Шефът на правната комисия фалшифицира доклад за Изборния кодекс | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Парламентарната група на БСП поиска оставката на председателя на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов заради фалшифициран доклад на правната комисия по повод промените в изборния кодекс. 

Съответната декларация бе прочетена от трибуната на Народното събрание от депутата ат БСП Янаки Стоилов. Той се обоснова, че социалистите искат оставката на Кирилов заради скандала, който се разрази малко по-рано в пленарната зала, както и с допълнителния доклад за промени по Изборния кодекс, който бе раздаден в залата и който Стоилов нарече фалшификат.

„Това не е прецедент, спомняме си времето, когато при предишния управленски мандат на ГЕРБ бяха фалшифицирани приети закони. Тогава, обаче ставаше дума за един отделен законов текст, каза Янаки Стоилов.

„В резултат, на което последваха оставките на председател и зам.-председател на две постоянни комисии. Фалшификатът, който ни беше представен като доклад на комисията поставя категорично въпроса за нашето искане за оставка на председателя на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов”, обясни той.

Стоилов припомни, че самият той беше председател на тази комисия и знае колко големи и тежки са нейните отговорности и задължения. „Комисията в най-голяма степен трябва да бъде пример за останалите органи на парламента да действат в съответствие с правилника на Народното събрание”, заяви Стоилов.

Той призова и ПГ на ГЕРБ да предприеме и съответните политически действия по отстраняването на Данаил Кирилов като председател на Правна комисия.

Накрая Янаки Стоилов постави въпроса дали този така наречен доклад не представлява неистински документ, който се представя и въз основа, на който Народното събрание трябва да формира своята воля.

„За какви честни и свободни избори говорите, след като самите промени в закона, които се обсъждат и приемат са в резултат на един фалшив доклад. Това може да произведе само фалшиви и нечестни избори. Затова ПГ на БСП ще настоява за необходимите действия по този въпрос. За първи път в Народното събрание се представят изцяло фалшиви доклади в последните 25 години и те носят клеймото на ГЕРБ”, категоричен бе Стоилов.

След това депутатът от ДПС Хамид Хамид предложи от името на ПГ на ДПС отлагане на дебатите и гласуването на Изборния кодекс за след ваканцията. „Нека с този мракобесен Изборен кодекс да не разваляме ваканцията. С днешния ден проваляме празника не само на народните представители, а на целия български народ”, каза още Хамид. Предложението, обаче бе отхвърлено.

Цачева насрочи председателски съвет, тъй като Данаил Кирилов се качи на трибуната по време на пленарното заседание, а БСП започнаха да скандират оставка.