За две седмици Русе ще бъде отново столица на музиката

4
Добави коментар
moringa
moringa

Най-красивата сграда в България, Доходното здание (Театъра) ще бъде домакин на „Мартенските музикални дни” 2016

56-тото издание на „Мартенски музикални дни” – най-авторитетния наш музикален фестивал се открива на 11 март, събота в голямата зала на обновеното Доходно здание. За две седмици, от 11 до 27 март, Русе отново ще бъде столица на музиката. За 56-ти път ще се проведе нашият най-авторитетен фестивал на художествената музика, при това във време на материална и духовна криза, когато се нуждаем най- много от това. За това първо бих искал да подчертая голямата заслуга на Русенската община, основен спонсор на „Мартенските музикални дни” и особено на директорката, неуморната  и всеотдайна Ива Чавдарова, без която този отдавна признат и в Европа форум на Евтерпа днес едва ли щеше да е на това високо ниво. Тя е наистина, достоен продължител на делото на незабравимия градител на българската музикална култура, диригента Илия Темков (1923-2002), който през 1961 година положи началото на Дните с участието на оркестрите на Русе, Букурещ и Източен Берлин, за да се превърнат те в сериозен, мащабен фестивал със забележителна история и традиция.

И тази година, въпреки недостига на средства в опустошената ни България (колкото и абсурдно да звучи, някои искат да закриват още театри, опери и оркестри!), фестивалната програма изобилства от значими събития и е трудно да се определи кое ще е най-привлекателното. За 14 дни 25 концерта и една оперна премиера, 6 интересни съпътстващи събития и за първи път програма за деца и ученици.

Репертоарът е в един твърде широк диапазон – от старата музика, през класиката, романтиката, импресионизма, неокласицизма до модерните авангардни автори с твърди много първи изпълнения у нас, а също и с абсолютни премиери. Ще се отбележат и годишнините на Барток, Енеску, Моцарт, Сергей Прокофиев, Дворжак, Шостакович.

Участниците са няколкостотин инструменталисти и певци от: България, Румъния, Чехия, Австрия, Русия, Германия, Украйна, Франция, Израел. Ще гостуват оркестрите на Пловдивската филхармония с новия си главен диригент Емил Табаков, Софийските солисти с Пламен Джуров, Румънският национален оркестър с Кристиян Мандял, Академията за стара музика с Павло Безносюк, Колегиумът на Чешката национална филхармония с Итка Хоспрова, Ансамбъл „Музика нова” на Драгомир Йосифов. И този път Ива Чавдарова е поканила някои световни знаменитости: пианиста Жан Бернар Помие, цигуларите Шломо Минц, Михаела Мартин, Сирил Гарак и Волфганг Давид… Респектираща е и листата на българските солисти. Наред с „дежурните” и обичани от публиката прекрасни виртуози:  Минчо Минчев и Светлин Русев, ще се представят младите и нашумели по света Евгени Божанов и Пламена Мангова (пиано), още: Атанас Кръстев, Татяна Колева, Мариета Петкова, Мария Илиева-Принц, Константин Владигеров, дуото Генова-Димитров и др.

По традиция всяка година Русенската опера представя с премиера ново оперно заглавие. Тази година то няма да е ново – Вердиевата опера „Симон Боканегра” е вече поставяна, при това на изключително високо ниво с много силен състав в Русе от режисьора Константин Димчев и диригента Веселин Байчев. Сега й предстои нов прочит от диригента Георги Димитров и режисьора Георги Симеонов.

Новост в програмата е една добре обмислена идея, да се надяваме с перспектива, „Мартенски музикални дни – Джуниър” за децата. С цикъл от пет концерта, главно с ударни инструменти и с вокалния ансамбъл Gli Accordati ще се направи опит към фестивала да се привлекат и най-младите слушатели, които у нас, главно по вина на електронните медии и хаоса в образователните ни програми, се отдалечиха от художествената музика.

И тази година има богата съпътстваща програма: художествени изложби на живописци и скулптори от Русе и страната, международен уъркшоп „Рисунки върху стъкло”, две интересни книжовни премиери: „Истинската история на Христина Морфова” от Румяна Лечева и „Български музикален театър (1890-2010)” на БАН. За 25-ти път ще се проведе и Музикалната академия на името на „бащата на българския симфонизъм”, русенеца Саша Попов. Майсторските класове са на Жан Бернар Помие, Минчо Минчев и на перкусионистите Татяна Колева и Юке Хукстра.