Изложба за 125-та годишнина от рождението на Димитър Гюдженов в Стара Загора

1
Добави коментар
stuklen
stuklen

Изложба, посветена на 125-та годишнина от рождението на забележителния майстор на четката Димитър Гюдженов /1891-1979/ представят в Художествената…

Изложба, посветена на 125-та годишнина от рождението на забележителния майстор на четката Димитър Гюдженов /1891-1979/ представят в Художествената галерия-Стара Загора.

В експозицията са включени 25 живописни творби на художника от фондовете на Художествените галерии в Стара Загора, Пловдив, Бургас, София, Сливен, Разград, Пазарджик, Габрово, Националната галерия, Регионалния исторически музей в Пазарджик и Музей „Литературна Стара Загора“.

Димитър Гюдженов е една от най-значимите фигури в българската живопис. Стотиците му произведения представляват вълнуваща образна панорама на 13 вековна България. В нея победи и царе, епохи на строителство и духовен разцвет, робство и въстания, митове, обряди и бит, величие и страдание се редуват като фрагменти от голямата мозайка на народната памет. Неговото колосално и вълнуващо творчество му донася не само изключителна популярност, но и оформя цяло направление в развитието на жанра.

Близо девет десетилетия неговите картини оформят визуалната представа на поколения българи за историята на нашия народ. От „Кубрат и синовете му“ през „Цар Симеон Велики“ до „Ботевата чета слиза на българския бряг“. Димитър Гюдженов пресъздаде в стотици произведения най-забележителните събития в развитието на нацията ни и успя да разкрие същностните страни от духа на българина.

Изложбата, която ще бъде открита на 15 април 2016г. /петък/ от 18.00 ч., се посвещава на 125-та годишнина от рождението му. С нея родният му град, организаторите, и художествените галерии в София, Пловдив, Бургас, Сливен, Габрово, Разград, Пазарджик и Стара Загора изразяват почитта си към таланта на художника и неговата роля в българското изкуство.

Ако материала Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Тагове Стара Загора | изложба

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!