:125.

Общи сведения

Нандролонът е много близък до тестостерона като структура, като единствената разлика е липсата на въглеродон атом на 19-та позиция (затова е известен още като 19-нортестостерон). Подобно на тестостерона, нандролонът притежава сравнително силни анаболни свойства, но за разлика от него е свързан с по-слаби андрогенни проявления. Това се дължи на редукцията му до по-слабия стероид дихидронандролон в същите тъкани, върху които въздейства и по-силния метаболит на тестостерона – дихидротестостерон.

Мекото действие на Дека-Дураболина го прави един от най-популярните инжекционни стероиди в света и препоръчителен избор, защото не е токсичен спрямо черния дроб, увеличава значително силата и чистата мускулна маса и то без силни андрогенни или естрогенни странични ефекти.

Произвежда се от фармацевтичния гигант Organon и в медицината се използва широко за пре- и постоперативното натрупване на мускулна маса, за лечение на остеопороза, рак на гърдата в напреднала форма, борба с болестната загуба на мускулна маса, гериатрични състояния, свързани с обща слабост, изгаряния, тежки травми, язва, като помощна терапия при някои форми на анемия и селективно при някои случаи на забавяне на растежа и развитието при децата.

Първоначално се продава само в разфасовка от 50 мг/мл. и малки препоръчителни дози – 50-100 мг/мл. на всеки 3-4 седмици, като впоследствие се появяват разновидности и от 100 мг./мл. и 200 мг./мл, необходими за медицински състояния, изискващи по-големи еднократни дози като рака на гърдата в напреднал стадий и рефракторната анемия.

Нандролон деканоатът осигурява рязък пик на освобождаването на надролон в кръвта 24-48 часа след дълбоката мускулна инжекция, като нивата му започват да намаляват стабилно, докато се стигне до концентрация близка до базовата около 2 седмици след инжекцията. При това забавено освобождаване, ефективният живот на нандролон деканоата е 8 дни.

Нандролонът има слаб афинитет към превръщането в естроген, който е само около 20% от този на тестостерона.Това се дължи на факта,че докато в черния дроб нандролонът се превръща в естрадиол, то в другите по-активни тъкани по отношение на стероидната ароматизация, като например мастната тъкан, нандролонът почти не ароматизира.

Съответно, естрогенните странични ефекти са много по-слаби, отколкото при тестостерона, въпреки че при по-високи дози Дека-Дураболин може да се стигне до повишени нива на естрогена и такива странични ефекти като повишено задържане на вода, натрупване на мастна тъкан и гинекомастия. При появата им се препоръчва приема на антиестрогени като Хломифен цитрат и Тамоксифен цитрат или на ароматазен инхибитор като Аримидекса (Анастразол), който много по-ефективно контролира нивата на естрогена като предотвратява синтезирането му. Проблем при него обаче е цената и негативния ефект върху нивата на липидите в кръвта.

Нандролонът проявява известна склонност към свързване с прогестероновите рецептори, така че може да предизвика някои естрогеноподобни странични ефекти като инхибиране на естественото производство на тестостерон и засилване на отлагането на мастна тъкан, включително и появата на гинекомастия. Тъй като потиска естественото производство на тестостерона, при комбинация с друг андроген, може да се появи спад в либидото при мъжете.

Андрогенните странични ефекти по отношение на кожата, скалпа и простатата, които както споменахме са 5 пъти по-слаби от тези на тестостерона, принципно постоянно отслабват с превръщането в по-слабия дихидронандролон (DHN), но при употреба на 5-алфа редуктазен инхибитор като Финастерид и Дутастерид се стига до обратен ефект и засилването омазняването на кожата, акнето и увеличаване на телесното и лицевото окосмяване. Затова едновременният прием на нандролона и естерите му и редуктазни инхибитори трябва да се избягва.

Изследване е показало, че приемът на 600 мг. нандролон деканоат седмично в продължение на 10 седмици намалява нивата на „добрия холестерол” (HDL) с 26%, което е малко повече отколкото при приема на аналогичната доза Тестостерон енантат или Тестостерон ципионат. Приемът може да повиши кръвното налягане и нивата на триглицеридите, намалява ендотелиалната релаксация и поощрява хипертрофията на лявата сърдечна камера, т. е. увеличава риска от сърдечносъдови заболявания и инфаркт на миокарда.

Също научно е доказано, че приемът на 100 мг. нандролон деканоат седмично за срок от 6 седмици понижава нивата на серумния тестостерон със средно 57% за срока на цикъла. При дози от 300 мг. седмично, понижаването на концентрацията на тестостерона достига 70%, главно заради прогестиновата активност на нандролона. Без стимулатори на тестостероновото производство, нормалните нива на тестостерона се възстановяват в рамките на 2-6 месеца след спирането на приема на Дека-Дураболин.

По тази причина, за медицински цели се препоръчва приема на 50-100 мг. Дека-Дураболин веднъж на 3-4 седмици в продължение на 12 седмици (4 приема). При лечението на ренална анемия при мъжете дозата достига 100-200 мг. седмично. Обикновено дозата за ефективното натрупване на чиста мускулна маса и увеличаването на силата в бодибилдинга, е 200-600 мг. седмично, в продължение на 8-12 седмици. Обикновено оптимален ефект в това отношение се постига при дози от около 4 мг. на кг. тегло седмично.

Обикновено се комбинира с други стероиди за увеличаване на ефекта му, като комбинирането на 200-400 мг. Дека-Дураболин седмично с 10-20 мг. Винстрол дневно, усилва както натрупването на мускулна маса, така и орелефяването при нискокалорийна диета в цикъла за релеф.За по-голяма твърдост и мускулна плътност може да се комбинира със силни неароматизиращи андрогени както Халотестин или Тренболон.

За класическа се смята комбинацията от 200-400 мг. Дека-Дураболин седмично и 15-25 мг. Дианабол дневно, която винаги осигурява отличен мускулен растеж. Силни андрогени като Анадрол 50 или тестостерона също могат да се вземат с нандролона за по-големи резултати, но това ще доведе до по-голямо задържане на вода.

 

Поредицата „анаболните стероиди“ има за цел да запознае читателя с темата, като представи подробна и безпристрастна информация. Екипът на BB-Team не подкрепя употребата на подобни медикаменти и не препоръчва на никого да прибягва към тях, без да се запознае напълно с действието им (а дори и след това).
В първата част на поредицата се запознахме със същността, действието и страничните ефекти на анаболните стероиди (ААС или АС). В тази част ще разгледаме основните митове и заблуди, които съпътстват темата.

Откъде идват митовете и заблудите, свързани с АС?

Всички те тръгват от два противположни лагера – на привържениците (+) и на противниците (-) на употребата им*. Всеки от тях вади свои легенеди и пуска свои слухове, които да обслужват неговата кауза и да помогнат да намери повече последователи, а в същото време истината се размива и забравя.

Ще разгледам подробно тезите на двата лагера, като ще ги редувам, тъй като в повечето случаи те са абсолютно противоположни.

*За улеснение ще обозначаваме тезата на противниците на употребата на АС с (-), а тезата на привържениците на употребата им – с (+), след което ще разнищим подробно всяка една от тях и ще разкрием основните заблуди, посочвайки неверните твърдения. ПРОДЪЛЖИ НАПРЕД

БЛОГОВЕ:
anabol-bg.blogspot.bg, bganabol.blog.com, bganabol.alle.bg, anabolbg.blog.bg, bganabol.wordpress.com, steroidibg.tumblr.com, bganabol.zohosites.com, sites.google.com/site/anabolisteroidibg, anabolbg.run-bg.com, bganabol.weebly.com, bulsteroid.blogspot.bg, bulsteroid.blog.com, steroidibulgaria.alle.bg, steroidibulgaria.wordpress.com, steroidbg.blog.bg, bulgariasteroid.zohosites.com, sites.google.com/site/bulgariasteroid, steroidbulgaria.run-bg.com, steroidbg.weebly.com, bulgariasteroid.tumblr.com, anabolnisteroidi.zohosites.com, anabolnisteroidi.blog.com, anabolnisteroidi.alle.bg, sites.google.com/site/steroidibulgaria, steroidbulgaria.blogspot.bg.