Absolut Creative Space се разполага до НДК

1
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

В програмата се включват още Алекс Бек oт It’s Nice That, холандците Plastic Whale, маркетологът Марко Едфелт, дизайнерите Яна Дворецка и Марина Драгомирова плюс още гости и участници по темата устойчива креативност

Фестивалът Absolut Creative Space (3-9 юни) се разгръща непосредствено до НДК в специално създадена за събитието креативна зона от рециклирани транспортни контейнери.

Мултифункционалното пространство на Absolut Creative Space пристига специално за случая от Швеция, напълно оборудвано с 3D принтер и инструменти за разнообразни събития, лекции, работилници и партита.

Вече са ясни и повечето основни участници в програмата, които пристигат от различни точки на света, за да представят своя креативен поглед към устойчивото развитие.

Програмата за седемте фестивални дни включва различни гледани точки за креативността в различните й форми.

Акцентите падат върху различна тема всеки ден:

3 юни, петък – Digital Lifestyle (дигитален начин на живот) 4 юни, събота – Futureproof Design (дизайн за бъдещето) 5 юни, неделя – Nature Savviness (природосъобразност) 6 юни, понеделник – Craft (занаятчийство) 7 юни, вторник – Nightlife (нощен живот) 8 юни, сряда – Sustainable Fashion (устойчива мода) 9 юни, четвъртък – Technological Breakthrough (технологичен пробив)

Във всеки от фестивалните дни гостува чуждестранен лектор с изявени проекти в сферата. В програмата са включени още изложби, демострации, акции и работилници с български проекти и неправителствени организации.

Други от акцентите в програмата:

– Шведското студио за дизайн, музика и филми SNASK, което може да бъде оприличено на „Дисниленд за графични дизайнери“. От дизайн до видео, стоп-моушън анимация и нова философия за работата и креативността, SNAKS са си изградили собствен свят с една цел – нов творчески ред.

Те са базирани в Стокхолм и обичат да се забавляват по най-заразителния начин, като с всеки свой проект или лекция успяват да насочат индустрията в нова и нетипична посока. На шведски SNASK означава едновременно „сладко“, „клюка“ и „мръсотия“.

Студиото е създадено от Фредрик Ост и Магнус Берг през 2007 г. и оттогава към него се присъединяват още артисти, които намират креативния хоризонт за прекалено конвенционален. Но не провокативният им имидж и логото в розов неон ги прави новите месии на дизайна, а техният демократичен модел (тъй като в SNASK няма йерархия) и сериозна работна етика, които са ги превърнали в рок звездите на световния дизайн понастоящем.

– Марко Едфелт е главен изпълнителен директор на Satumaa Family Business, председател на управителния съвет на пиар агенцията Drama Queen и агенцията за дизайн Passi&Ripatti. С повече от 20 години опит, той играе главна роля в изграждането на ключови проекти за Absolut Vodka, GEOX, Carlsberg, Electrolux, Kahlua, L’Oréal Nordic, Malibu. Поканен е в София, за да сподели какво е мястото на новите технологии в създаването на уникални и устойчиви идеи за големи брандове.

– Plastic Whale е първата професионална фирма за пластмасов риболов в света. Социалната инициатива от Холандия има една мисия – да спаси водните басейни по света от пластмасови отпадъци. Днес Plastic Whale имат шест дизайнерски лодки, които са направени от пластмаса, събирана от амстердамските канали. Тяхната цел е да изловят цялата пластмаса, която плава из света.

– Марие Фогелзанг създава food design. За разлика от повечето стилисти на храна, холандката обръща внимание и върху самия акт на хранене. Вдъхновена от произхода, приготвянето и историята на храната, тя прави уникални вкусови изживявания отвъд самото готвене.

Земеделието, биологията, човешката психология и здраве, науката и природата са постоянна част от всяка чиния, която Марие сервира на публиката си.

– Симоне Капорале е барман на 2014 г. и работи в трикратно определения за най-добър бар в света – лондонския Artesian. Той е човекът, който знае как се прави първокласен бар, и се кани да сподели какви са новостите в коктейлите и какво е нужно, за да се почувства клиентът като звезда.

– Моника Берг е от Норвегия и превръща своите креативни коктейли в изкуство. По средата между миксолог и готвач, тя създава рецепти с изразен гастрономичен стил, който я откроява от останалите. Според нея барманите са новите звездни готвачи, а способността й е да извлича максималния потенциал и от най-невидимите съставки във всеки коктейл.

– Мирик Милан е кметът на нощния живот, засега поне в Амстердам. Избран е от хората за хората с една мисия: да направи нощния живот забавен, доходен и устойчив.

„Нощният кмет“ е неправителствена организация, чиято цел е да демонстрира защо излизането нощем е важно за развитието на креативността в града ни. Към посланика на нощния живот се обръщат кметства, медии, креативни индустрии и институции, за да търсят съвети и решения за устойчивото разрастване на нощта.

Икономическият аспект на нощния живот води до по-високо качество на живота изобщо и повече иновативност във всеки град, убеден е Мирик Милан. Според него богатият нощен живот на един град е ясен индикатор за качеството на живот и бизнес климата в него.

Креативната индустрия винаги е била основна част в растежа на градската икономика, а устойчивият и добре развит нощен живот е един от сигурните начини за привличане на повече национални и международни фирми от творческите индустрии, студенти и туристи.

– Алекс Бек е един от основателите на базираната в Лондон медия It’s Nice That, която в рамките на няколко години се превърна начинаеща компания в уважавана творческа платформа с половин милион читатели всеки месец. It’s Nice That лансира най-вълнуващите постижения от света на рекламата, графичния и интерактивен дизайн, илюстрацията, новите медии, фотографията и различни форми на креативност, които изпълват ежедневието ни с интересни и смислени начинания.

Четири пъти в годината It’s Nice That издава своето книжно тяло Printed Pages и веднъж годишно организира еднодневна конференция HERE. Алекс Бек ръководи и INT Works – творческата агенция, основана от It’s Nice That, която сътрудничи с брандове като Би Би Си, Nike, Unilever, ASOS, Urban Outfitters, COS и Selfridges.

Самият той има участия като гостуващ творчески директор на Wolff Olins, отличаван е с жълтия молив от наградите за дизайн D&AD и има номинация за престижните награди „Дизайн на годината“ от Музея на дизайна в Лондон, където е и член на журито.

Сред българските участници в програмата са:

– Halfbike – най-необичаният и абсолютно уникален велосипед, който имате шанса да изпробвате по време на фестивала. Tой събужда естествените инстинкти за движение и рефлекси по съвсем нов начин. Според създателите му от „Колелиния“ активното спортуване на открито, комбинирано с приятното предизвикателство да се усвои правилната стойка и баланс, носи истинско щастие и забавление.

– betahaus Sofia, които се включват усилено в почти цялата фестивална програма с обмен на идеи, разговори и нови хора с нови решения. От 3 до 9 юни в рамките на Absolut Creative Space те организират Hardware MeetUp Evening и местят betacafe на фестивала за цялата седмица.

– Яна Дворецка – дизайнер и преподавател в Нов български университет в специалност „Мода“. Тя е привърженик на „бавната мода“ (slow fashion) и се бори със средставата на дизайна срещу консуматорството и замърсяването на природата.

От 2009 г. поддържа собствения моден лейбъл YOD за етична и екологична мода. Отличителният му белег е автентичната ръчна техника за обработка на текстила и цветовете, получени от природни багрила. Багрене, „ъпсайклинг“ и рециклиране на дрехи и аксесоари са трите процеса, които участниците в работилницата й могат да изпробват на място и да усвоят като умение.

– Creative Shower – студио за иновации и дизайн на услуги, продукти и преживявания. Те имат своя методология, чрез която помагат на организации и хора да се променят заедно със средата, да бъдат по-креативни и успешни.

Екипът на Creative Shower вярва, че всеки човек е креативен, и е убеден, че споделянето на идеи и задаването на въпроси могат да трансформират хора, организации и цели общности. В работата си прилагат принципите на дизайнерското мислене, радикалното сътрудничество между отделните хора и винаги поставят фокуса върху човека.

– Марина Драгомирова, която е родом от Пловдив и завършва графичен и интериорен дизайн в НБУ, а после заминава за Лондон за магистратура „Продуктов дизайн“ в престижната кралска академия Royal College of Art. По време на обучението си стажува в дизайнерския отдел на „Александър Маккуин“.

В края на 2012 г. основава свое студио в Лондон. Нейната работа е повлияна от националните български традиции, особено в стола Fuchila, където се използват тъкачески техники на стан.

Марина Драгомирова работи със стъкло, керамика, осветителни тела, бижута и често разходките й из антикварните магазини и битпазарите водят до намирането на нова употреба за чаши и абажури

– Sito Studio, които се занимават със сериграфия, известна още като „ситопечат“ – една от най-разпространените и ценни ръчни печатни техники. Малкото ателие предлага обучения в ситопечат върху хартия и текстил, а хората зад него са Надежда Георгиева (nadgraphics) и Милен Димитров (познат като автор на тениските Dushman).

Куратори на програмата са Адриана Андреева и Бояна Гяурова от „Студио Комплект“ – колектив за консултантска и кураторска дейност в сферата на творческите индустрии. Те подпомагат развитието на българската визуална култура и се стремят да засили сътрудничеството между творческия сектор, бизнеса, културните институции и публиката.

Студиото се стреми да разказва, продуцира и показва съвременните тенденции в дизайна, архитектурата и изкуството чрез публикации, изложби и авторско съдържание – онлайн и на живо. Експертният му опит включва изработването на концепции, подбор на артисти, надзор при реализирането на проекти и тяхното представяне.

Още лектори и събития ще бъдат обявени скоро в сайта на фестивала AbsolutCreativeSpace.bg заедно с информация за партито по случай откриването и закриването. Билетите за фестивала са на цена от 10 до 15 лв. на ден – или 30 лв. за достъп до цялата фестивална програма. Следете и „Фейсбук“ страницата Facebook.com/AbsolutVodkaBulgaria.

Източник: Absolut