Пазарът на имоти във Венеция

8
Добави коментар
borsi
borsi

Пазарът на имоти във Венеция 70% от купувачите на имоти във Венеция са чужди инвестотори  През последните 20 години цените на имотите във Венеция растат почти без прекъсване, дори по времето на икономическата криза. Именно на това се дължи стабилният чуждестранен интерес от страна на инвеститорите. Очакванията са, че до края на 2016-а ще има поскъпване от още няколко процента, защото предлагането на жилища е ограничено. 

Италия е страна на собствениците, като около 73,8% от италианците живеят в собствени жилища, а в съчетание с това са и ниските лихви по ипотечните кредити в Европа и възстановяването на италианската икономика. Апартаментът на снимката от 130 кв.м. е с тераса на покрива и собствен самостоятелен вход от улицата и се намира в близост до музея Гугенхайм. Възстановен е от архитект Пиеро Пинто, има три спални (две от които са двойни), две бани, кухня и таванско помещение, водещо до панорамната тераса на покрива. Продава се за € 1 250 000. Мебелите в него, както и други елементи са предмет на отделни преговори извън цените на имота. Намира се в района Дорсодуро, един от 6-те исторически района във Венеция.

Въпреки, че търсенето на кредити за ипотеки в Италия е слабо, то фиксираните лихвени проценти от само 2.84% за над 10 години подкрепят пазара на имоти, а възстановяването на пазара на недвижими имоти в Италия, засилва тенденцията на имотния пазар във Венеция. Най-предпочитаните за купувачите на имоти места са Сан Марко, кварталът на художниците – Дорсодуро и Кастело, както и микрорайонът, граничещ с Канале гранде. 25% от чуждестранните купувачи на имоти във Венеция са британци. 20% – французи и 10% германци. Останалите 15% са от Холандия, САЩ, Тайланд и Швейцария.

Повечето от чужденците купуват имоти с цел краткосрочно отдаване под наем на туристи, а 25% планират да живеят в имотите си. Цените на квадратен метър жилищна площ варират в широк диапазон от между 4000 евро за кв.м. до 20 000 евро за кв.м. като евтин едностаен апартамент може да се намери и за € 220 000.