Стоичков събра световни футболни звезди за мач на Националния стадион

1
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Билетите за юбилейното шоу „50 години номер 8“ този петък, 20 май, се продаваха за максимум 88,88 лв., а на черно цената им достигна няколкостотин лева

Христо Стоичков, българският носител на „Златната топка“, а отскоро и посланик на ЮНЕСКО, празнува половинвековния си юбилей с мащабен футболен спектакъл под наслов „50 години номер 8“ на Националния стадион „Васил Левски“ този петък, 20 май.

Иначе рожденият му ден е на 8 февруари, но той решил да сподели празника си с всички почитатели на футбола у нас, а и с най-големите футболни звезди в света – не само от близкото минало, но и днес. 

Виж още: Меси: Благодарение на Стоичков аз съм Лионел Меси

Според идеята „50 години номер 8“ няма да е просто приятелски мач, а грандиозно шоу, което да събере на едно място футболни легенди от световна величина. Събитие от подобен мащаб се осъществява за първи път в България.

Най-добрите български и чужди играчи са разпределени в два звездни отбора (с екипи в бяло, зелено и червено от испанската марка Joma) – футболисти, предпочитащи да играят предимно с десен крак, и футболисти, чието тайно оръжие е левият крак. Сред вторите се нарежда и Камата, наричан още Модерния ляв.

В памет на Трифон Иванов, който си отиде внезапно по-рано тази година, никой няма да играе с фланелка №3.

Виж още: Героите от САЩ 1994 се сбогуваха с Трифон Иванов

Имената на гост-звездите бяха обявявани последователно всяка седмица, като първият беше гениалният аржентинец Диего Армандо Марадона.

В списъка с участниците постепенно бяха добавени най-великият колумбийски футболист за всички времена Карлос Валдерама, румънците Георге „Джика“ Хаджи и Георге „Джика“ Попеску, колоритните латиноамерикански вратари Хорхе Кампос и Хосе Луис Чилаверт, легендарният италиански голмайстор на „Милан“ Даниеле Масаро, феноменалният нападател на Чили и „Реал“ (Мадрид) Иван Саморано, футболист номер 1 в историята на „Челси“ и една от най-големите звезди на италианската Серия А Джанфранко Дзола, медалистът от САЩ ’94 и един от най-добрите бекове на 90-те години Антонио Бенариво, хърватските остриета Давор Шукер и Звонимир Бобан, носителят на „Златна топка“ за 1993 г. Роберто Баджо, най-добрият играч на 1994 г. и световен шампион от САЩ – бразилеца Ромарио, най-големият идол от аржентинския „Бока“ Хуан Роман Рикелме, емблематичният френски нападател Жан-Пиер Папен („Златна топка“ за 1991-ва), бившите съотборници на Стоичков от американския „Чикаго файър“ Петер Новак и Диего Гутиере, балканските звезди Предраг Миятович и Деян Савичевич, ексселекционерът на „лъвовете“ Лотар Матеус, който също има в актива си „Златна топка“, четирикратният №1 на Африка Самуел Ето’о.

Сред героите от САЩ 1994, които попаднаха в звездната селекция, са Наско Сираков, Йордан Лечков, Любо Пенев, Емо Костадинов, Краси Балъков, както и по-младите Мартин Петров и Димитър Бербатов.

Виж още: Ще има ли някога друг отбор като България от САЩ ’94?

Два часа преди да излъчи директно шоуто, Би Ти Ви екшън дава старт на специално студийно предаване, посветено на Стоичков. В компанията на водещия Йордан Георгиев феновете могат да проследят на живо придвижването на двата отбора от хотела, качването на автобусите, пътуването до стадиона, настроението в съблекалните и разбира се, разборите на двамата треньори с преки включвания от стадиона.

Сред гостите, поканени да говорят за личността, футболиста, приятеля, легендата Стоичков и да отправят своите пожелания към него, са редица спортни журналисти и личности от шоубизнеса: Тончо Токмакчиев, Шкумбата, актьорът Иван Иванов, футболните специалисти Лъчезар Танев, Петър Зехтински, Георги Димитров, някои от най-успелите българки в спорта като Илияна Раева и Стефка Костадинова.

Коментарът на самия бенефис е поверен на легендата в родната спортна журналистика Георги Попвасилев – свидетел на много от най-важните моменти за българския футбол в епохата „Стоичков“, – и Никола Кацаров, който е специалист в италианския и испанския футбол, където основно минава кариерата на Камата.

„50 години номер 8“ е с начален час 20:00. Билетите в мрежата на „Ивентим“ се предлагаха на цена от 18,88 до 88,88 лв. 

Първото нещо, което казват чужденците, когато чуят България, е името на Христо Стоичков. Огромният му талант проличава в столичния клуб ЦСКА, където за пет години се превръща в идол за запалянковците на „червените“. Привлечен в един от най-големите грандове в света – ФК „Барселона“, за рекордна по онова време сума за България, 4 млн. долара.

След „Барса“ професионалната му кариера като нападател минава през още няколко държави и отбори: „Парма“ (Италия), „Ал Насър“ (Саудитска Арабия), „Кашива Рейсол“ (Япония), „Чикаго Файър“ (САЩ) и завършва в „Ди Си Юнайтед“ (Вашингтон).

Като треньор е начело на националния отбор на България (2004-2007 г.), „Селта Виго“ (Испания) през 2007 г., „Мамелъди Съндаунс“ (ЮАР) през 2009-2010 г., ПФК „Литекс“ (Ловеч) през 2012 г., ЦСКА (София) – 2013 г. 

Виж още: Паметник на Стоичков на стадион „Българска армия“

Носител е на „Златна топка“ (1994 г.) и две „Златни обувки“ (за сезон 1988/89 и през 1994-та, на световното първенство САЩ ’94“ за голмайстор на мондиала), на Купата на Европейските шампиони и Купата на носителите на национални купи.

Източник: Moko Solution