Фотополимерна пломба на преден зъб или на дъвкателен зъб.

1
Добави коментар
vvdent
vvdent

Фотополимерна пломба – естетика и качество

Фотополимерна пломба може да бъде поставена както на предни, така и на задни (дъвкателни зъби). Основно предимство пред пломба от амалгама или пломба от химиополимер е нейната естетика и здравина.

Фотополимерът трябва да се поставя на малки порции, като всяка една се полимеризира по отделно, чрез UV светлина. Това предотвратява появата на микропукнатини между зъба и материала и намалява възможността за появата на вторичен кариес на това място.

Използването на висококачественни материали и спазването на правилната техника за изграждане на фотополимерна пломба, гарантира качеството и дълготрайност на обтурацията.

Тъй както Естетиката е дял на философията, занимаващ се със същността и възприемането на красивото, така и естетичната стоматология в днешно време е неразделна част от нашата работа. С цел да постигнем не само функционално лечение на пациентите си, ние като специалисти в областта на стоматологията, се стремим да подобрим естетиката  и да постигнем желаните от пациента резултати – перфектна усмивка и високо самочуствие.

През последното десетилетие стоматологията бележи неимоверно голям напредък , именно в разработването на естетични материали за възстановяване на зъбите.

Естетична фотополимерна пломба – направата и изисква използването на фотополимери с различни нюанси (hue), наситеност на цвета (chroma) , яркост на цвeтa (value), транслуцентност и транспарентност.  Различните зъбни тъкани като дентин и емайл имат различни характеристики, поради което  трябва да се възтановяват от материали, подобни на тях. Това се постига само с така наречената ” послойна техника  “ и използването на различни видове фотополимери с нужните характеристики.

Преди

След

Много важно при естетичното възстановяване е да се възпроизведе правилната анатомична форма на зъба , да се създадат плътни и правилни контакти със съседните, както и със срещуположните зъби. Това изисква висока квалификация и прецизност от страна на зъболекаря, отнема повече  време от обичайното, което обуславя и по-високата цена при анатомична изработката на фотополимерна пломба.