Минало и настояще. Китай в последните 100 години

1
Добави коментар
Ivan_Nachev
Ivan_Nachev

Интересно е да се види какви са човешките възможности, за да променят заобикалящата ги среда, града си, държавата. Отговор на този въпрос търси китайският артист D. Venkatraman с поредица от снимки на Китай през последните 100 години и днес. Старите снимки свалени от интернет, а новите – негово дело. “От една страна, един град може да се развие неимоверно само за едно-две десетилетия, а това е и благодарение на човешката намеса – снимките са поредното доказателство колко мощна сила е икономиката на Китай в последните години. А развитите технологии ни дават възможност да изграждаме и развиваме градовете си толкова бързо и качествено.  В същото време, от кадрите ясно личи, че само майката природа е вечна – планините и реките са единственото непромено нещо през годините. Това е още едно напомняне, че всички ние сме безсилни пред природата”, казва Venkatraman. А ние сме напълно съгласни само с него. Развитието на един град безспорно, но трябва да се прави с вкус, мисъл, памет към традициите и обич и смирение към природата.

Ето как са се развили някои от най-големите градове в Китай през последните 100 години:

Ланджоу (1930; 2016), столица на провинция Гансу, Ланджоу е е съвременен мегаполис с над четири милиона население. Днес той е известен промишлен, образователен и културен център. В столичния град има три големи университета, редица научни институти, колежи. Градът е една от основните спирки на “Пътя на коприната” (древен търговски път, свързващ чрез няколкото си разклонения по суша и море Китай със Средиземноморието, бел.ред.). Разликата в развитието на града е осезаема. Всъщност, почти всичко е различно днес, с изключение на планината…

 

 

Сиан (1921; 2016). Град Сиан е столица по времето на 13 китайски династии с цели 73 императора и е една от четирите древни столици на Китай. Духът и обликът на града са запазени през всички години. Основната разлика е, че днес личи един малко по-модерен и съвременен привкус.

 

Ибин (1940; 2016). Градът е с население от 4 милиона жители. Известен е може би най-много покрай алкохолния производител Wuliangye, който е най-големият работодател в града. Разликата между старата и новата снимка е осезаема, градът определено се е развил много.

 

Вухан (1960; 2016). Тук основните разлики са две дърветата доста са пораснали и формата на лодките е разична

Гуанджоу, (1970; 2016).  Гуанджоу е модерен метрополис в югоизточен Китай, столица и най-голям град на провинция Гуангдонг. Намира се на около 120 км на север-северозапад от Хонг Конг и на север-североизток от Макао. По-голямата част от града е разположена на левия бряг река Джу Дзян ( Перлената река ). Доста небостъргачи са построени в последните 46 години, по всичко личи.

 

Ченгду, (1994; 2016). Ченгду е един от най-важните икономически, транспортни и комуникационни центрове в Западен Китай. Туристи и инвеститори разпознават града като все по-привлекателно място. Ченгду успя да влезе в класацията на десетте най-добри места за бизнес и туризъм сред общо 280 градски центрове в Китай. Както е видно и от снимките, градът е обект на изключително бързата модернизация през последните години.

Шанхай, (1920 ; 2009). В последните 100 години Шанхай се превръща от обикновено рибарско селище в най-големия град в света.