Не подценявайте лековитата трънка!

1
Добави коментар
teokostov
teokostov

И лековитата трънка (Prunus Spinosa) цъфна рано-рано. Наричат я по народному галагонка, прунка, синя трънка, черна трънка. Цветовете й ,които се берат от март до края на април са богати на флановоиди, гликозиди, кумаринови съединения, ябълчена киселина, минерални соли, витамини, ароматни вещества. Свещеник Кнайп подчертава, че цветчетата на трънката са най-невинното слабително средство и съветва да ги има във всяка домашна аптечка. При необходимост се прави запарка  всеки ден, в продължение на 3-4 дни –освен очистително, има и укрепващо въздействие: влияе пикочогонно и стимулиращо обмяната на веществата.

Чаят прочиства кръвта, препоръчва се при кашлица, възпаления на горните дихателни пътища, закъсняла менструация, задържане на урина, а също и при аденом на простата, съветва Кети Иванова, автор на книги за лечебните растения. Външно се прилага при обриви по кожата, особено при деца.

2 препълнени ч.л. цветчета се заливат с 250 мл. студена вода, слага се да кипне и се прецежда. Пие се по 2 ч.ч. неподсладена отвара 2 пъти дневно.

Друг  вид запарка се приготвя така: 1 суп.л. дрога се залива с 1 ч.ч.вряла вода, кисне 10 мин., прецежда се и се пие по 1 ч.ч. запарка сутрин и вечер.

Дрога от листата се приготвя веднага след прецъфтяването. Те имат противовъзпалителен ефект при заболявания на бъбреците и пикочния мехур – листата се използват  при същите индикации като цветчетата. Чаят от млади листенца предизвиква обилно уриноотделяне като действа леко слабително. Полезен и при хора със застоял начин на живот.

2 суп.л. листа (или цвят) от трънка се заливат с 400 мл.вряла вода, кисне 1 час, прецежда се и се пие по 1 винена чашка 3 пъти дневно.

Слабителният чай при чревно възпаление се приготвя в комбинация с други билки: смесват се 20 гр. обикновена очанка, по 40 гр. корени от кисел трън и цветчета от трънка. Сутрин и вечер се пие по 1 ч.ч.