Анталия или къде да почиваме евтино и качествено

1
Добави коментар
AnnaSt5
AnnaSt5

Титаник, Конкорд, Венеция, Кремъл- Как да ги разгледаме за 30 минути

27/04/2016

 

Титаник, Конкорд, Венеция, Кремъл- Как да ги разгледаме за 30 минути

Вероятният първи отговор, който ви идва на ум е- с Google Earth. Добър вариант, но ние имаме предвид това действие съвсем буквално. Тук вече ще си кажете, че ви очаква някаква дългоопашата заблуда. Нищо подобно. Напълно възможно е.

Лара

Да уточним- не става дума за кака Лара, a за квартала до Анталия, в който пет звездните хотели са наредени един до друг като музейни експонати. Та в този именно квартал има една добра бройка хотели с оригинални имена и още по- оригинален външен вид. Имаме хотел „Конкорд“, чиято форма имитира истински самолет, хотел „Венеция“ и „Кремъл“, чиито имена подсказват от къде е взаимстван външният им вид. Като първият си има кула, точно като на площад Сан Марко, а вторият- мини дворец като две капки вода с оригиналния. Хотел Титаник, слава богу не го грози потъване, също е една реплика на оригиналния мореплавателен съд. Единствено хотелите от веригата „Делфин“ са за нас енигма, предвид всякаква липса на прилика с морския бозайник. Който и от безбройните хотели да изберете за своята почивка в Анталия, или наоколо ,няма да сгрешите.

Анталия

Самата Анталия е едно очарователно място, в което модерното и древното се преплитат по уникален начин. Има си и собствено летище на около 10 км от града, което прави дестинацията изключително предпочитана, предвид бързия достъп до там. Алфатур предлага почивки с чартърен полет до Анталия и се оказва, че раят е само на час път от София. За любителите на една модерна почивка, разбира се, има безброй заведения- нощни и дневни, ресторанти, барове, дискотеки, възможност за гмуркане, рафтинг, шопинг не на последно място и куп други дейности. Ако искате да разнообразите своя отдих има няколко интересни места за посещение в радиус от около 20-тина километра. Първо до самата Анталия, по пътя за споменатия квартал Лара, се намира един уникален водопад. Името му е Долен Дюден. Той се излива от скалите директно в морето долу. Името му подсказва, че има и втори- това е Горен Дюден. Той е на около 12 км от центъра (има и организирани екскурзии и много добре уреден градски транспорт до всяка точка в и около Анталия). Намира се в прекрасен парк, а интересното при него е, че има пещера зад самия водопад, в която можете да влезете и да гледате водопада от обратната страна. Приятно място за разходка е и стария град и пристанището, днес модерно и развито.

Древните градове

На около 15 км от Анталия можете да посетите древния град Перге, град в древна Памфилия. Има доста запазена каменна улица и колони, които са я опасвали, с малко въображение можете да си представите един развит древен град със своите улици, домове и магазини. На 40 км от Анталия се намира най- запазеният древен амфитеатър в света- Аспендос. Определено е внушителна гледка, която си заслужава да видите. На около час път навътре в морето се намира остров Кекова. Едно място, запазено по неповторим начин във вечността. След опустошително земетресение северната част на острова, и тогавашен град Аполония, буквално потънала в морето със сградите на нея, които и сега могат да се видят под водата от минаващите над тях плавателни съдове.

Курортите

На различно разстояние от Анталия има още няколко курорта, които няма как да не споменем, като започнем от запад на изток. Кемер е на около час път от Анталия и около него има няколко курортни зони- Кириш (4 и 5 звездни хотели, дискотеки, магазини); Белдиби- разделен условно на 3 според това какви хотели има 3, 4, 5 звездни; Текирова, прекрасно място с висока класа хотели. Плажната ивица в и около Кемер се отличава с каменисти и чакълести плажове, но кристално чиста и синя вода. Вече споменахме Лара. Тук се намира един най- дългите пясъчни плажове в Турция. Както вече казахме хотелите са наредени един до друг и всеки има своето късче от рая със собствен плаж, обикновено бар, шезлонги и всички удобства на 5-звездната почивка. Белек е нов модерен курорт на изток от Анталия, известен с обширните си голф игрища и луксозни хотели. За да дадем пример за мащабността на тези комплекси само ще кажем, че луксозният хотел Риксос Премиум разполага със собствен доста голям аквапарк, както и делфинариум. Аквапаркът не са 2 или 3 пързалки, а разнообразни съоръжения и заведения, а в делфинариумът имат дори и шоу с доста редките бели китове. Сиде. Или мястото където още веднъж модерното и древното се срещат. Тук има доста запазени останки от римско време, а старият град Памфилия е на около 15 км. Римските терми там датират от 2 век пр. н. е, а сега са обградени с магазини. Термите на Aгората сега са поместили Археологическия музей, показващ миналото на града. Интересен е и театърът на Сиде с капацитет от 15 000 зрители, който в миналото е посрещал гладиаторски борби. Аланя е предпочитано място за почивка от много европейци, което не е никак изненадващо предвид страхотните условия, които предлага. Центърът на града се намира на голяма скала, издадена навътре в морето, и заобиколена и от двете страни с пясъчни плажове. Градът има крепост от 13 век и запазени около 150 кули на масивната цитадела. В центъра на Аланя и в радиус 15-25 км около града има невероятни плажове със ситен бял пясък и страхотни местенца за релакс. Един от най- популярните плажове е плажът на Клеопатра. Легендата гласи, че именно тук Клеопатра и Марк Антоний си устройвали романтични срещи, от къде разбира се и името на плажа. В заключение само можем да кажем- ако сте любители на слънцето, гостоприемството, мистичното преплитане на древност и реалност и вкусната храна, то почивката в Анталия е задължителната точка във вашия летен списък за 2016. Вижте повече на www.alfatour.bg.

Назад