Поставиха контейнери за събиране на стари дрехи в София

1
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: БЧК

12 контейнера за стари дрехи са поставени от началото на седмицата в София. Гражданите могат да поставят в тях ненужни дрехи, хавлии, завеси, чанти, колани. Необходимо е те да бъдат почистени и пакетирани в добре затворени чанти.

Такава практика на Запад има от 25 години. Надяваме се да бъде добре приета и у нас – каза в ефира на Радио София ръководителят на проекта Антон Гичев. – Целта е да се върнат в икономиката ценните суровини, които се съдържат в текстилните изделия, които в един момент стават ненужни за някого. Моделът се самоиздържа, благодарение на това, че съдържа не само социален, но и търговски елемент.

 

Оставените продукти ще се сортират – по големина, по пол, по предназначение, включително и по сезонност. С част от– например одеяла, ще бъде създаден кризисен резерв. В случай на бедствия ще се извършва целево даряване на дрехи на хора в нужда.

 

След Пловдив и София към инициативата ще бъдат включени още български градове. От дарените килограми текстил организаторите гарантират отчисления за БЧК и неговите хуманитарни акции.

 

Инициаторите възнамеряват през следващите 3 години броят на контейнерите в страната да достигне 1000.

 

Местата в София, където могат да бъдат намерени вече поставените контейнери са: Мол България на бул. „България“ № 69,

Български червен кръст – София на бул. „Джеймс Баучер“ № 76,

Комплекс Симеоново на бул. „Симеоновско шосе“ № 110,

25-то ДКЦ и Френското Училище „Виктор Юго“ в кв. Младост 3 на ул. „Свето Преображение“ №.20, както и в

супермаркети „Кауфланд“ на ул. „Хайделберг“ № 1, бул. „Асен Йорданов“ № 7, ул. „Проф. Др. Иван Странски“ № 20, ул. „Кукуряк“ № 3, ул. „Тодор Каблешков“ № 3.