Не дърворезба, а магия

1
Добави коментар
Ivan_Nachev
Ivan_Nachev

Вгледайте се в детайлите. Изглежда почти невероятно да е сътворено от човешка ръка, малко инстументи и парче дърво. Реалистични, ефирни, триизмерни картини от природата, живота и историята. Това е дърворезбата Донгянг, носеща името си на град в Китай, където се ражда това невероятно фино изкуство по времето на династия Танг (VII в. от н. е.).

Вплитана в интериора на дворци, пагоди и домове, украсявала шкафове, легла и маси и станала част от необятната китайска култура, днес Донгянг е застрашена от изчезване. Индустриализацията, бързото производство и надпреварата за печалба, правят непривлекателен за младите китайци този занаят, изискващ търпение, вглъбеност, внимание към детайла и много, много време.

Лу Гуанжен е майстор дърворезбар и производител на традиционни китайски мебели, който заедно с Ли Лиминг, основател на мебелната асоциация Роузууд решават да извадят това изкуство от музеите и да възродят приложението му в ежедневнието, като оставят следа в съвременния дизайн. Студиото на Лу започва да изработва пана и детайли за петзвездни хотели, а с помощтта на асоциацията местни мебелни компании започват да вплитат дърворезбата в своето производство. “Сега вече не продаваме просто мебели, а продаваме култура”, споделя Ву Тенгфей, млад предприемач, който се е върнал от Тайван за да започне собствено производство.