Как да си направите сами Дзен-градина

10
Добави коментар
DoKtOrA78
DoKtOrA78

Източните изкуства и филофосия навлизат все по-уверено в западните цивилизации – понятия като фън шуй например стават все по-известни и интересни за нас.

Много хора пък са наясно какво точно представлява дзен – градината (или още наречена дзен – градина) – това са японски градини, състоящи се от парчета скала, малки камъчета, вода, дървета и прочее. Основното при тях е, че те са свръхминималистични, а създават изключително усещане за контакт с природата.

Да направиш своя собствена дзен – градина може да бъде също толкова интригуващо, колкото и използването й за медитация или отмора. Тя може да бъде разположена почти върху всеки един терен – голям или пък малък.

Ще Ви бъдат необходими следните неща:

форма за дзен – градината – малка или голяма
гвоздеи, винтове или лепило за дърво, за да сглобите формата
трион за нарязване на частите за формата
пясък или чакъл – ако градината е малка е добре да използвате пясък, а ако е голяма – чакъл
камъни и/ли парчета дърво
полирани камъчета и други желани от Вас декорации
дървено гребло
подходящо осветление – по желание

Инструкции:

Изберете мащабите на бъдещата си градина и определете подходящото за нея място. Каквито и размери да изберете – малка градина в задния двор или цялостно разположение в двора – стъпките са еднакви, като се променят само размерите.
Създайте формата, която ще поддържа пясъка или чакъла. Ако възнамерявате да правите голяма дзен – градина, използвайте дървесина с размери 2х4 (това е в инчове – около 5х10 см.), а ако градината ще е малка, сглобете от дървесина неголяма рамка с желаните размери.
Монтирайте с гвоздеи/ винтове/ лепило отделните части, за да оформите рамката. Накрая можете да я боядисате, лакирате или украсите по Ваш вкус.
Поставете ограничител за растенията – например найлон под чакъла, за да не прорастват те измежду пясъка/чакъла. Това трябва да стане още преди да сте монтирали на място рамката. Това е особено важно, тъй като голяма част от чара на дзен – градините се крие именно в тяхната чистота и минимализъм. Затова трябва да държите надалеч бурените.Напълнете формата догоре с пясък/ чакъл и го разпределете равномерно навсякъде из нея.
Поставете в градината избраните декорации, създавайки тематично разположение. Използвайте стари камъни с мъх по тях, с интересни цветове и форми, и всички онези природни късчета, които създават у Вас усещането за хармония. Разположете ги несиметрично като избягвате центъра. Добре би било да заровите камъните наполовина в пясъка/ чакъла, за да се слеят те по-добре с цялостната среда. Като цяло дзен – градините съдържат само естествени елементи – дърво, камък и растителност, но Вие можете да проявите въображение и да добавите нещо различно, създавайки дзен – градина със свой собствен стил. Не правете обаче грешката да претрупвате градината, защото нейният основен замисъл е да бъде несложна и изчистена.
Според специалистите е добре преди да използвате градината да се посъветвате със специалист по фън шуй, защото с него са свързани както принципите на дзен, така и Вашата карма. Той ще Ви посъветва как да балансирате дзен – градината така, че да бъде в хармония с Вашите нужди.
С помощта на греблото създайте специфичните за тези градини щрихи по повърхността на пясъка/ чакъла, които всъщност са символ и пресъздаване на движението на водата.

Съвети:

Запасете се с достатъчно пясък/ чакъл, за да запълните формата си на дебелина поне 5 см. Ако пластът е твърде плитък, ще изглежда грозно, след като се обработи с греблото.
Опитайте се да запазите своята дзен – градина чиста откъм претрупване, бурени и парчета дървесина, или пък листа, случайно попаднали чрез вятъра.
Можете да помислите върху въпроса за поставянето на подходящо за целта осветлени – с огън или електричество. Цветните крушки ще добавят особен чар на градината, особено през нощта.
Не се бойте да сменяте шарките и декорациите в своята градина – тя е адаптивна и се променя заедно с Вас самите.
Не забравяйте, че дзен – градината не е нужно да бъде правоъгълна или симетрична – важното е да бъде приятна и хармонична лично за Вас.
Не е препоръчителен контактът с градината на животни и малки деца, затова помислете добре за местоположението й още преди да я направите.
Бурените могат бързо да съсипят дзен – градината, затова се грижете за проблема редовно.