Топ 10 най-ужасяващи религиозни ритуали

1
Добави коментар
five.leva
five.leva

 

Религията ни учи на смирение, добродетели, почит към хората и бог. Но светите слова си имат и тъмна страна – действия, от които ще настръхнете. Представяме ви 10-те най-ужасни религиозни ритуали в различните религии по света.

10. Скалп танци

 

 

 

 

 

 

Ако сте гледали филма на Тарантино „Гадни копилета“ ще имате представа от този индиански ритуал. Индианците Апачи празнували победите си в битките като танцували около пленници, докато те биват скалпирани. Впоследствие скалповете били давани на избрани жени от племето.

9. „Почтителни“ екзекуции

 

 

 

 

 

 

Монголите са отъждествявани като брутални убийци. Оказва се, че имали традиция да показват уважение към някои знатни фигури в обществото си. Ужасната част идва, когато „уважението“ представлявала публична екзекуция. Монголите увивали жертвата с дрехи и въжета, след което всички се редували да мятат камъни, докато нещастника умре. Според тях така кръвта му ще се слее със земята и ще го чака вечен рай след смъртта.

8. Самонараняване

 

 

 

 

 

 

Пречистване на греховете чрез доброволно изпитване на адски мъки е често явление в религиите по света. Един от най-запомнящите се религиозни ритуали от този сорт се състоя в Тайланд, по време на 9 дневния вегетариански фестивал. Десетки хора си продупчили бузите, използвайки различни пособия (ножове, колове, дори чадър!). Според тамошните вярвания тази болка се преодолява с медитация и вярва в бог. Дали е така, само може да гадаем…

7. Спарагмос

 

 

 

 

 

 

За разлика от останалите религиозни ритуали в списъка, този не е 100% сигурно дали е съществувал изобщо. Спарагмос означава „да изтръгнеш“ или „да разкъсаш“ на гръцки. Според някои гръцки историци в миналото е имало ритуал, в които човек е трябвало да разкъса разни неща и така ще умилостиви боговете на Олимп. Ужасяващото е, че измежду разкъсваните неща е имало животни, дори бебета.

6. Агоге

 

 

 

 

 

 

 

 

Още един древногръцки ритуал, който дори е включен във филма „300“ (разбира се в доста хуманизиран вариант). Реално този обичай представлявал следното: изпращал се младеж, въоръжен с оръжие по желание, да убива ловува (буквално) роби. Така той се учел да става мъж и добър войн.

5. Екзорсизъм

 

 

 

 

 

 

Повечето хора свързват екзорсизма с християнството и най-вече с няколкото холивудски продукции по темата. В света обаче много религии практикуват „пречистването от демони и зли сили“.Сигналите за екзорсизъм с фатален край са много и по целия свят.  В Уганда например има случаи на мъртви жени, вследствие такива религиозни ритуали.

4. Жертвоприношения на деца

 

 

 

 

 

 

Вече споменахме как в древна Гърция са разкъсвали деца, с цел омилостивяване на боговете. Фактът, че това се е случвало много, много отдавна може да ни успокоява. Ужасното е, че такива неща се случват и в наши дни. 26 деца са били пренесени в жертва на боговете през 2006 година в Уганда. Звучи невероятно, брутално и ужасно, но през 2009 година отново се е случило същото с нови 29 дечица.

3. Екзекуция при канибалите

 

 

 

 

 

 

В 21 век все още има канибали, които практикуват своите религиозни ритуали. Племето Коровай в Нова Гвинея има ужасен обичай. Когато някой е осъден на смърт цялото племе се събира. Осъденият бива заклан, след което частите от тялото му се разпределят по йерархия всред всички членове на племето.

2. Разпъване на кръст

 

 

 

 

 

 

Въпреки, че християнските закони днес не позволяват разпъване на кръст, в Манила все още има такъв обичай. Интересното е, че от 1950 година, когато започва ритуала до днес няма нито един смъртен случай. Тамошните епископи вярват в пречистването на греховете именно чрез разпъването на кръст.

1. Приемане на вярата чрез изнасилване

 

 

 

 

 

 

В последните години се наблюдават масови изнасилвания в Ирак. Отговорниците са последователи на „Ислямска държава“ според които жените могат да приемат Аллах само ако бъдат изнасилени.