Как да направите най-добрия избор на кариера

1
Добави коментар
Silviya_Radeva
Silviya_Radeva

Според списание Entrepreneur, за да направите възможно най-добрия избор на кариера имате да помислите върху следните възможности, а именно:

Да запазите сегашната си позиция. Да запазите сегашната си позиция, но да помислите в посока увеличение на заплата и разширение на отговорностите; Да запазите позицията си и да търсите по-добра през това време. Да запазите позицията си, но да помислите за начин да се превърнете в шеф на себе си. Да напуснете работа и да бъдете шеф на себе си.

Това са доста избори за кариера… Хубавото е, че не можете да си изберете повече от една опция.

Със сигурност сте правили лоши избори през годините. Също така и глупави.

Най-добрите ви сигурно са били тези, от които сте премахвали емоционалната част на решението, а някои от не толкова добрите ви – тъкмо обратното. Всички си имаме малки гласове в главата, базирани на доста не научнообосновани изследвания на хората около нас. Тези малки вътрешни гласове почти винаги са прави. Знаете за кои точно говорим. Ако ли не – имаме примери, с които да ви припомним.

Трябва ли да излизате с този човек?

Да предположим, че сте свободен електрон. Пробвали сте много начини и техники да се запознаете с нови хора. Слепи срещи, онлайн сайтове за запознанства, „бързи“ срещи, приятелски компании – списъкът е голям.

Един ден успявате да срещнете някого. Този човек изглежда има всичко, което искате да видите в него – изглежда добре, интелигентен/на е, има финансови възможности – всичко.

Излизате на кафе, всичко върви добре, а изведнъж нещо ви удря силно и си казвате:

„Нещо в този човек, не е наред.“

Нещо ви казва да не излизате с този човек. Интуиция, вътрешен глас, наречете го и със свои думи.Имате го, аз го имам, всички го имат. Наш е изборът дали да го послушаме или не. В някои трудни или важни решения за каквото и да било понякога всичко опира до вътрешната интуиция повече, от колкото всичко останало в главата ви.

Какво да правите с кариерата си?

Може би искате да напуснете сегашната си позиция?

Причината може да бъде шефа ви или пък това, че го мразите. Когато стане време да действате, първо започнете да подреждате нещата по местата им. Разпитвайте за други компании, фокусирайте се върху определели критерии, направете малко собствено разследване, започнете да ходите по събития на местните бизнеси.

А може би работите в добра среда.

Дали пък не е време за повишение? Има ли начин да направите това и ако да – помислете с кого трябва да разговаряте. Помислете за подхода, помислете и какво искате да кажете преди да започнете. Има ли проекти около вас, които можете да споменете, такива, които искате или не искате да започвате?

Вие сте в междинния управленски състав – или така нареченото C-ниво.

Ако сте на такъв тип длъжност, успявате ли да спестявате пари от това, което правите през последните години? Ако имате желанието и мотивацията да си бъдете шеф, има ли начин да се завъртите още малко на сегашната си позиция и да си отворите собствен франчайз? Такива възможности не са често срещани, но ако си изиграете ходовете правилно може да се сдобите със собствени франчайз обекти преди да сте напуснали позицията си.

Може просто да си тръгнете.

Не го препоръчваме. Тук дори и изследвания показват, че това са емоционалните решения. Много по-добре е да имате план Б преди да пристъпите към нещо подобно, колкото и неизбежно да ви се струва оставането ви още малко.

Да си бъдеш шеф… А това за вас ли е?

Нека да кажем,че сте се решили  вече и имате възможността да започнете нещо свое.Чудесно! Уверете се, обаче, преди това, че сте сигурни с какъв точно бизнес искате да се занимавате и сте сигурни, че можете да се справите. Тук възможността за стартирането на собствен франчайз е едно добро решение. Имайте предвид, обаче, че ако сте някой, който няма историята на добър изпълнител на поставени от друг задачи в кариерата ви, помислете пак преди да се захванете с франчайз бизнес. Следването на бизнес модел е 100% базирано на правила.

Ако сте сигурни, че правилата и успешно начертаните предварително пътища ви прилягат повече – време е да започнете от тук.

Ако малкото гласче в главата ви казва, че не е нито едно от двете – потърсете и други начини да започнете бизнес! Те са безкрайни.

Може и пък да решите да се задържите на сегашната си позиция и да помислите как да се издигнете, ако имате тази възможност в компанията, в която сте.

Има толкова много избори, които можете да направите. Помислете добре, слушайте и интуицията си. Бъдете силни и сигурни в себе си каквото и да изберете!