Лечение на кариес София Лозенец Стоматологична клиника ВиВиДент

1
Добави коментар
vvdent
vvdent

Лечение на кариес, представлява поредица от процедури за  премахване на пораженията нанесени от микроорганизмите върху твърдите зъбни тъкани и възстановяването на зъба чрез пломба.

Какво е кариес?
Микроорганизмите преработват остатъчните хранителни продукти в  устната кухина, като в резултат се повишава киселинността на средата. Това води до деминерализация и деструкция на твърдите зъбни тъкани – емайл, дентин, цимент, в следствие на което се образува кариес.

Кариес

В някои случаи се развива кариес по външната повърхност на зъба близо до венеца – шиечен кариес .

    Какви са симптомите при кариес?

Кратка остра болка от топло, студено или сладко. Обикновено продължава няколко секунди до минута в зависимост от дълбочината на кариеса.
Промяна в цвета на зъба или някои от неговите повърхности – в процеса на развитие на кариеса, деструкцията на дентина и емайла под въздействието на микроорганизмите води до отделяне на пигменти от бледожълт до черен цвят.
Образуване на “ дупка “ –  задържаща  храна, която загнива и води до появата на лош дъх.
Тъпа, постоянна болка – тя е признак за засягане на пулпата при който обикновенно се налага премахване на нерва на зъба и лечение на кореновите канали .
Изтриване  в областта на шийката на зъба – това е т.н. Шиечен кариес – причините за развитие на подобен тип кариес не са свързани основно с наличието на микроорганизми и зъбна плака или влошена хигиена.

 

 

Лечение на кариес

Съвременното лечение на кариес изисква премахване на меката кариозна маса и поставяне на естетична пломба, с което се възстановява както функцията, така и външния вид на зъба. Изящното възстановяване на формата и цвета при качествена естетична пломба е особено важно при лечение на  кариес на преден зъб. В случаите, в които е засегната голяма  част от твърдите зъбни тъкани, може да се постави керамичен инлей или коронка .