КАТ стартира едноседмична акция „Скорост“

1
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

КАТ стартира едноседмична акция за контрол на разрешената максимална скорост за движение. Тя е организирана от европейската мрежа на службите на Пътна полиция TISPOL във всички страни-членки на организацията. Масовите проверки ще продължат до 24 април. В рамките на операцията, пътните полицаи ще следят и за сключена задължителна застраховка “Гражданска отговорност”.

Нарушенията, свързани с превишаване на разрешената скорост са често явление във всички европейски държави и са най-сериозен фактор за причиняване на тежки пътно-транспортни произшествия и смърт по пътищата на Европа, отчитат от TISPOL. Страната ни не прави изключение – като се има предвид, че голям процент от  тежките пътни инциденти в страната с голям брой убити и пострадали  са причинени поради движение с превишена или несъобразена скорост, засиленият контрол на скоростните режими е от важно значение за подобряване на пътната обстановка и намаляване на жертвите.

Статистиката сочи, че през 2015 г. в страната този показател продължава  да има най-голям дял за катастрофите по вина на водачите.  Данните по фактора „неспазване на ограниченията на скоростта“ за България са над средното ниво в сравнение с държавите-членки на ЕС.