По колко пъти на ден да се усмихваме, за да сме здрави

1
Добави коментар
wenip
wenip

Поговорката, че смехът е здраве, е добре известна. Учените са изчислили, че мъжете трябва да се усмихват 10, а жените – 12 часа в денонощието. Звучи невероятно, нали? Пак учените твърдят, че в детството си ние се смеем около 400 пъти на ден, дори без видими за това причини. У възрастните усмивката на лицето се появява 20 пъти по-рядко. И това е много лошо, според специалистите. Истината е, че въпреки напредналата наука феноменът на смеха до ден днешен не е изучен достатъчно. А той заслужава особено внимание. За разлика от чувството за хумор смехът е вродена физическа способност. И ако вие опитате да се разсмеете сутринта, когато си сипвате първата доза кафе за деня, можете да сте сигурни, че доброто настроение ви е гарантирано за целия ден. Сметнато е, че една минута смях, съпроводен с приятни спомени, се равнява на 45 минути медитация.

Малцина знаят, че смехът е прекрасен способ за обогатяване на организма с кислород и отличен „масажор”, при използването на когото работят около 80 групи мускули. От гледна точка полза за сърдечно-съдовата система 20 секунди бурен смях се равняват на 5 минути занятие на пътечката за бягане във фитнеса.

Смехът е и отлично обезболяващо средство. Това е открито от американския журналист Норман Казънс още през 1964 г. Той се прославя по цял свят като човекът, успял да разсмее смъртта. Прикован към леглото заради тежко заболяване на костите, Норман в продължение на 4 месеца от сутрин до вечер гледал комедийни филми. В началото му направило впечатление, че 30 минути безгрижен смях съществено притъпява болката за цели два часа. А след няколко седмици болестта започнала да отстъпва. Лекарите били потресени от чудото, тъй като оценявали шансовете на болния като минимални. Норман обаче не само се излекувал, ами организирал в университета в Лос Анджелис катедра по изучаване проблемите на смеха при лечение на пациентите.

В началото на 1980 г. лекарят Пъч Адам разработил цяла програма за използване на смеха с терапевтични цели. Неговата поява в клоунски костюм предизвикала буря от възторг в редица болнични отделения. Лекари клоуни работят днес в много болници в САЩ. И твърдят, че смехът, предизвикан примерно от внезапната поява на сапунени мехури от слушалка за прослушване, окачена на врата на лекаря, действа не по-лошо от лекарство. Най-важното свойство на смеха е способността да намалява възприемчивостта към стрес. Най-заклетите оптимисти обикновено разглеждат неприятността не като вселенска катастрофа, а като вик, на който непременно трябва да се отговори. В социален план умението да се възприема с хумор всяка ситуация е незаменимо качество. Околните възприемат такива хора като позитивни и приятни във всяко отношение. А за лечението на различни форми на депресия смехът е препоръчван редом с най-известните медикаментозни средства. Някои психиатри смятат, че регулярният смях способства изработката в организма на собствен антидепресант.

Смехът не е просто рефлекс, който реагира на хумор, а важен социален сигнал. Невробиолозите твърдят, че ние се смеем едва в 10 на сто от случаите, които действително биха могли да се отнесат към хумора. В останалите случаи това е ритуал. Често се смеем не затова, защото ни е весело, а затова, че се придържаме към някакви правила на добрия тон. При това колкото повече се смеете, толкова по-леко преодолявате вътрешната бариера – вас просто няма какво да ви спре. Така че: смейте се за здраве!