Степени на надуване на нов финансов балон

10
Добави коментар
borsi
borsi

В началото на 2011 г. един от основателите на Broadsight Ltd и Agile Elephant Алън Патрик твърди, че се намираме в началото на нов финансов балон чието надуване е започнало

Според него, дефиницията за балон включва прекалено много средства, отделени за снабдяване с активи, увеличено производство на тези активи, последвано от потребността да бъде намерен по-голям наивник, който да ги купи.

Според него в началото парите се устремяват към група от фирми като Facebook, Groupon и други, но това и според него е валидно и за други спекулативни балони. В началото на американския бум на недвижимите имоти например именно най-добрите имоти, на най-добрите места са били сред първите продавани. Едва по-късно хората започват да спекулират с неподдържани апартаменти във Флорида или другаде. Според него има 10 показателни признака, че започва да се надува нов балон:

1. Появата на “новият хит“, нещо което не може или се твърди, че не може да бъде оценявано по стария начин. Лишените от пазарна информация инвеститори започват да финансират шанса “новият хит“ да бъде погълнат от голям инвеститор. 2. Умните инвеститори идентифицират началото на балона, а проповедниците на “новия хит“ правят дори още по-блестящи прогнози. 3. Стартиращи компании с основатели, за които се смята, че имат добро родословие (например бивши служители на компании, занимаващи се с “новия хит“) получават финансиране с неимоверни, абсурдни оценки, опиращи се на почти никакви реални основания. 4. Възниква вълна от нови инвестиционни фондове, обслужващи стартиращите компании. 5. Фирмите започват да получават финансиране направо по слайдовете, изцяло на база PowerPoint презентациите си, без реално да разполагат с продукт. 6. Специалистите по бизнес-администрация напускат банките, за да стартират свои фирми. 7. Случва се “голямата емисия“ на акции. 8. Банките създават пазар на база “новия хит“, инвестирайки средства от пенсионни фондове. 9. Шофьорите на таксита започват да ви дават съвети какви ценни книжа да купувате. 10. Звезда от бизнеса с “новия хит“ купува фирма от стария свят с парите на лишени от пазарна информация инвеститори.

Според един от основателите във фонд специализиран за инвестиции в нови хитове още тогава се наблюдава и необичайното явление, няколко младежи 3-5 човека да получат финансиране за десетки милиони, което според него е не само необичайно, но и означава, че хората си губят ума.