Клуб на танцова формация „Шарено хоро“ откриха във Ветово Избрана

1
Добави коментар
ludogorie_info
ludogorie_info

Сбъдна се дългоочакваната мечта на танцьорите от формацията да имат свой просторен и удобен клуб в който ще могат да общуват, да обсъждат участията си в различни инициативи и да провеждат дискусии за своето бъдеще.

Помещението е собственост на Банка ДСК и е предоставено на сдружението за ползване за определен период от време. То е изцяло ремонтирано и обновено с безвъзмездния труд на членовете на „Шарено хоро“. Подновена е подовата настилка, изградени са сервизни помещения и камина. Мебелите и оборудването са дарени от близки спомоществователи и дарители.

Припомняме, Сдружението „Клуб за интеграция, традиции и култура на етносите – Шарено хоро“ е основано на 01.02.2014 г. в град Ветово и негов председател на Управителния съвет е Георги Христов Георгиев. Предметът на дейност на сдружението е в обществена полза, а част от насоките са ориентирани към: – проучване и документиране историята на различните етноси, населени места и родове на територията на община Ветово; – сформиране на състави, пресъздаващи различни традиции и обичаи и тяхното популяризиране и съхраняване във времето; – организиране и участия на концерти, фестивали, театрални спектакли, изложби; – популяризиране постиженията на представители от различните етноси във всички сфери на живота ; – организиране на семинари, срещи, публикации; – сключване на договори за съвместна дейност с аналогични дружества и активна работа за тяхното изпълнение; – разработване и реализиране на проекти по различни европейски програми.

До този момент към сдружението функционира танцова формация „Шарено хоро“, в която членуват над 25 танцьори, носители на много грамоти и награди от фестивали в страната – „Капанска китка“ – Разград, Мизия танцува“ – Плевен, „На Текето под небето“ – Николово,“На хорото по терлици“ – Габрово, „Танцувай с Пагане“ – Кубрат. Създадена е и втора група в с. Смирненски, в която играят 20-тина танцьори, предимно в ученическа възраст.

Сдружението е инициатор на множество благородни начинания, някои от които са свързани с издирването и събирането информация за историята на град Ветово, която предстои да бъде издадена, както и подпомагане издаването на първата стихосбирка на местната млада поетеса Еленка Иванова. Традиционни са и общоградските празници, организирани от танцьорите на връх Коледа – „На хорото с коледари“.

Днес, 1 април, 2016 година, в присъствието на десетки жители и гости на Ветово, кметът на Общината – инж. Георги Георгиев преряза лентата и пожела на танцьорите от формация „Шарено хоро“ да продължат да творят със същата неугасваща енергия, както до сега и да имат много и приятни поводи за събирания в новия си клуб.

Да споделят тържествения момент бяха дошли и зам.-кметовете на Община Ветово – Исмаил Селим и Ивайло Кадишев, както и много читалищни дейци, радетели на българския фолклор, самодейци и общественици.

 

 

 

 

 

 

Откриването бе благословено от отец Светослав, който отслужи празничен водосвет и пожела здраве, благоденствие и благополучие на всички членове на танцовата формация, на техните почитатели и приятели, както и на всички граждани и гости на Ветово.

 

 

В приветствието си към гостите и присъстващите на събитието, председателят на сдружението Георги Хр. Георгиев, изказа специална благодарност към кмета на Община Ветово – инж. Георги Ал. Георгиев за помощта, оказвана към дейността на сдружението. В продължение на тези две години, откакто съществуваме, ние успяхме да реализираме няколко събития в град Ветово, които се наложиха, подчерта Георгиев и продължи: „Вечер на виното и любовта“, което се провежда традиционно на 14-ти февруари, „На хорото с коледари“ – на връх Коледа, на центъра на града, с много почерпка и веселие; фестивала „На мегдана хоро се вие“ с участие на над 200 танцьори от региона, който тази година предстои да се проведе на 3 септември.

По отношение на помещението, Георги Хр. Георгиев поясни, че в продължение на три месеца е положен изключително много безценен и безвъзмезден труд от всички, които участва в сдружението. Той изброи имената и на спомоществователите, дарителите, и всички спомогнали и имащи принос за постигане на новия облик на помещението, което ще се ползва за клуб: Фирма „Керос“ ; Фирма „Оргахим“; Стефан Недев от Ветово, Живко Господинов, Хубен Хубенов, Станчо Станчев, Валентин Кръстев, Андреан Вълчев, Добрин Данев, Божидар Йотов, Орлин Лазаров, проф. Христо Белоев, Емил, Иван, Людмил …

Приветствия и подаръци към танцьорите от „Шарено хоро“ поднесоха Цветанка Петрова, общественик и Аксиния Георгиева – директор на ЦОП Ветово.

 

 

В специалното си приветствие към всички присъстващи на тържественото събитие кметът на община Ветово инж. Георги Георгиев посочи, че наистина е очарован от всичко което се случва. „Аз нямам думи да изразя радостта си, удоволствието си, благодарността към тези млади хора, които сътвориха този клуб, каза той. Вие започнахте един народен танц, който ви пожелавам да пребъде в годините и да предадете тези ценности на всички млади хора, които идват след вас за да тръгнат по вашия път.“, пожела Георгиев.

Кметът на Община Ветово инж. Георги Георгиев и заместниците му – Исмаил Селим и Ивайло Кадишев зарадваха участниците от формация „Шарено хоро“ със своите подаръци – микровълнова печка и термокана, които ще допълнят уредите в новия клуб.

Събитието завърши с коктейл.

Екипът на Лудогорие инфо подготвя подробен видеорепортаж, който ще бъде публикуван в най-скоро време във видеосекцията на нашия сайт.

 

Вижте още снимки от събитието: