Идиот отвлече самолет на Egypt Air | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

„Похитителят на самолета на EgyptAir не е терорист, а идиот“ – обяви в специално съобщение министерството на външните работи на Египет. 

Министерството на вътрешните работи на Египет също потвърди, че става дума за семейна любовна драма на египетския гражданин Ибрахим Самаха, професор по ветеринарна медицина от Университета в Александрия. , който искал на всяка цена да се види с бившата си съпруга Марина Парашку.

Кипърският президент също обяви, че отвличането на самолета на EgyptAir полет MS181 не е свързан с тероризъм. Няма открити експлозиви на борда. 

Похитителят подава писмото до бившата си съпруга на една от стюардесите. 

 

Hijacker Samaha hands letter to flight attendant to be delivered to his ex-wife #Cyprus #EgyptAir #hijack pic.twitter.com/SG8VsoXvrz
— John Ioannou (@JohnPikpas) March 29, 2016

 

Първоначално бе съобщено, че въоръжен с колан експлозиви, отвлече самолет А320 днес, летящ от Александрия до Кайро, съобщи арабското електронно издание “Ал Баваба”.

Той е проникнал в кабината и е заплашил пилота, принуждавайки го да пренасочи самолета към Кипър. Националността на терориста все още не е известна. По-рано „Асошиейтед прес” съобщи, че на борда на похитения самолет на Egypt Air може да има бомба.

Пилотът Амар ал-Гамал съобщил на контролната кула, че е бил заплашен от мъж с експлозиви около тялото, който му разпоредил да насочи полета към Кипър.

Това е първа снимка на отвлечения самолет на кипърското летище, който е спрян в близост до гейт 22.   

 

BREAKING First picture of hijacked #Egyptair A320 at Larcana airport https://t.co/tqFPgUKUbI pic.twitter.com/TgtVTcTOp2
— AIRLIVE (@airlivenet) March 29, 2016

 

След около един час около 09.45 ч. похитителите са разрешили на жените и децата да напуснат самолета. Напуснали са всички пътници, като четирима чужденци и екипажът са взети като заложници. Установено е, че на борда е имало 10 американци и 8 англичани. Не е ясно от какви националности са заложниците. 

Египетската телевизия съобщи, че името на похитителя е Ибрахим Самаха и той е ливанец. Появи се информация, че той е либиец и затова иска политическо убежище.

Според генерал Хосни Хасан, началник на летище „Бург ал-Араб“, похитителят е американски студент по медицина от Университета на Атланта. 

Skynews Arabia съобщи, че похитителят е 40-годишен американски преподавател от университета в Атланта, който очевидно е гледал много фими.

 

Those asking where the previous image of #EgyptAir hijacker #IbrahimSamaha was from – it is from #Egypt’s State TV pic.twitter.com/J1qo8dknE3
— Rachel McArthur (@raychdigitalink) March 29, 2016

 

След това бе съобщено, че са започнали и преговорите; Все още не става ясно дали терористът е сам или има и други съучастници на борда. Известно е само, че той е поискал преводач и след това е казал, че иска политическо убежище. 

По-късно похитителят, който е около 20-годишен, изпратил писмо от четири страници, написани на арабски до млада жена, която живее в Кипър. Тя се оказа неговата бивша съпруга, която е извикана на летището, за да разговаря той с нея. 

 

BREAKING Hijacker to send 4 pages written in Arabic to a woman living in Cyprus https://t.co/tqFPgUKUbI pic.twitter.com/9AOok6ESYX
— AIRLIVE (@airlivenet) March 29, 2016