Приходите от инвестиционно банкиране се свиват

7
Добави коментар
borsi
borsi

Това са комисионните от търговия с ценни книжа, листване на компании, набиране на дълг, сливания и придобивания, като са особено важни за индустрията на фона на свитото кредитиране.

Сред най-големите в отвъд океана, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citigroup и Bank of America, очакванията са приходите от търговия с ценни книжа да се свият средно с 25%. По-голямото портфолио от услуги сред които консултантска дейност, сконтиране, посредничество при придобивания и IPO-та, не е донесло обичайните приходи заради снижената пазарна активност от началото на 2016-та. JPMorgan вече отчетоха 25% спад в приходите от такси за инвестиционно обслужване.

Европейските банки засега са най-потърпевши. Приходите на Deutsche Bank от инвестиционно банкиране се очаква да спаднат с 24%. В началото на февруари застраховките срещу фалит на Deutsche Bank (CDS-та) се качиха на фона на притесненията от страна на инвеститорите за банковия сектор в Европа. Barclays се очаква да претърпи около 13% процента свиване на оборота. Credit Suisse обявиха, че поделението им за инвестиционно банкиране се очаква да понижи приходите си с 45% за първите 3 месеца на 2016 г., като от банката са отписали активи на стойност $ 346 млн. Приходите от търговия на UBS ще се понижат с 26%. При някои банки понижението на оборота може да достигне 56%. В основата на този спад е влошаващия се инвестиционен пазар в Европа и никаквата или отрицателна дори “доходност“ по държавни облигации. Спадът в цената на петрола и други стоки също притискат инвестициите в някои области на бизнеса или ги поставят в изчаквателен режим. 

Това прави трудна търговията от името на клиента, която е в основата на дейността на инвестиционните банки, но трябва да се има предвид, че тези спадове се измерват на фона на предни сравнително добри години за инвестиционното банкиране.