Борисов: Ще заделим 800 млн. за построяването на две български фрегати

2
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Държавата ще задели около 800 млн. лева и ще ги инвестира в производството на две фрегати, проектирани от ВВМУ “Никола Йонков Вапцаров”. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след учението за действия при засилен миграционен натиск, което се проведе днес в Бургаския залив.

”МВР, прокуратурата, ДАНС, митниците, данъчните работят усърдно, събрахме повече приходи, намалихме дефицита, продължихме да строим. Съберем ли пари, ще инвестираме ние да си произведем две фрегати. Убеден съм от това, което видях – прототипите, които са направили –  че след това ще имаме и пазар на такива фрегати”, коментира министър-председателят в Бургас днес.

Той даде много висока оценка за съвместната тренировка на Военноморските сили и “Гранична полиция”. Според премиера, тренировката е преминала прецизно и точно и е още едно основание за оптимизъм, че можем да пазим добре своите граници.

По време на учението бяха демонстрирани огневата и тактическата подготовка, проведена бе тренировка по сценарий за нов мигрантски маршрут през Черно море. Граничните и Военноморските сили координираха действията си по неутрализиране и залавяне на рибарски кораб с бежанци на борда, който е навлязъл в териториални води на страната.

В съвместните действия участваха фрегата „Дръзки“, вертолет „Panther“, и два моторни катера на Военноморските сили, както и гранично-полицейски кораб от състава на Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Бургас. Наблюдатели бяха вицепремиерът Томислав Дончев, министрите на отбраната и на вътрешните работи Николай Ненчев и Румяна Бъчварова, кметът на Бургас Димитър Николов, както и представители на армията и правителствата на САЩ и Гърция.

”Важно е да покажем, че в България армията и граничарите могат сами да пазят своите граници и няма нужда НАТО да идва да ни пази”, коментира премиерът.