Още световни експерти в Пловдив за осмата One Design Week

1
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Адам фон Хафнер, Питър Мариголд и Стивън Серато са сред новите имена, които идват за професионалния форум на фестивала

Кулминацията на международния фестивал за дизайн и визуална култура One Design Week тази година (10-19 юни) е професионалният форум на 18 юни в пловдивския дом на културата „Борис Христов“. Проявата е посветена на дизайна в цялото му разнообразие и специално за него у нас пристигат световноизвестни имена от съвременния дизайн, за да представят своята интерпретация по темата на фестивала „Мога ли да помогна?“, която изследва дизайна като инструмент, придаващ форма на всеки аспект от живота ни.

Към обявените досега лектори – критичката Алис Росторн, японския дизайнер Ейске Тачикава, известен със своя специфичен подход с акцент върху социални иновации, който идва с подкрепата на EU Japan Fest и фондация „Пловдив 2019“, и Пийтер-Ян Пийтерс, основател на студиото OWOW (с подкрепата на Creative Industries NL), – се присъединияват още водещи експерти от всички сфери на съвременния дизайн.

– Питър Мариголд (Великобритания), създателят на FORMcard, завършва продуктов дизайн в Кралския колеж по изкуствата в Лондон. Rаботата му се откроява с нестандартни и иновативни решения, а в колекцията му са отличия от лондонския Музей на дизайна и наградата „Дизайнери на бъдещето“ за „Сваровски“.

Творбите му са излагани в музея на изкуствата „Метрополитън“ в Ню Йорк (МоМА), Музея на дизайна в израелския град Холон, 21_21 Design Sight в Токио и другаде. Въпреки че предпочита дървото, впечатление прави и работата му с други материали за големи производители като Meissen (порцелан), Oyuna (за кашмир) и Kvadrat (за текстил).

– Адам фон Хафнер (Дания) отговаря за глобалната комуникационна стратегия на датската неправителствена организация INDEX: Design To Improve Life – организатори на най-престижната награда за дизайн, която се присъжда на проекти с потенциал да подобрят човешкия живот в глобален план.

Последното издание на наградата привлича 1123 кандидати от 72 страни. Тя отличава проекти и идеи, които използват дизайна като средство за създаването на по-добър живот на хората по света. Авторитетни източници определят INDEX: Design Award като Нобеловата награда в сферата на дизайна.

– Стивън Серато (САЩ) завършва Art Center College of Design в Пасадена и Werkplaats Typografie в Холандия, а понастоящем преподава графичен и комуникационен дизайн в колежа за изкуство и дизайн „Отис“ в Лос Анджелис.

Сред клиентите му са Amsterdam School of the Arts, de Appel Arts Center, Kunstverein Publishers, Stedelijk Museum, Warp Records и др. Гостуването му се осъществява с подкрепата на американското посолство у нас.

– Специален гост на форума e Матилда Кжиковски, дизайнерка и куратор, съосновател и един от директорите на Depot Basel (пространство за съвременен дизайн в Швейцария). Освен като участник в програмата на One Design Week, тя се нагърбва и с ролята на модератор на професионалния форум.

Работата й е свързана със самонаблюдението, като освен че експериментира с вътрешните механизми на дизайна, се фокусира върху съвместните практики и изпълнителските проекти, които разглеждат дизайнерския процес в различните му етапи.

Всички лекции по време на форума на One Design Week 2016 са на английски език.

Фестивалът се организира от фондация „Едно“ за култура и изкуства с подкрепата на Община Пловдив, фондация „Пловдив 2019“, фондация „Америка за България“ и Programista. Събитието във „Фейсбук“ – https://www.facebook.com/events/1544964705799392/.

Билети: до 20 май в мрежата на TicketLogic са налични билети „Ранно пиле“ на цена 65 лв. За ученици билетите за форума са на специална цена – 40 лв. За групови билети с отстъпка пишете на [email protected].

Източник: One Design Week 2016