Д-р Гавриил, специалист хирург – бариатрична, онкологична и обща хирургия, херния, хемороиди, жлези с вътрешна секреция

2
Добави коментар
ivokumchev
ivokumchev

Аз съм д-р Сотирис Гавриил и съм специалист хирург в хирургия при наднормено тегло, онкологична хирургия, хирургия на храносмилателна система, херния, хемороиди, жлези с вътрешна секреция, ендокринна хирургия. Роден съм в местността Полихнито на остров Лесвос, в една епоха, в която островът беше много занемарен и условията на живот на местните жителите бяха особено трудни. Но аз си спомням, че през онези години почти никой не беше с наднормено тегло, защото основното занимание на всички беше земеделието, ежедневно и по много часове. Как бих могъл да си представя, че доста години по-късно, затлъстяването ще се развие в заболяване, което ще приеме толкова тревожни мащаби!

Завърших начално и средно училище в местност Полихнито, а гимназиалното си образование завърших в Образцовото Училище в град Патра. В последствие следвах медицина в университета на град Патра и през последните студентски години се занимавах с хирургия и с нововъзникналата тогава бариатрична хирургия. Обучението си по Обща Хирургия завърших в две болници, в болница Евангелизмос (Благовещение) и в болница Света Олга. По това време започна да се налага лапароскопската хирургия, която въведе нова концепция в сферата на хирургичните заболявания. За разлика от класическата отворена хирургия, лапароскопската хирургия сведе до минимум времето на хоспитализация, ускори възстановяването на пациентите и намали постоперативната болка.

Аз се специализирах в лапароскопската хирургия на всички заболявания на жлъчката, на дебелото черво, на апендицита (понякога наричан апандисит), на херниите, на хирургичната онкология и направих следдипломна квалификация в тази област в град Бордо, Франция.

В последствие, работейки като лекар на свободна практика, се занимавах с хирургия на затлъстяването, чието третиране по това време ставаше с отворена хирургия, например с вертикална гастропластика. Имайки опит от лапароскопската хирургия, аз бях в състояние постепенно да въведа една нова концепция в бариатричната хирургия, първоначално със стомашен байпас и в последстие със стомашен пръстен.

В днешно време …

Вече повече от 18 години се занимавам изключително с болестното затлъстяване като започнах с метода на стомашния байпас, който приложих и използвах с над петстотин пациенти. Това е една много трудна техника, радикална и крайно ефективна, но която често е придружена от проблеми. В опита си да се справя с тези проблеми, в мен започна да се заражда мисълта, че този метод не се налага да се прилага по отношение на всеки случай на болестно затлъстяване и аз започнах да мисля, че би бил също толкова ефективен в борбата с тази болест и новопоявилият се от скоро метод на стомашния пръстен, който водеше до по-малка заболеваемост в сравнение със стомашния байпас.

Наистина, много пъти си мисля, че ако съществуваше метода стомашен пръстен, по времето когато беше жив баща ми, който страдаше от проблеми със затлъстяването и при него те доведоха в последствие до развитието на коронарно заболяване на сърцето и на сънна апнея, то този метод щеше да го спаси. В техниката на поставяне на стомашен пръстен бях обучен съответно във Франция и със завръщането си в Гърция се заех да се занимавам изключително с тази техника.

Въпреки проблемите които срешнах през първия период на работа, развитието в последствие беше много задоволително, тъй като тези, които страдаха от наднорменото тегло, започнаха да се информират, че съществува един нов, идеален начин, който ще разреши проблема им, без да се налага да употребяват други нетрадиционни методи за смъкване на теглото, както например „магическите хапчета“. Заех се да информирам хората за метода на стомашния пръстен по всеки възможен начин – чрез пресата и чрез други събития от информационнен характер.

Разбрах, че усилията ми са дали резултат, когато болните започнаха да се отдалечават от центровете за красота и отслабване и се насочиха към специзираните в затлъстяването хирурзи, за да се осведомят за съответната техника, но и към диетолозите, които до скоро прилагаха знанията си само в салоните за красота, за да следват подходящия диетичен план, преди и след хирургичната намеса.

След това, стомашния байпас започна за се налага и от международната научна общност, съответно с по-малко заболеваемост и с по-добри резултати. Конкретната техника започна да се извършва на два етапа, първо с премахване на дъното от стомаха и в последствие с холопанкреатичен байпас. В процеса на прилагане видяхме, че много от пациентите не се нуждаеха от холопанкреатичния байпас, тъй като те имаха отлични резултати само с операция на стомаха. Поради тази причина, тази техника на частично премахване на стомаха стана независима от стомашния байпас и се нарича sleeve gastrectomy или ръкавна гастректомия.

Така че, аз продължих обучението си и в тази методика, която ми беше позната, поради специализацията ми в стомашния байпас и лично аз смятам че, има още какво да се предложи на пациентите, на които е приложен без успех стомашен пръстен, или които имат глюкозна зависимост и съответно са неподходящи за прилагане на стомашен пръстен.

Като цяло съм извършил повече от 15 000 бариатрични операции (интрагастрален балон, стомашен пръстен, ръкавна гастректомия, вертикална гастропластика, холопанкреатичен байпас).

Вярно е, че бях упрекван за значението, което отдавах на темата за бариатричната хирургия и дейността ми по това време бе определена като излишно преувеличена. Оказа се обаче, че работата ми вече беше предоставила подходящата база за развитие на въпроса за затлъстяването. Днес, хората вече знаят, че контрола на телесното теглото е медицински въпрос и рядко прибягват до шарлатани или до нестандартни методи за отслабване чрез хапчета, мазила и т.н., но също така всеки общопрактикуващ лекар препоръчва на всеки пациент с наднормено тегло да посети бариатричен хирург за загуба на тегло. Става въпрос за моя принос, който научният свят ми признава.

В последствие, искайки да предам знанията и опита си на моите колеги, които желаеха да се занимават с бариатрична хирургия, както в Гърция, така и в чужбина, обучих редица хирурзи, който днес се занимават успешно с хирургията на затлъстяването. Едновременно с това, през последните години допринесох за създаването на организирани центрове за лечение на болестта на затлъстяването, такива като Doctors’ Hospital в Атина, Гърция, вече с клон и в Тирана, Албания, както и Medline в Пловдив, България.

Като обобщение, може да се каже, че днес аз съм опитен специалист хирург в хирургия на затлъстяване, онкология, храносмилателна система, жлези с вътрешна секреция, с повече от 18 годишен опит, един от основателите на МБАЛ Медлайн, началник на хирургичното отделение в болница „Докторс Хоспиталс“, един от водещите специалисти в Европа в терапията на наднормено тегло, направил повече от 26 000 операции на пациенти.